Om Apple-notiser om hot och skydd mot målinriktad spionmjukvara

Apple-notiser om hot är utformade för att informera och hjälpa användare som kan ha utsatts för enskilda attacker i form av målinriktad spionmjukvara.

Apple-notiser om hot är utformade för att informera och hjälpa användare som kan ha utsatts för enskilda attacker i form av målinriktad spionmjukvara, sannolikt på grund av vem de är eller vad de gör. Dessa attacker är mycket mer komplexa än vanlig cyberbrottslighet och skadliga program, eftersom de som utför attacker i form av målinriktad spionmjukvara använder exceptionella resurser för att rikta in sig på ett mycket litet antal specifika individer och deras enheter. Attacker i form av målinriktad spionmjukvara kostar miljontals dollar och har ofta kort hållbarhet, vilket gör dem mycket svårare att upptäcka och förhindra. Majoriteten av användare kommer aldrig att utsättas för sådana attacker.

Enligt offentlig rapportering och forskning från organisationer i civilsamhället, teknikföretag och journalister har individuellt riktade attacker med denna exceptionella kostnad och komplexitet historiskt varit kopplade till statliga aktörer, inklusive privata företag som utvecklar målinriktad spionmjukvara för statliga aktörers räkning, till exempel Pegasus från NSO Group. Även om få individer utsätts, ofta journalister, aktivister, politiker och diplomater, är attacker i form av målinriktad spionmjukvara kontinuerliga och globala. Sedan 2021 har vi skicka Apple-notiser om hot flera gånger om året när vi har upptäckt dessa attacker, och hittills har vi informerat användare i över 150 länder totalt. Den extrema kostnaden, sinnrikheten och världsomspännande karaktären hos attacker i form av målinriktad spionmjukvara gör dem till några av de mest avancerade digitala hoten som finns. Som ett resultat av detta tillskriver Apple inte attackerna eller resulterande notiser om hot till några specifika angripare eller geografiska regioner.

Om Apple upptäcker aktivitet som liknar en attack i form av målinriktad spionmjukvara skickas ett meddelande till utsatta användare på två sätt:

• En notis om hot visas högst upp på sidan efter att användaren har loggat in på appleid.apple.com.

• Apple skickar en e-post- och iMessage-notis till e-postadresser och telefonnummer som är kopplade till användarens Apple-ID.

De här notiserna innehåller ytterligare steg som användare kan vidta för att skydda sina enheter, bland annat genom att aktivera låsningsläge.

Apples notiser om hot

Attacker i form av målinriktad spionmjukvara är exceptionellt välfinansierade och de utvecklas över tiden. Apple förlitar sig enbart på intern information och utredningar om hot för att upptäcka sådana attacker. Även om våra utredningar aldrig kan uppnå absolut säkerhet har Apple-notiser om hot om att en användare har varit individuellt utsatt för en attack i form av målinriktad spionmjukvara en hög grad av tillförlitlighet, och bör tas på största allvar. Vi kan inte ge ut information om vad som leder till att notiser om hot utfärdas eftersom det kan hjälpa angripare som utför attacker i form av målinriktad spionmjukvara att anpassa sitt beteende för att undvika att upptäckas i framtiden.

Apple-notiser om hot kommer aldrig att be dig klicka på länkar, öppna filer, installera appar eller profiler eller skicka Apple-ID-lösenkod eller verifieringskod via e‑post eller telefon. Verifiera att en Apple-notis om hot är äkta genom att logga in på appleid.apple.com. Om Apple skickade en notis om hot till dig kommer det att synas tydligt överst på sidan när du har loggat in.

Om du har fått en Apple-notis om hot

Vi rekommenderar att du anlitar experthjälp, som assistans vid akuta problem med digital säkerhet via hjälplinjen Digital Security Helpline hos den ideella organisationen Access Now. Mottagare av Apple-notiser om hot Apple kan kontakta Digital Security Helpline dygnet runt, sju dagar i veckan via sin webbplats. Externa organisationer har ingen information om vad som fick Apple att skicka en notis, men de kan hjälpa utsatta användare med skräddarsydd säkerhetsrådgivning.

Vägledning för alla användare

Alla användare bör fortsätta skydda sig mot cyberbrottslingar och skadliga program genom att följa bästa praxis för säkerhet:

• Uppdatera enheter till den senaste mjukvaran eftersom den innehåller de senaste säkerhetsfixarna.

• Skydda enheter med en lösenkod.

• Använd tvåfaktorsautentisering och ett starkt lösenkod för Apple‑ID.

• Installera appar från App Store.

• Använd starka och unika lösenkod på nätet.

• Klicka inte på länkar eller bilagor från okända avsändare.

Om du inte har fått en Apple-notis om hot, men har goda skäl att tro att du kan vara enskilt utsatt för attacker i form av målinriktad spionmjukvara, kan du aktivera låsningsläge på dina Apple-enheter för ytterligare skydd. Om du behöver snabb hjälp med cybersäkerhet av något annat skäl har webbplatsen Consumer Reports Security Planner en lista med nödresurser som kanske kan hjälpa dig.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.