Hjälp ditt barn att ställa in en Mac

Ställ in en Mac så att ditt barn kan använda den säkert med sitt eget användarkonto och Apple-ID, men med de användningsbegränsningar som du anger.

Konfigurera ett standardanvändarkonto i macOS

Förhindra att ditt barn gör oönskade ändringar genom att ställa in ett standardkonto. Ett barn med ett administratörskonto kan göra ändringar som påverkar alla konton på Mac-datorn.

macOS Ventura eller senare

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar.

2. Klicka på Användare och grupper i sidofältet.

3. Klicka på Lägg till konto till höger.

4. Ange ditt administratörslösenord när du blir tillfrågad.

5. Välj Standard från popupmenyn Nytt konto.

6. Fyll i fältet för namn och lösenord och klicka sedan på Skapa användare.

7. När du är klar startar du om din Mac eller väljer Apple-menyn  > Logga ut.

8. I inloggningsfönstret väljer du det nya kontot du skapade och loggar sedan in med dess namn och lösenord.

9. En installationsassistent guidar dig genom de återstående stegen för att ställa in kontot. När du tillfrågas att logga in med ditt Apple-ID anger du ditt barns Apple-ID, inte ditt eget Apple-ID.

Om både du och ditt barn använder samma Mac-dator ska du komma ihåg att logga ut från ditt konto när du är klar. Med en Mac får du flera sätt att snabbt växla mellan användare.

Tidigare versioner av macOS

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka sedan på Användare och grupper.

2. Klicka på låsInget alternativ till bild har tillhandahållits och ange sedan administratörslösenordet.

3. Klicka på knappen Lägg tillInget alternativ till bild har tillhandahållits under listan med användare.

4. Välj Standard från popupmenyn Nytt konto.

5. Fyll i fältet för namn och lösenord och klicka sedan på Skapa användare.

6. När du är klar startar du om din Mac eller väljer Apple-menyn  > Logga ut.

7. I inloggningsfönstret väljer du det nya kontot du skapade och loggar sedan in med dess namn och lösenord.

8. En installationsassistent guidar dig genom de återstående stegen för att ställa in kontot. När du tillfrågas att logga in med ditt Apple-ID anger du ditt barns Apple-ID, inte ditt eget Apple-ID.

Om både du och ditt barn använder samma Mac-dator ska du komma ihåg att logga ut från ditt konto när du är klar. Med en Mac får du flera sätt att snabbt växla mellan användare.

Ange användningsbegränsningar

Med Skärmtid kan du övervaka användning, schemalägga skärmfri tid och ställa in användningsbegränsningar.

Ställa in Skärmtid

Ställa in Apple-ID och Familjedelning

Alla, inklusive ditt barn, ska använda sitt eget Apple-ID. Och med Familjedelning kan din familj dela prenumerationer som Apple Music, iCloud-lagring med mera utan att dela annan personlig information som e-post, textmeddelanden eller lösenord. Familjemedlemmar kan även dela på köp från App Store, iTunes Store, Apple TV-appen och Apple Books.

Läs mer om Familjedelning och Apple-ID för ditt barn

Aktivera Hitta

Hitta hjälper dig att hitta och skydda ditt barns enhet om ditt barn tappar bort den eller om den blir stulen. Alla medlemmar i din familjedelningsgrupp kan hjälpa till att hitta en annan medlems enhet.

Ställa in Hitta

Slå på Be om köp

Om du vill att ditt barn ska få tillstånd innan barnet köper något, hämtar gratisappar eller registrerar sig för en prenumeration ställer du in Be om köp. Den aktiveras automatiskt för barn under 13 år.

Slå på Be om köp