iPod nano (sjätte generationen och senare): Så här använder du VoiceOver

VoiceOver beskriver vad som visas på skärmen, så att du kan använda iPod nano (sjätte generationen) utan att se den.

VoiceOver talar på det språk du anger i hjälpmedelsinställningarna på iPod-enheten. VoiceOver finns på många språk, men inte alla.

VoiceOver berättar om varje inslag på skärmen när du väljer det. När du väljer ett inslag blir det omslutet av en svart rektangel och VoiceOver läser upp namnet eller beskriver objektet. Den omslutande rektangeln kallas VoiceOver-pekaren. Om du markerar text läser VoiceOver upp den. Om du väljer ett styrelement (till exempel en knapp eller ett reglage) kan VoiceOver berätta vad objektet gör eller ge instruktioner (till exempel ”dubbeltryck för att öppna”).

Så här ställer du in VoiceOver

1. På hemskärmen trycker du på Inställningar > Allmänt.

2. Tryck på Hjälpmedel > VoiceOver.

3. Tryck på På/Av-knappen för att slå på VoiceOver.

VoiceOver changes the gestures used to control iPod
  4. Tryck på Okej i dialogrutan som visas för att bekräfta ditt val.

Om du inte gör något inom 15 sekunder försvinner dialogrutan och VoiceOver inaktiveras. Du hör ett meddelande om att VoiceOver är avstängt.

När du aktiverar VoiceOver använder du en annan uppsättning gester för att styra iPod nano. Du kan dubbeltrycka med två fingrar och flytta reglaget till Av om du ändrar dig och vill stänga av VoiceOver. Om du har lämnat inställningsskärmen måste du använda VoiceOver-gester för att återgå till inställningen och stänga av den.

Så här stänger du av VoiceOver på iPod nano med VoiceOver-gester

Svep åt höger eller vänster med två fingrar från hemskärmen tills du ser eller hör ”sida 2 av 2” på iPod nano (sjunde generationen) eller ”inställningar” på iPod (sjätte generationen).

Om symbolerna har flyttats eller om det finns fler än fyra hemskärmar kan du höra något annat.

1. Dra runt ett finger på skärmen tills du hör ”inställningar”.

2. Dubbeltryck för att öppna inställningarna.

3. Dra fingret uppåt eller nedåt på skärmen tills du ser eller hör ”allmänt” och dubbeltryck sedan.

4. Dra fingret uppåt eller nedåt på skärmen tills du ser eller hör ”hjälpmedel” och dubbeltryck sedan.

5. Dra fingret uppåt eller nedåt på skärmen tills du ser eller hör ”VoiceOver” och dubbeltryck sedan.

6. Dubbeltryck när du hör ”knappen VoiceOver-reglage på”.

7. Du hör ”VoiceOver av” för att bekräfta inställningen. Nu kan du använda standardgester för att styra iPod nano.

Obs! Du kan även stänga av VoiceOver genom att nollställa din iPod.

VoiceOver-gester

När VoiceOver är aktiverat använder du följande gester för att styra iPod nano.

Gör

så här

Läs skärmen uppifrån och ned

Svep uppåt med två fingrar.

Läs skärmen från den aktuella platsen

Svep nedåt med två fingrar.

Pausa eller fortsätt tal

Tryck på skärmen med ett finger.

Välj objektet i VoiceOver-pekaren

Tryck på skärmen med ett finger.

Aktivera objektet i VoiceOver-pekaren

Dubbeltryck med ett finger.

Rulla vänster en sida

Svep åt höger med två fingrar.

Rulla höger en sida

Svep åt vänster med två fingrar.

Rulla upp en skärm i en lista eller meny

Svep nedåt med ett finger.

Rulla ned en skärm i en lista eller meny

Svep uppåt med ett finger.

Starta eller stoppa aktuell åtgärd

Tryck med två fingrar.

Öka eller minska värdet på ett valt reglage

Svep uppåt eller nedåt med ett finger.

Gå tillbaka till hemskärmen

Dubbeltryck med ett finger och håll ned.

Läs mer

Läs mer om VoiceOver.