Så här tillåter du administration av OS X från nätverksbaserade konton

Det här är flera sätt att ange vilka nätverksanvändare eller grupper som får ha administratörsåtkomst.

Systeminställningar

Du kan lägga till en nätverksanvändare i den lokala administratörsgruppen med Systeminställningar.

1. Logga in med en nätverksanvändares konto.

2. Välj Systeminställningar i Apple-menyn.

3. Välj Användare och grupper i menyn Visa.

4. Markera kryssrutan ”Tillåt användare att administrera den här datorn”.

5. Ange en aktuell administratörs namn och lösenord när du uppmanas till det.

Katalogverktyg (Active Directory)

Du kan lägga till Active Directory-grupper (AD) i den lokala administratörsgruppen med hjälp av Katalogverktyg. (Endast Active Directory-grupper kan läggas till med den här metoden.)

1. Välj Systeminställningar i Apple-menyn.

2. Välj Användare och grupper i menyn Visa.

3. Klicka på Inloggning.

4. Klicka på knappen Redigera vid ”Server för nätverkskonto”.

5. Klicka på knappen Öppna Katalogverktyg för att öppna Katalogverktyg (/System/Bibliotek/CoreServices/Katalogverktyg).

6. Klicka på låset i det nedre vänstra hörnet för att autentisera.

7. Dubbelklicka på Active Directory under fliken Tjänster för att redigera den.

8. Klicka på visningstriangeln bredvid ”Visa avancerade alternativ” för att visa innehållet.

9. Klicka på kryssrutan ”Tillåt administration efter” under fliken Administrativ för att aktivera den.

10. Klicka på tilläggsknappen (+) för att lägga till nya poster i listan.

11. Spara ändringarna genom att klicka på OK.

Kommandorad (avancerad)

Om du är van vid att använda Terminal och kommandoraden kan du lägga till nätverksanvändare eller grupper i den lokala administratörsgruppen med kommandot dseditgroup i Terminal. Följande exempel lägger till en nätverksanvändare i administratörsgruppen:

dseditgroup -o edit -n /Local/Default -u localadmin -p -a networkuser -t user admin

I det här exemplet är ”localadmin” namnet på ett lokalt administratörskonto på arbetsstationen (du uppmanas att ange det här kontots lösenord) och ”networkuser” är nätverksanvändarens korta namn.

Du kan lära dig mer om att redigera användare och grupper från kommandoraden genom att gå till dseditgroupman-sidan.