Så här undviker du kvardröjande bild på Apple-skärmar

Läs om hur du undviker och korrigerar ”kvardröjande bild”, ”bildskugga” eller ”spökbild” på vissa Apple-skärmar.

Om IPS-teknik

IPS-teknik (In-plane switching) används i Apple Cinema- och Thunderbolt-skärmar samt i de bildskärmar som är inbyggda i iMac och bärbara Mac-datorer med Retina-skärm.

IPS-tekniken förbättrar den visuella upplevelsen genom att användaren får 178-graders visningsvinkel i alla riktningar. Därför är IPS-skärmar perfekta för att visa innehåll för flera personer och utmärkta för bild-, tryck- och videoproduktion.

Om en bild som exempelvis en inloggningsbild blir kvar på bildskärmen på en IPS-skärm under lång tid kan det bli svaga rester av bilden även efter att en ny bild tagit dess plats. Detta kallas ”kvardröjande bild”, ”bildskugga” eller ”spökbild”. Det är normalt för en IPS-skärm och den svaga bilden försvinner efter en stund.

Du kan förhindra att bilder dröjer kvar genom att använda bildskärmens vilofunktion för att stänga av bildskärmen när den inte används. Du kan även använda en skärmsläckare för att säkerställa att det inte finns någon statisk bild på skärmen under längre tid. Båda de här funktionerna är påslagna som standard i OS X men du kan ställa in dem efter behov.

Undvika kvardröjande bild

Du kan aktivera eller justera funktionen för viloläge på din Mac-dator för att undvika kvardröjande bild:

1. Från Apple-menyn () väljer du Systeminställningar och klickar sedan på Strömsparare.

2. Klicka på fliken Batteri om du har en bärbar dator.

3. Ställ in reglaget Stäng av skärmen efter på ett kort tidsintervall, t.ex. 15 minuter.

4. Klicka på fliken Strömadapter om du använder en bärbar dator och gör samma justering.

Korrigera kvardröjande bild

Om det visas en kvardröjande bild på skärmen kan du använda skärmsläckaren för att ta bort den:

1. Från Apple-menyn väljer du Systeminställningar och klickar sedan på Skrivbord och skärmsläckare.

2. Klicka på fliken Skärmsläckare.

3. Välj den skärmsläckare du vill använda.

4. Använd menyn bredvid Starta efter för att välja ett kortare intervall än det du angav för skärmens och datorns viloläge i avsnittet Strömsparare i Systeminställningar.

5. Rensa bort en kvardröjande bild genom att låta skärmsläckaren vara igång ungefär lika länge som bilden visades.