NetBoot-, NetInstall- och NetRestore-krav på OS X El Capitan

OS X El Capitan lägger till säkerhetsförbättringar som ändrar hur du använder kommandot bless för att välja en nätverksskivavbild.

Välj en nätverksskivavbild

Med OS X El Capitan kan du fortsätta att använda någon av dessa metoder för att välja en NetBoot-, NetInstall- eller NetRestore-skivavbild som du vill starta en Mac-dator från:

• Med inställningar för Startskiva: Välj Apple-menyn > Systeminställningar och klicka sedan på Startskiva.

• Med Starthanteraren: Håll ned alternativtangenten när du startar datorn.

• Håll ned tangenten N under start om du vill använda standardavbilden på NetBoot-servern.

Lägga till en betrodd NetBoot-server

Om du använder kommandot bless för att välja en nätverksskivavbild kräver funktionen för systemintegritetsskydd på OS X El Capitan att du först ställer in din Mac till att lita på NetBoot-servern. Det kan du göra genom att använda åtgärden Bless NetBoot Server i appen Systemavbildsverktyg eller genom att använda csrutil som är ett kommandoradsverktyg.

Använda åtgärden Bless NetBoot Server

Använd åtgärden Bless NetBoot Server när du skapar avbilden för NetInstall eller NetRestore.

1. Åtgärden Bless NetBoot Server blir tillgänglig när du klickar på knappen Anpassa i Systemavbildsverktyg. Den här åtgärden kräver att du anger NetBoot-serverns IP-adress.

2. Kopiera avbilden till din NetBoot-server.

3. Starta från avbilden på klientdatorn med hjälp av en av metoderna som beskrivs ovan.

4. När du har distribuerat bilden på din Mac kan du använda kommandot bless för att välja nätverksskivavbilder som hanteras på din NetBoot-server.

Använda csrutil

Om du inte använder åtgärden Bless NetBoot Server kan du följa dessa steg istället.

1. Starta från OS X Återställning genom att hålla ned Kommando-R samtidigt som Mac-datorn startar.

2. Välj Terminal från menyn Verktyg.

3. Ange följande kommando i Terminal för att lägga till en betrodd server. Ändraaddress to the IP address of your NetBoot server.

csrutil netboot add address

4. Tryck på returtangenten.

5. Välj Starta om från Apple-menyn. Du kan nu använda kommandot bless för att välja nätverksskivavbilder som hanteras på din NetBoot-server.

Om du vill sluta lita på en NetBoot-server eller se en lista över betrodda servrar startar du din Mac från OS X Återställning och följer sedan dessa steg:

• Öppna Terminal från menyn Verktyg och ange följande kommando för att din Mac ska sluta lita på NetBoot-servern. Ändraaddress to the IP address of your NetBoot server or the index of the image.

csrutil netboot remove address

Visa en lista över godkända NetBoot-servrar som du kan använda med kommandot bless, öppna Terminal från menyn Verktyg och ange följande kommando. (Du behöver inte starta i OS X Återställning för det här kommandot.)

csrutil netboot list