OS X: Identifiera usb-portar på din Mac

Mac-datorer som stöder OS X har inbyggda usb-portar. Du kan använda Systeminformation eller System Profiler för att se hur snabba portarna är och vad som är anslutet till dem för närvarande.

Använd Systeminformation eller System Profiler för att kontrollera om OS X ser usb-enheter som är anslutna till din Mac.

1. Tryck på och håll ned Alternativ-tangenten på tangentbordet och klicka på Apple-menyn ().

2. Välj Systeminformation eller System Profiler.

3. Välj USB från den vänstra kolumnen i fönstret som visas.

usb_rev2

Usb-enhetsträdet vilka enheter som är anslutna till vilka portar. Varje enhet visas under den port den är ansluten till. Vissa av dessa portar och enheter kan vara interna. Exempelvis är den inbyggda FaceTime HD-kameran på en iMac eller MacBook Pro internt ansluten till usb på din dator.

usb_tree_callout

Usb-hastigheter

Om du vill veta vilka typer av inbyggda USB-portar som finns på din Mac-dator går du till sidan med teknisk information

Usb 3 kan kommunicera snabbare än usb 2, och båda dessa är snabbare än usb 1. Om du vill kontrollera den potentiella hastigheten för en ansluten enhet väljer du den i enhetsträdet och tittar sedan på hastighetsbeteckningen i den nedre delen av fönstret.

usb_speeds

I exemplet ovan klarar en optisk usb-mus från Apple usb 1-hastigheter. Den är ansluten till en usb-hubb som är inbyggd i tangentbordet. Tangentbordshubben klarar usb 2-hastigheter.

hastighet

vilket innebär

5 Gbit/sek

Porten/enheten klarar usb 3-hastigheter

480 Mbit/sek

Porten/enheten klarar usb 2-hastigheter.

1,5 Mbit/sek

Porten/enheten klarar usb 1-hastigheter.

Om en enhet inte fungerar med den förväntade hastigheten kan du prova att ansluta den direkt till en usb-port på datorn.

• Anslut dina snabbaste enheter till dina snabbaste portar för bästa resultat. Anslut exempelvis en usb 3-enhet till en usb 3-port. Om du ansluter en snabb enhet till en långsammare port kan enhetens kommunikation med datorn bli långsammare. Om du använder en iOS-enhet ska du se till att iOS-enheten är ansluten till en port eller hubb som anges som 480 Mbit/sek eller snabbare. Om den inte är det ansluter du den till en annan usb-port på datorn.

• Om du ansluter en långsammare usb-enhet till en snabbare usb-port fungerar inte den långsammare enheten snabbare. Till exempel fungerar ett usb 2-tangentbord fortfarande med usb 2-hastigheter när det är anslutet till en usb 3-port.

Usb-hubbar

Enhetsträdet visar också alla usb-hubbar som är anslutna till varje usb-buss, inklusive tangentbord och skärmar med inbyggda usb-hubbar. Kontrollera hastigheten på dessa hubbar innan du ansluter en enhet. Inte alla usb-hubbar använder usb 2 eller senare, särskilt inte på äldre hårdvara.

Vissa skärmar och datorer kan visa grupper av inbyggda portar som ”hubbar” i enhetsträdet. En Mac Pro kan till exempel visa den främre samlingen av usb-portar som en hubb och den bakre samlingen av portar som en annan hubb. Internt anslutna usb-enheter kan också vara anslutna till en intern usb-hubb på datorns moderkort, eller inuti en enhet som exempelvis en iPhone.

Läs mer

FaceTime är inte tillgängligt i alla länder och regioner.