Mac mini (mitten 2011): Externa portar och kontakter

Läs mer om de externa portarna och kontakterna på Mac mini (mitten 2011).

Portar på Mac mini (mitten 2011)

Obs! Alla portar och kontakter som tas upp i det här dokumentet finns på I/O-panelen (Input/Output) på datorns baksida.

Strömkontakt

Den här porten används för att ansluta Mac mini-datorns (mitten 2011) inbyggda strömkälla. Den här kontakten ser inte likadan ut som på tidigare Mac mini-modeller.

Gigabit Ethernet-port (10/100/1000 Gigabit Base-T)

Mac mini (mitten 2011) har en inbyggd 10/100/1000 Gigabit Ethernet-port. Anslut med Ethernet-kabel från ett kabel- eller DSL-modem, en hubb, switch, router eller en annan Mac-dator. Ethernet-porten stöder även jumboramar. Det spelar ingen roll om den anslutna enheten är utrustad med 10Base-T, 100Base-TX eller 1000Base-T, eftersom porten automatiskt identifierar vilken typ av enhet som är ansluten. Du behöver inte använda en korsad Ethernet-kabel för att koppla in andra Ethernet-enheter.

En FireWire 800-port

Mac mini (mitten 2011) har en 800 Mbit/s FireWire-port (IEEE 1394b) som ger 8 watt. 800 Mbit/s är den teoretiska maximala hastigheten men den faktiska hastigheten kan variera. Denna port används till äldre iPod-modeller och andra enheter som videokameror, externa hårddiskar och optiska skivenheter.

HDMI-port

Använd HDMI-porten för att ansluta en kompatibel HDMI-skärm eller en DVI-skärm med den medföljande HDMI-till-DVI-adaptern. Via den här porten får du utökat skrivbord eller skärmbildsdubblering med till upp till 1920 x 1200 pixlar.

Thunderbolt-port

Mac mini (mitten 2011) har en Thunderbolt-port som stöder:

• Mini DisplayPort-utgång via Mini DisplayPort-till Mini DisplayPort-kabel (tillval)

• DVI-utgång via Mini DisplayPort-till-DVI-adapter (tillval)

• VGA-utgång via Mini DisplayPort-till-VGA-adapter (tillval)

• Dual-Link DVI-utgång via Mini DisplayPort-till-Dual-Link DVI-adaptern för anslutning av 30-tums Apple Cinema HD Display (tillval)

• HDMI-utgång (ljud och video) via en adapter för Mini DisplayPort till HDMI från tredje part

Anslut en Thunderbolt-enhet med en Apple Thunderbolt-kabel (2 meter).

Fyra USB 2.0-portar (Universal Serial Bus)

Mac mini (mitten 2011) har sammanlagt fyra USB 2.0-kompatibla portar. Du kan ansluta både USB 2.0- och USB 1.1-enheter till portarna.

USB-portarna har USB-kontakter av typ A, som har fyra stift var.

USB 2.0-portarna har stöd för dataöverföringar med låg, full och hög hastighet, som ger 1,5, 12 respektive 480 megabit per sekund (Mbit/s).

SD-kortplats

Den inbyggda SD-kortplatsen gör att Mac mini (mitten 2011) kan läsa och skriva data på SD-media. Kortplatsen accepterar kort som är Standard SD (Secure Digital) 4 MB till 4 GB, SDHC (Secure Digital High Capacity) 4 GB till 32 GB och SDXC (Secure Digital Extended Capacity) 32 GB och större.

Ljudingång/optisk ljudingång

Ljudingången har stöd för både digitala och analoga ljudsignaler.

För analogt ljud används ett 3,5 mm minijack. Ljudingången tar emot stereosignaler på linjenivå upp till 24-bitars stereo med en samplingsfrekvens på 44,1–192 kHz. Du kan även koppla in en adapter för stereominikontakt till RCA-kabel om du vill ansluta stereoutrustning till datorn.

Den optiska ljud-ingången är av SPDIF-format och använder en vanlig TOSLINK-kabel med en TOSLINK-minikontaktadapter, med upp till 24-bitars stereo och 44,1–96 kHz samplingsfrekvens.

Hörlursuttag/optisk ljudutgång

Hörlurs-/linjeutgången kan användas för optisk digital ljudutmatning, analog ljudutmatning med en 24-bitars 44,1–192 kHz D/A-konverterare, digital ljudutmatning upp till 24-bitars stereo och 44,1–192 kHz samplingsfrekvens och har stöd för kodad digital ljudutmatning (AC3 och DTS). För analogt ljud används en standardljudkabel med en 3,5 mm metallkontakt. För digitalt ljud kan du använda Apple iPhone-hörlurar med mikrofon eller en vanlig TOSLINK-kabel med en TOSLINK-minikontaktadapter.