iMac (sent 2006): Externa portar och kontakter

I den här artikeln beskriver vi de externa portarna och kontakterna på iMac-modellen (sent 2006) av följande datorer:

• iMac (mitten av 2006)

• iMac (17 tum, sent 2006, CD)

• iMac (17 tum, sent 2006)

• iMac (20 tum, sent 2006)

• iMac (24 tum)

Du hittar portarna längst ner till höger på baksidan av datorn, på den så kallade I/O-panelen (Input/Output).

Portar och kontakter

1. Mini-DVI-videoutgång

2. Ethernet-port (10/100/1000 gigabit Base-T)

3. Ljudingång/optisk ljudingång

4. Hörlursutgång/optisk ljudutgång

5. Usb 2.0-portar (tre portar)

6. FireWire-portar (två portar)

Inget alternativ givet för bild

Mini-DVI-videoutgång

Via videoutgången Mini-DVI kan du använda bildskärmsdubblering eller öka storleken för Mac OS X-skrivbordet (utökat skrivbord) genom att använda en kompatibel DVI- eller VGA-skärm eller projektor med en lämplig Apple Mini-DVI-adapter:

• För DVI-skärmar använder du Apple Mini-DVI till DVI-adaptern (M9321G/A).

• För VGA-skärmar eller projektorer använder du Apple Mini-DVI till VGA-skärmadaptern (M9320G/A).

• För tv-apparater, projektorer eller videobandspelare som använder S-video eller kompositvideo-kontakter använder du Apple Mini-DVI till Video-adaptern (M9319G/A).

Bildskärmsdubblering gör att du kan visa samma bild som på iMac-skärmen på en extern skärm, tv-apparat eller projektor.

Utökat skrivbord gör att du kan ansluta en extern bildskärm och använda det området utöver den inbyggda skärmen för ditt skrivbord.

Mer information om videoutgångsporten finns i Om den Intel-baserade iMac Mini-DVI-porten.

Ethernet-port (10/100/1000 gigabit Base-T)

iMac (sent 2006) har en inbyggd 10/100/1000 Mbit/s Ethernet-port. iMac-datorn (sent 2006) kan anslutas till en Ethernet-kabel från ett kabel- eller DSL-modem, en hubb, switch eller router eller till en annan Macintosh-dator. Den anslutna enheten kan vara utrustad med 10Base-T eller 100Base-TX, eftersom porten automatiskt upptäcker vilken typ av enhet som är inkopplad. Du behöver inte använda en korsad Ethernet-kabel för att koppla in andra Ethernet-enheter.

Ljudingång/optisk ljudingång

Ljudingångsporten rymmer både digital optisk ingång och analog ljudingång.

Analog ljudingång accepteras via ett 3,5 mm minitelefonuttag. Ljudingångsuttaget accepterar stereosignaler på linjenivå upp till 24-bitars stereo med en samplingsfrekvens på 44,1–192 kHz. Den accepterar även en stereo miniplug-till-RCA-kabeladapter för att ansluta stereoutrustning till datorn.

Optisk ljudingång är SPDIF-format och använder en standard Toslink-kabel med en Toslink-miniplugadapter som accepterar upp till 24-bitars stereo och en samplingsfrekvens på 44,1–96 kHz.

iMac (sent 2006) har också en inbyggd mikrofon nära den inbyggda iSight-kameran överst på datorskärmens ram.

Hörlursutgång/optisk ljudutgång

Hörlurs- och linjeutgången rymmer både digital optisk ljudutgång och analog ljudutgång med en 24-bitars, 16-96 kHz D/A-omvandlare. För analog hörlurs- eller linjeutgång ska en standardljudkabel med 3,5 mm plast- eller nylonkontakt användas.

Tre usb 2.0-portar (Universal Serial Bus)

Baksidan av iMac (sent 2006) har totalt tre usb 2.0-kompatibla portar. Du kan ansluta både usb 2.0- och usb 1.1-enheter till portarna. Tangentbordet innehåller även en usb-hubb med två usb 1.1-kompatibla portar.

För alla usb-portar används usb-kontakter av typ A, som har fyra stift.

Usb 2.0-portarna har stöd för låghastighets-, fullhastighets- och höghastighetsöverföring med upp till 1,5 Mbit/s, 12 Mbit/s och 480 Mbit/s.

Två FireWire-portar

iMac (mitten av 2006), iMac (17 tum, sent 2006, CD) och 17-tums- och 20-tumsmodellerna av iMac (sent 2006) har två 400 Mbit/s FireWire-portar (IEEE 1394). 400 Mbit/s är en teoretisk maximal belastning och de faktiska hastigheterna kommer att variera. Den här porten används av iPods samt tredjepartsenheter som videokameror eller externa diskar.

iMac (24 tum) har en FireWire 400-port och en FireWire 800-port (IEEE 1394b) som stöder överföringshastigheter på 100, 200, 400 och 800 Mbps som en teoretisk maximal belastning. Faktiska hastigheter kan variera.

iMac-serien (sent 2006) av datorer stöder hårddiskläge (TDM).