Dubblett av monteringspunkt i /Volumes efter oväntad omstart

Om Mac OS X eller Mac OS X Server oväntat startas om kanske den aktuella monteringspunkten som anges i /Volumes inte raderas. I så fall visas en ny (”falsk”) monteringspunkt med ” 1” efter namnet (till exempel ”Min volym 1”). Det här kan orsaka problem i program som använder sökvägen till vissa filer i sekundära volymer.

Följande steg för Mac OS X Server tar bort dubbletter av monteringspunkter från /Volumes. Obs! Den ”falska” monteringspunkten kan vara volymen vars namn slutar med ” 1”, men den måste inte vara det. I Finder använder du Visa info (eller skriver in du -sk på kommandoraden) för att avgöra vilken monteringspunkt som är mindre i storlek – den mindre är troligen den ”falska” monteringspunkten.

1. På servern loggar du in på Finder som rotanvändare eller en administratörsanvändare.

2. Om du loggade in som rotanvändare öppnar du Workgroup Manager, loggar in som lokal administratörsanvändare och stoppar sedan alla filtjänster.

3. I Finder går du till /Volumes.

4. Kopiera den felaktiga (”falska”) monteringspunktens mapp till skrivbordet eller en annan volym. När du gör det ser du till att inga data som oavsiktligt placerats i den falska monteringspunkten går förlorade.

5. Radera den tomma ”falska” monteringspunkten från /Volumes. Autentisera om du uppmanas till det.

6. Starta om servern.

Kommandoradsalternativ

Alternativt kan du använda de här stegen och kommandoraden.

1. Stäng av och starta om servern.

2. Starta i enanvändarläge.

3. Skriv det här kommandot och tryck sedan på returtangenten:

mount -uw /

4. Skriv det här kommandot och tryck sedan på returtangenten:

cd /Volumes

5. Skriv det här kommandot för att flytta innehållet i den falska monteringspunkten, och tryck sedan på returtangenten:

mv "FalseVolumeName" /

6. Skriv reboot och tryck sedan på returtangenten.

Datorn startar då om och monterar volymen som den ska.

När du har kopierat alla data från den ”falska” monteringspunkten tillbaka till volymen där de ska finnas kan du radera mappen FalseVolumeName från startvolymen.