iMac (tidigt 2009): Externa funktioner, portar och kontakter

Här finns information om iMac-datorernas (tidigt 2009) externa funktioner, portar och kontakter. Alla portar och kontakter som beskrivs i det här dokumentet finns på I/O-panelen (Input/Output) längst ned till höger på datorns baksida.

No alt supplied for Image No alt supplied for Image

Funktioner

Inbyggd mikrofon

Den inbyggda mikrofonen är alltid tillgänglig och oberoende av andra ljudingångar. Den inbyggda mikrofonen har stöd för inspelning vid 16, 20 och 24 bitar per sampling och vid samplingsfrekvenserna 44,1 kHz, 48 kHz och 96 kHz. Ljud som spelas in med mikrofonen spelas upp i en stereodataström med samma data i höger och vänster kanal. Mikrofonens förstärkning kan justeras från –16 dB till +30 dB.

Inbyggd iSight-kamera

Du kan videochatta i iChat AV via en bredbandsanslutning, ta bilder i Photo Booth och överföra videobilder via iMovie HD. iSight-kameran har en indikatorlampa som lyser när kameran används.

Direktmatad optisk enhet

SuperDrive-enheten kan läsa CD-ROM-, photo CD-, vanliga ljud-CD- och DVD-skivor. Den kan bränna information på CD-R-, CD-RW-, DVD±R-, DVD±RW samt DVD±R-skivor med dubbla lager (DL).

Inbyggd IR-mottagare för Apple Remote

Om du har en Apple Remote (säljs separat) med IR-teknik, kan du använda den inbyggda IR-mottagaren och Front Row för att styra DVD-spelaren, iPhoto, iTunes och QuickTime Player.

I/O-portar

Videoutgången Apple Mini DisplayPort

Via videoutgången Mini DisplayPort kan du använda bildskärmsdubblering eller öka storleken för Mac OS X-skrivbordet (utökat skrivbord) genom att använda en kompatibel DVI-skärm (Digital Visual Interface), VGA-skärm (Video Graphics Display) eller projektor och en Mini DisplayPort-adapter:

• För Single Link DVI-skärmar används Mini DisplayPort till DVI-adaptern (MB570Z/A).

• För Dual-Link DVI-skärmar används Mini DisplayPort till Dual-Link DVI-adaptern (MB571Z/A).

• För VGA-skärmar eller projektorer används Mini DisplayPort till VGA-adaptern (MB572Z/A).

Bildskärmsdubblering

Med bildskärmsdubblering kan du visa iMac-skärmens bild på en extern skärm, tv-apparat eller projektor.

Utökat skrivbord

Anslut en extern skärm om du vill utöka den inbyggda skärmens skrivbord.

Ethernet-port (10/100/1000 Base-T)

iMac (tidigt 2009) har en inbyggd Ethernet-port för 10Base-T/UTP, 100Base-TX och 1000Base-T Gigabit. Med en Ethernet-kabel kan du ansluta iMac-datorn till ett kabelmodem eller DSL-modem, en hubb, en switch, en router eller en annan Macintosh-dator.

Den inkopplade enheten kan vara utrustad med 10Base-T, 100Base-T eller 1000Base-T, eftersom porten automatiskt upptäcker vilken typ av enhet som är inkopplad. Du behöver inte använda en korsad Ethernet-kabel för att koppla in andra Ethernet-enheter.

Fyra USB 2.0-portar

Det finns fyra USB 2.0-kompatibla portar på baksidan av iMac (tidigt 2009). Du kan ansluta både USB 2.0- och USB 1.1-enheter till portarna. USB 2.0-portarna har stöd för låghastighets-, fullhastighets- och höghastighetsöverföring med upp till 1,5 Mbit/s, 12 Mbit/s och 480 Mbit/s.

Apples aluminiumtangentbord har en hubb med två USB 2.0-portar med hög hastighet.

För alla USB-portar används USB-kontakter av typ A, som har fyra stift.

Linjeljudingång/optisk digital ljudingång

Linjeingång

Den analoga linjeingången är alltid tillgänglig och oberoende av andra ljudingångar. Linjeingången har stöd för inspelning vid 16, 20 och 24 bitar per sampling och vid samplingsfrekvenserna 44,1 kHz, 48 kHz och 96 kHz. Ljud som spelas in från linjeingången konverteras till en stereodataström. Du kan justera linjeingångens förstärkning från –16 dB till +30 dB.

Linjeingången har följande nominella specifikationer vid inmatning av en 1 kHz, 1 V rms (–3 dBFS) sinuskurva (44,1 kHz samplingsfrekvens, 24-bitars upplösning, 0,0 dB förstärkning, ingen utjämning):

• Typ av kontakt: 3,5 mm stereo

• Högsta inspänning: 3 V rms (+11,8 dBu)

• Lägsta inspänning för fullt skalutslag: 63 mV rms (–21,5 dBu) vid ingångsförstärkningen +30 dB

• Ingångsimpedans: >20 kohm

• Frekvenssvar: 20 Hz till 20 kHz, +0,5 dB/–3 dB

• Signal till brus-förhållande (SNR): >90 dB

• Total distorsion av övertoner + brus (THD+N): <–85 dB (0,006 %)

• Kanalseparering: >85 dB

Optisk digital ingång

Den digitala ljudingången har följande nominella specifikationer vid inmatning av en 1 kHz sinuskurva (0 dBFS, 24-bitars upplösning och 44,1 kHz samplingsfrekvens, om inget annat anges nedan):

• FSI – ingående samplingsfrekvenser: 44,1 kHz, 48 kHz eller 96 kHz

• Bitar per sampling: 16, 20 eller 24

• Signal till brus-förhållande (SNR): >130 dB

• Total distorsion av övertoner + brus (THD+N): <–130 dB (0,0003 %)

Ljudutgång/digital ljudutgång

Linjeutgång/hörlursuttag

Hörlursuttaget väljs automatiskt för ljudutmatning om ingen extern, optisk S/PDIF-enhet hittas. Hörlursuttaget har stöd för stereodataströmmar med 16, 20 eller 24 bitar per sampling och samplingsfrekvenserna 44,1, 48 och 96 kHz. Du kan justera hörlursuttagets volym från 0,0 dB till –64 dB.

Ljudutgången har följande nominella specifikationer vid uppspelning av en 1 kHz sinuskurva (–3 dBFS spänning, 24-bitars upplösning, 44,1 kHz samplingsfrekvens ut, 100 k belastning, om inget annat anges):

• Typ av kontakt: 3,5 mm stereo combo

• Högsta utspänning: 1,6 V rms (+6,3 dBu)

• Utgångsimpedans: <24 ohm

• Frekvenssvar: 20 Hz till 20 kHz, +0,5 dB/–3 dB

• Signal till brus-förhållande (SNR): >90 dB

• Total distorsion av övertoner + brus (THD+N): <–80 dB (0,007 %)

• Kanalseparering: >85 dB

Optisk digital S/PDIF-utmatning

S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface Format) väljs automatiskt om en optisk digital S/PDIF-enhet är ansluten till den externa kombinationsljudporten. Optisk digital S/PDIF-utmatning har stöd för PCM-ljudformat (pulse code modulation, pulskodmodulering) och AC-3-ljudformat (Arc Consistency-algoritm 3) med följande egenskaper för stereodataströmmen:

• PCM: 16, 20 eller 24 bitar per sampling vid samplingsfrekvenserna 44,1, 48 och 96 kHz

• AC-3: 16 bitar per sampling vid samplingsfrekvenserna 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz, 96 kHz, 176,4 kHz eller 192 kHz

Den optiska digitala S/PDIF-utmatningen uppfyller kraven enligt IEC (International Electrotechnical Commission) 60958-3 (digitalt ljud för konsumenter).

Den digitala ljudutgången har följande specifikationer vid uppspelning av en 1 kHz sinuskurva (S/PDIF-utmatningsformat vid 0 dBFS, 44,1 kHz samplingsfrekvens, 24-bitars upplösning, om inget annat anges):

• Typ av kontakt: 3,5 mm stereo combo

• Digitalt signal till brus-förhållande (SNR): >130 dB

• Total distorsion av övertoner + brus (THD+N): <–130 dB (0,00003 %)

FireWire-port

iMac har en FireWire 800-port som stöds av en FireWire-styrenhet av OHCI-typ (Open Host Controller Interface) med ett fysiskt FireWire 800-skikt. FireWire 800-porten har stöd för IEEE 1394b med 800 Mbit/s (100 Mbit/s) maximal datahastighet. iMac (tidigt 2009) kan användas med 7 W för porten.

iMac (tidigt 2009) har stöd för Target Disk Mode (TDM).