Pages 09: Skapa ett nytt dokument

Välj en ordbehandlings- eller sidlayoutmall med lämpliga formaterings- och layoutegenskaper om du vill skapa ett nytt Pages-dokument.

Så här skapar du ett nytt Pages-dokument:

1. Öppna Pages genom att klicka på symbolen i Dock eller genom att dubbelklicka på den i Finder.

2. Välj en mallkategori i den vänstra kolumnen i mallväljarfönstret för att visa relaterade ordbehandlings- eller sidlayoutmallar och välj sedan den mall som passar bäst för det dokument som du vill skapa.

• Skanna sidtyperna som är tillgängliga i många av Pages-mallarna genom att flytta pekaren från höger till vänster över en mallsymbol i mallväljaren. Du kan ändra storleken på mallsymbolerna genom att justera reglaget längst ned i mallväljarfönstret.

• Välj Tom under Sidlayout eller Ordbehandling om du vill börja i ett dokument utan platshållare för text eller media.

• Lägg till text i ett tomt sidlayoutdokument genom att infoga en textruta och sedan skriva i textrutan. Börja skriva om du vill lägga till text i ett tomt ordbehandlingsdokument.

3. Klicka på Välj. Ett nytt dokument öppnas på skärmen.

Om du inte ser mallväljaren när du öppnar Pages första gången kan du visa den genom att ange det i Pages-inställningarna. Välj Pages > Inställningar, klicka på Allmänt och välj sedan För nya dokument: Visa mallväljare.

Eller så kan du ställa in att Pages ska öppna ett tomt dokument eller den dokumentmall du valt automatiskt varje gång du öppnar programmet. Välj Pages > Inställningar, klicka på Allmänt, välj För nya dokument: Använd mall och klicka sedan på Välj. Välj en mall och klicka sedan på Välj.