Hur du förvarar Apples bärbara datorer och deras batterier

Läs om bästa sättet att förvara din bärbara Apple-dator utifrån vilken batterityp den har.

Det är viktigt att du förvarar Apples bärbara datorer på ett riktigt sätt när det gäller längre tidsperioder för att undvika batteriskador. Exempelvis skolor som inte använder sina bärbara Mac-datorer under sommaren bör förvara dem korrekt under denna tid.

Kom ihåg följande när du läser om din dators batteri nedan:

• Den omgivande temperaturen påverkar alla batteriers hållbarhet. Sval omgivning är bäst och förutsätts för nedanstående antaganden.

• Alla hållbarhetstider är beräknade på att batteriet är laddat till 50 % när förvaringen påbörjas.

• Du bör ta bort batterierna och förvara dem på en sval plats om datorn har batterier som kan tas bort.

• Du bör antingen ladda eller ladda ur batteriet tills 50 % laddning återstår om datorn har batteri som inte kan tas bort. Om du planerar att förvara datorn längre än sex månader laddar du den till 50 % för varje sexmånadersperiod den är i förvar.

Mer information finns på Apples webbsida om batterier.

MacBook, MacBook Pro och MacBook Air

Aktuella bärbara Apple-datorer har litiumjonbatterier.

Hållbarhet litiumjonbatterier (Li-Ion)

• 1 till 2 månader – Batteriet ska fortfarande hålla tillräcklig laddning för datorn

• 3 till 12 månader – Batteriet kan vara i energisparläge och kräva 20 minuters laddning med originalströmadaptern före användning

• 12 månader eller mer – Batteriet kan fortfarande vara laddat, men det kan ha förlorat viss kapacitet

Det är bäst att inte låta ett litiumjonbatteri sitta kvar i en bärbar dator som är i viloläge i över 48 timmar med låg laddning (< 20 %). Det kan leda till att batteriet laddas ur så mycket att det inte går att använda och inte kan identifieras av datorn.

Om ett MacBook-, MacBook Air- eller MacBook Pro-batteri inte känns igen efter ha varit helt urladdat läser du Om batterier till bärbara Mac-datorer för att få mer information.

iBook och PowerBook

Äldre Mac-modeller använder flera olika batterityper. Kontrollera på etiketten på batteriet vilken batterityp din dator använder.

Hållbarhet litiumjonbatterier (Li-Ion)

• 1 till 2 månader – Batteriet ska fortfarande hålla tillräcklig laddning för datorn

• 3 till 12 månader – Batteriet kan vara i energisparläge och kräva 20 minuters laddning med originalströmadaptern före användning

• 12 månader eller mer – Batteriet kan fortfarande vara laddat, men det kan ha förlorat viss kapacitet

Hållbarhet nickelmetallhydridbatterier (NiMH)

• 1 till 2 månader – Batteriet ska fortfarande hålla tillräcklig laddning för datorn

• 3 till 12 månader – Batteriet kan vara i energisparläge och kräva 20 minuters laddning med originalströmadaptern före användning

• Bärbara intelligenta batterier (NiMH) har bättre laddningsförmåga. Ett fulladdat batteri har en hållbarhet på 6 månader. Om batteriet laddas ur så mycket att datorn stängs av, klarar den att vara i detta läge under sex veckor.

Hållbarhet nickelkadmiumbatterier (NiCad)

• 1 till 2 månader – Batteriet ska fortfarande hålla tillräcklig laddning för datorn

• 3 till 12 månader – Batteriet kan vara i energisparläge och kräva 20 minuters laddning med originalströmadaptern före användning

Slutna blysyrebatterier (SLA)

• 1 till 2 månader – Batteriet ska fortfarande hålla tillräcklig laddning för datorn

• 3 till 12 månader – Batteriet kan vara i energisparläge och kräva 20 minuters laddning med originalströmadaptern före användning