Moderkort till MacBook Pro (13 tum, M1, 2020)

Innan du börjar

Varning

Läs Batterisäkerhet och följ riktlinjerna för hantering av arbetsyta och batteri innan du börjar.

Ta bort följande del innan du börjar:

Verktyg

• 3 mm sexkantshylsmejsel

• Antennverktyg

• ESD-säker pincett

• Nylonpetverktyg (svart)

• Torx T3-skruvmejsel

• Torx T5-skruvmejsel

Varning

• För den här proceduren krävs Systemkonfiguration. När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg kan du läsa om hur du startar Systemkonfiguration.

• Om du installerar ett nytt moderkort måste du också installera ett nytt Touch ID-kort.

Viktigt

Den här proceduren kräver en ny polyesterfilm.

Borttagning

1. Använd T3-skruvmejseln för att ta bort nio T3-skruvar:

• Tre T3-skruvar (923-05253) från det L-formade höljet (1)

• Två T3-skruvar (923-05253, 923-05263) från Touch ID-kortets kontakthölje (4)

• Två T3-skruvar (923-05260) från eDP-kontaktens hölje (5)

• Två T3-skruvar (923-05246) från eDP-flexkabelns hölje (6)

2. Använd T5-skruvmejseln för att ta bort fyra T5-skruvar:

• Två T5-skruvar (923-05254) från styrplattans kontakthölje (2)

• Två T5-skruvar (923-05255, 923-05256) från ljudkortets kontakthölje (3)

• Viktigt! Ljudkortets kontakthölje har en djupare böj där skruvhålet är närmast kylflänsarmen. Observera höljenas riktning för att kunna återmontera dem.

3. Ta bort de följande sex höljena och spara dem till återmonteringen:

• L-format hölje (1)

• Kontakthölje till styrplatta (2)

• Ljudkortets kontakthölje (3)

• Touch ID-kortets kontakthölje (4)

• eDP-kontaktens hölje (5)

• eDP-flexkabelns hölje (6)

4. Lyft bort ändarna till följande fem flexkablar (1–5) från kontakterna på moderkortet och en flexkabel (6) från kontakten på tidsreglagekortet (TCON):

• Touch Bar-skärmens flexkabel (1)

• Touch Bar-skärmens flexkabel (2)

• I/O-kortets flexkabel (3)

• Styrplattans flexkabel (4)

• Flexkabel till ljudkortet (5)

• eDP-flexkabel med kontakthölje (6)

• Viktigt! Lyft batterihöljet något och för styrplattans flexkabel (4) genom skåran i batterihöljet. Sätt tillbaka batterihöljet helt innan du fortsätter.

5. Ta bort polyesterfilmflikarna från följande åtta flexkablar:

• Flexkabel till vänster högtalare (1)

• Strömflexkabel till tangentbordets bakgrundsbelysning (2)

• Flexkabel till tangentbord (3)

• Flexkabel till höger högtalare (4)

• Flexkabel till fläkt (5)

• Flexkabel till tangentbordets högra bakgrundsbelysning (6)

• Flexkabel till tangentbordets vänstra bakgrundsbelysning (7)

• Mikrofonflexkabel (8)

6. Använd det svarta petverktyget för att fälla upp låsspärrarna till följande åtta flexkablar:

• Flexkabel till vänster högtalare (1)

• Strömflexkabel till tangentbordets bakgrundsbelysning (2)

• Flexkabel till tangentbord (3)

• Flexkabel till höger högtalare (4)

• Flexkabel till fläkt (5)

• Flexkabel till tangentbordets högra bakgrundsbelysning (6)

• Flexkabel till tangentbordets vänstra bakgrundsbelysning (7)

• Mikrofonflexkabel (8)

7. Skjut sedan bort ändarna på följande åtta flexkablar från respektive kontakt:

• Flexkabel till vänster högtalare (1)

• Strömflexkabel till tangentbordets bakgrundsbelysning (2)

• Flexkabel till tangentbord (3)

• Flexkabel till höger högtalare (4)

• Flexkabel till fläkt (5)

• Flexkabel till tangentbordets högra bakgrundsbelysning (6)

• Flexkabel till tangentbordets vänstra bakgrundsbelysning (7)

• Mikrofonflexkabel (8)

8. Ta bort och kasta polyesterfilmen från den trådlösa antennens koaxialkablar.

9. Använd antennverktyget för att lyfta bort ändarna på de två antennkoaxialkablarna från kontakterna.

10. Använd T5-skruvmejseln för att ta bort de fem T5-skruvarna (923-05240) (1), (923-05252) (2), (923-05250) (3) från moderkortet.

11. Använd sexkantshylsmejseln på 3 mm för att ta bort 3 mm sexkantshylsskruven (923-05247) (4) från kylflänsarmen.

12. Lyft den övre änden på batterihöljet något och dra delvis tillbaka BMU-flexkabeln (5). Sätt tillbaka batterihöljet helt innan du fortsätter.

13. Lyft försiktigt upp kanten på moderkortet som är längst ifrån gångjärnen till skärmen. Dra sedan moderkortet mot dig och ut ur det övre höljet. Flytta kablarna ur vägen när du tar bort moderkortet.

• Viktigt! Observera hur kylflänsarmen är placerad på värmekanalen för att kunna sätta tillbaka den.

Återmontering

Viktigt

Om du installerar ett nytt moderkort, följ steg 1. Om du monterar det befintliga moderkortet går du till steg 2.

1. Ta bort det befintliga Touch ID-kortet och installera ett nytt Touch ID-kort.

2. Se till att värmekanalen är korrekt monterad på kylflänsarmen.

3. Innan du sätter tillbaka moderkortet ska du identifiera alla 15 kablar till det övre höljet (1–15).

• Obs! Det finns totalt 16 kablar, men eDP-flexkabeln med kontakthölje är fäst på moderkortet och ingår inte i den här bilden.

4. Håll moderkortet i kanterna. Vinkla ned kanten på moderkortet närmast skärmens gångjärn. Sänk sedan ned resten av moderkortet i det övre höljet.

•  Var försiktig: Se till att inga kablar till det övre höljet fastnar under moderkortet.

5. Använd T5-skruvmejseln för att delvis sätta tillbaka de fem T5-skruvarna (923-05240) (1), (923-05252) (2), (923-05250) (3) i moderkortet.

6. Använd sexkantshylsmejseln på 3 mm för att delvis sätta tillbaka sexkantshylsskruven på 3 mm (923-05247) (4) i kylflänsarmen.

7. Använd T5-skruvmejseln för att helt sätta tillbaka de fem T5-skruvarna. Använd sedan 3 mm sexkantshylsmejseln för att helt sätta tillbaka 3 mm sexkantshylsskruven.

8. Använd den trubbiga änden på antennverktyget för att trycka fast ändarna till de två antennkoaxialkablarna i kontakterna.

9. Fäst en ny polyesterfilm över den trådlösa antennens koaxialkablar och T5-skruven.

10. Skjut in ändarna på följande åtta flexkablar (1–8) i respektive kontakt:

• Flexkabel till vänster högtalare (1)

• Strömflexkabel till tangentbordets bakgrundsbelysning (2)

• Flexkabel till tangentbord (3)

• Flexkabel till höger högtalare (4)

• Flexkabel till fläkt (5)

• Flexkabel till tangentbordets högra bakgrundsbelysning (6)

• Flexkabel till tangentbordets vänstra bakgrundsbelysning (7)

• Mikrofonflexkabel (8)

11. Använd den platta änden på det svarta petverktyget för att fälla ned låsspärrarna till följande åtta flexkablar:

• Flexkabel till vänster högtalare (1)

• Strömflexkabel till tangentbordets bakgrundsbelysning (2)

• Flexkabel till tangentbord (3)

• Flexkabel till höger högtalare (4)

• Flexkabel till fläkt (5)

• Flexkabel till tangentbordets högra bakgrundsbelysning (6)

• Flexkabel till tangentbordets vänstra bakgrundsbelysning (7)

• Mikrofonflexkabel (8)

12. Tryck polyesterfilmflikarna mot ändarna till följande åtta flexkablar:

• Flexkabel till vänster högtalare (1)

• Strömflexkabel till tangentbordets bakgrundsbelysning (2)

• Flexkabel till tangentbord (3)

• Flexkabel till höger högtalare (4)

• Flexkabel till fläkt (5)

• Flexkabel till tangentbordets högra bakgrundsbelysning (6)

• Flexkabel till tangentbordets vänstra bakgrundsbelysning (7)

• Mikrofonflexkabel (8)

13. Tryck ändarna på fem flexkablar (1–5) mot kontakterna på moderkortet och en flexkabel (6) mot kontakten på tidsreglagekortet (TCON):

• Touch Bar-skärmens flexkabel (1)

• Touch Bar-skärmens flexkabel (2)

• I/O-kortets flexkabel (3)

• Styrplattans flexkabel (4)

• Flexkabel till ljudkortet (5)

• eDP-flexkabel med kontakthölje (6)

• Viktigt! Innan du trycker änden på styrplattans flexkabel (4) mot kontakten ska du lyfta batterihöljet något och ta bort kabeln från skåran. Sätt tillbaka batterihöljet helt innan du fortsätter.

14. Sätt tillbaka följande sex höljen (1-6):

• L-format hölje (1)

• Kontakthölje till styrplatta (2)

• Ljudkortets kontakthölje (3)

• Touch ID-kortets kontakthölje (4)

• eDP-kontaktens hölje (5)

• eDP-flexkabelns hölje (6)

• Viktigt! Sätt tillbaka ljudkortets kontakthölje (3) med den djupare böjen närmast kylflänsarmen.

15. Använd T3-skruvmejseln för att sätta tillbaka följande nio T3-skruvar:

• Tre T3-skruvar (923-05253) i det L-formade höljet (1)

• Två T3-skruvar (923-05253, 923-05263) i Touch ID-kortets kontakthölje (4)

• Två T3-skruvar (923-05260) i eDP-kontakthöljet (5)

• Två T3-skruvar (923-05246) i eDP-flexkabelns hölje (6)

16. Använd T5-skruvmejseln för att sätta tillbaka följande fyra T5-skruvar:

• Två T5-skruvar (923-05254) i styrplattans kontakthölje (2)

• Två T5-skruvar (923-05255, 923-05256) i ljudkortets kontakthölje (3)

Sätt tillbaka följande del för att slutföra återmonteringen:

Var försiktig

När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg kan du läsa om hur du startar Systemkonfiguration.