Moderkort till MacBook Pro (13 tum, M2, 2022)

Innan du börjar

Varning

Läs Batterisäkerhet och följ riktlinjerna för hantering av arbetsyta och batteri innan du börjar.

Ta bort följande del innan du börjar:

Verktyg

• 3 mm sexkantshylsmejsel

• Justerbar vridmomentnyckel (10–34 Ncm)

• Antennverktyg

• ESD-säker pincett

• Nylonpetverktyg (svart)

• Vridmomentnyckel (blå, 0,65 kgf cm)

• Halvmåneformad Torx T3-bit

• Torx T3-skruvmejsel

• Torx T5-bit

• Torx T5-skruvmejsel

Var försiktig

• För den här proceduren krävs Systemkonfiguration. När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg kan du läsa om hur du startar Systemkonfiguration.

• Om du installerar ett nytt moderkort måste du också installera ett nytt Touch ID-kort.

Viktigt

Den här proceduren kräver en ny polyesterfilm.

Borttagning

1. Använd den blå vridmomentnyckeln och den halvmåneformade T3-biten för att ta bort följande nio T3-skruvar:

• Tre T3-skruvar (923-05253) (1)

• Två T3-skruvar (923-05253) (923-05263) (4)

• Två T3-skruvar (923-05260) (5)

• Två T3-skruvar (923-05246) (6)

2. Använd T5-skruvmejseln för att ta bort följande fyra T5-skruvar:

• Två T5-skruvar (923-05254) (2)

• Två T5-skruvar (923-05255, 923-05256) (3)

3. Ta bort de följande sex höljena och spara dem till återmonteringen:

• L-format hölje (1)

• Kontakthölje till styrplatta (2)

• Ljudkortets kontakthölje (3)

• Touch ID -kortets kontakthölje (4)

• eDP-kontaktens hölje (5)

• eDP-flexkabelns hölje (6)

• Viktigt! Ljudkortets kontakthölje (3) har en djupare böj där skruvhålet är närmast kylflänsarmen. Observera höljenas riktning för att kunna återmontera dem.

4. Lyft bort ändarna på följande fem flexkablar (1–5) från kontakterna på moderkortet:

• Touch Bar-skärmens flexkabel (1)

• Touch Bar-skärmens flexkabel (2)

• I/O-kortets flexkabel (3)

• Styrplattans flexkabel (4)

• Flexkabel till ljudkortet (5)

5. Lyft änden av eDP-flexkabeln (6) från kontakten på tidstyrkortet (TCON).

• Viktigt! Lyft batterihöljet något och för styrplattans flexkabel (4) genom skåran i batterihöljet. Sänk ned batterihöljet på det övre höljet.

6. Ta bort polyesterfilmflikarna från följande åtta flexkablar:

• Flexkabel till vänster högtalare (1)

• Strömflexkabel till tangentbordets bakgrundsbelysning (2)

• Flexkabel till tangentbord (3)

• Flexkabel till höger högtalare (4)

• Flexkabel till fläkt (5)

• Flexkabel till tangentbordets högra bakgrundsbelysning (6)

• Flexkabel till tangentbordets vänstra bakgrundsbelysning (7)

• Mikrofonflexkabel (8)

7. Använd det svarta petverktyget för att fälla upp låsspärrarna till följande åtta flexkablar:

• Flexkabel till vänster högtalare (1)

• Strömflexkabel till tangentbordets bakgrundsbelysning (2)

• Flexkabel till tangentbord (3)

• Flexkabel till höger högtalare (4)

• Flexkabel till fläkt (5)

• Flexkabel till tangentbordets högra bakgrundsbelysning (6)

• Flexkabel till tangentbordets vänstra bakgrundsbelysning (7)

• Mikrofonflexkabel (8)

8. Skjut sedan bort ändarna på följande åtta flexkablar från respektive kontakt:

• Flexkabel till vänster högtalare (1)

• Strömflexkabel till tangentbordets bakgrundsbelysning (2)

• Flexkabel till tangentbord (3)

• Flexkabel till höger högtalare (4)

• Flexkabel till fläkt (5)

• Flexkabel till tangentbordets högra bakgrundsbelysning (6)

• Flexkabel till tangentbordets vänstra bakgrundsbelysning (7)

• Mikrofonflexkabel (8)

9. Ta bort och kasta polyesterfilmen från den trådlösa antennens koaxialkablar.

10. Använd antennverktyget för att lyfta bort ändarna på de två antennkoaxialkablarna från kontakterna.

11. Använd T5-skruvmejseln för att ta bort följande fem T5-skruvar från moderkortet:

• En T5-skruv (923-05240) (1)

• En T5-skruv (923-05253) (2)

• Tre T5-skruvar (923-05250) (3)

12. Använd sexkantshylsmejseln på 3 mm för att ta bort 3 mm sexkantshylsskruven (923-05247) (4) från kylflänsarmen.

13. Vinkla upp den övre änden på batterihöljet något och dra delvis tillbaka BMU-flexkabeln (5). Sänk ned batterihöljet på det övre höljet.

14. Vinkla försiktigt upp kanten på moderkortet som är längst ifrån skärmens gångjärn. Dra sedan moderkortet mot dig och ut ur det övre höljet. Flytta kablarna ur vägen när du tar bort moderkortet.

• Viktigt! Observera hur kylflänsarmen är placerad på värmekanalen för att kunna sätta tillbaka den.

Återmontering

Viktigt

Om du monterar ett nytt moderkort följer du steg 1 och 2. Om du monterar det befintliga moderkortet går du till steg 3.

1. Ta bort det befintliga Touch ID -kortet och installera ett nytt Touch ID -kort.

2. Ta bort den befintliga eDP-flexkabeln med kontakthölje och montera den på det nya moderkortet.

3. Se till att värmekanalen är korrekt monterad på kylflänsarmen.

4. Innan du sätter tillbaka moderkortet ska du identifiera alla 15 kablar till det övre höljet (1–15).

• Obs! Det finns totalt 16 kablar, men eDP-flexkabeln med kontakthölje är fäst på moderkortet och ingår inte i den här bilden.

5. Håll moderkortet i kanterna. Vinkla ned kanten på moderkortet närmast skärmens gångjärn. Sänk sedan ned resten av moderkortet i det övre höljet.

•  Var försiktig! Se till att inga kablar till det övre höljet fastnar under moderkortet.

6. Använd T5-skruvmejseln för att delvis sätta tillbaka följande fem T5-skruvar i moderkortet:

• En T5-skruv (923-05240) (1)

• En T5-skruv (923-05252) (2)

• Tre T5-skruvar (923-05250) (3)

7. Använd sexkantshylsmejseln på 3 mm för att delvis sätta tillbaka sexkantshylsskruven på 3 mm (923-05247) (4) i kylflänsarmen.

8. Ställ in den justerbara vridmomentnyckeln på 14,5 Ncm.

9. Använd vridmomentnyckeln som är justerbar mellan 10 och 34 Ncm och T5-biten för att helt sätta tillbaka en T5-skruv.

10. Ställ in den justerbara vridmomentnyckeln på 16 Ncm.

11. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och T5-biten för att helt sätta tillbaka en T5-skruv.

12. Använd T5-skruvmejseln för att helt sätta tillbaka de tre T5-skruvarna.

13. Använd sedan sexkantshylsmejseln på 3 mm för att helt sätta tillbaka sexkantshylsskruven på 3 mm.

14. Använd den trubbiga änden på antennverktyget för att trycka fast ändarna till de två antennkoaxialkablarna i kontakterna.

15. Fäst en ny polyesterfilm över antennkoaxialkablarna och T5-skruven.

•  Var försiktig! Sätt en ny polyesterfilm över antennens koaxialkablar om du vill förhindra skador orsakade av löst skräp.

16. Skjut sedan in ändarna på följande åtta flexkablar (1–8) i respektive kontakt:

• Flexkabel till vänster högtalare (1)

• Strömflexkabel till tangentbordets bakgrundsbelysning (2)

• Flexkabel till tangentbord (3)

• Flexkabel till höger högtalare (4)

• Flexkabel till fläkt (5)

• Flexkabel till tangentbordets högra bakgrundsbelysning (6)

• Flexkabel till tangentbordets vänstra bakgrundsbelysning (7)

• Mikrofonflexkabel (8)

17. Använd den platta änden på det svarta petverktyget för att fälla ned låsspärrarna till följande åtta flexkablar:

• Flexkabel till vänster högtalare (1)

• Strömflexkabel till tangentbordets bakgrundsbelysning (2)

• Flexkabel till tangentbord (3)

• Flexkabel till höger högtalare (4)

• Flexkabel till fläkt (5)

• Flexkabel till tangentbordets högra bakgrundsbelysning (6)

• Flexkabel till tangentbordets vänstra bakgrundsbelysning (7)

• Mikrofonflexkabel (8)

18. Tryck polyesterfilmflikarna mot ändarna till följande åtta flexkablar:

• Flexkabel till vänster högtalare (1)

• Strömflexkabel till tangentbordets bakgrundsbelysning (2)

• Flexkabel till tangentbord (3)

• Flexkabel till höger högtalare (4)

• Flexkabel till fläkt (5)

• Flexkabel till tangentbordets högra bakgrundsbelysning (6)

• Flexkabel till tangentbordets vänstra bakgrundsbelysning (7)

• Mikrofonflexkabel (8)

19. Pressa ändarna av de fem flexkablarna (1–5) mot kontakterna på moderkortet:

• Touch Bar-skärmens flexkabel (1)

• Touch Bar-skärmens flexkabel (2)

• I/O-kortets flexkabel (3)

• Styrplattans flexkabel (4)

• Flexkabel till ljudkortet (5)

20. Tryck änden av eDP-flexkabeln (6) mot kontakten på tidstyrkortet (TCON).

• Viktigt! Innan du trycker in änden av styrplattans flexkabel (4) mot kontakten ska du vinkla upp batterihöljet något och ta bort kabeln från skåran. Sänk ned batterihöljet på det övre höljet.

21. Placera följande sex höljen (1-6):

• L-format hölje (1)

• Kontakthölje till styrplatta (2)

• Ljudkortets kontakthölje (3)

• Touch ID -kortets kontakthölje (4)

• eDP-kontaktens hölje (5)

• eDP-flexkabelns hölje (6)

• Viktigt! Placera ljudkortets kontakthölje (3) med den djupare böjen närmast kylflänsarmen.

22. Använd den blå vridmomentnyckeln och den halvmåneformade T3-biten för att sätta tillbaka följande nio T3-skruvar:

• Tre T3-skruvar (923-05253) (1)

• Två T3-skruvar (923-05254) (923-05263) (4)

• Två T3-skruvar (923-05260) (5)

• Två T3-skruvar (923-05246) (6)

23. Använd T5-skruvmejseln för att sätta tillbaka följande fyra T5-skruvar:

• Två T5-skruvar (923-05254) (2)

• Två T5-skruvar (923-05255) (923-05256) (3)

Sätt tillbaka följande del för att slutföra återmonteringen:

Var försiktig

När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg kan du läsa om hur du startar Systemkonfiguration.