Feilsøking av Mac OS X-installasjon og programvareoppdateringer (Mac OS X v10.6 og eldre)

Les feilsøkingsinformasjon og råd om installering av Mac OS X og Mac OS X-oppdateringer i Mac OS X v10.6 og eldre.

Denne artikkelen har blitt arkivert og oppdateres ikke lenger av Apple.

Minimer alle inndelinger | Utvid alle inndelinger

Før du installerer

Les om programvaren før installering, inkludert krav til systemet

Les alle dokumenter av typen "Om", "Før du installerer" eller "Les meg" hvis slike er tilgjengelig for programvaren du skal installere. Forsikre deg om at Mac-maskinen oppfyller systemkravene. Tips: Hvis en oppdatering vises i Programvareoppdatering på Mac-maskinen, så er systemkravene oppfylt.

Webområdet til Apple-kundestøtte inneholder informasjon om nedlastbare programvareoppdateringer.

Sjekke kravet til diskplass

Forsikre deg om at du har nok plass på harddisken. Selv små program- eller systemoppdateringer kan kreve noen hundre megabyte med plass for å fullføre optimaliseringsfasen av installeringen. Selve Mac OS X kan kreve 3,0 GB med ledig plass eller mer, avhengig av versjonen og installeringsvalgene du velger.

Koble bærbar PC til strømnettet

Hvis du installerer på en bærbar Mac, må du påse at datamaskinen er koblet til strømnettet mens du laster ned og installerer en oppdatering. Ikke sett datamaskinen i dvale under oppdateringsprosessen (for eksempel ved å lukke dekselet).

Ha et administratorbrukernavn og -passord tilgjengelig

Du må ha et administratorbrukernavn og -passord for å installere programvareoppdateringer eller -oppgraderinger.

Bruke Programvareoppdatering for Mac OS X-oppdateringer

Bruk Programvareoppdatering for å installere alle tilgjengelige oppdateringer til Programvareoppdatering rapporterer "Programvaren er allerede oppdatert".

Programvareoppdatering forenkler prosessen fordi den automatisk sjekker Apples tjenere og bare viser en liste over anbefalte oppdateringer for din Mac-maskin.

Om installering av "nedgraderinger"

Du bør ikke installere en eldre versjon av samme programvare på nytt over en nyere versjon. Se Ikke installer en eldre versjon av Mac OS X enn den som fulgte med Mac-maskinen.

Kontrollere installasjonen

Sjekke byggnummeret

Hvis du er usikker på om installasjonen ble fullført, undersøker du først programvarens byggnummer. Hvis byggnummeret til Mac OS X eller annen programvare er endret for å gjenspeile den nye oppdateringen, er all programvaren installert.

Se i Programvareoppdatering

Velg ProgramvareoppdateringApple-menyen. Klikk på fanen Installert programvare. En liste over installerte oppdateringer vises, som kan sorteres etter navn, dato eller versjon.

Sjekke logger (avansert teknikk)

Hvis det vises en varselrute med en melding som sier "Det oppsto en feil under installering", sjekker du loggene med tanke på det aktuelle problemet.

• Installeringslogg: Ved oppstart fra en CD-ROM-installasjonsplate eller installering av en pakkefil fra en diskfil, velger du Vis logg fra Arkiv-menyen (eller Vindu-menyen i Mac OS X v10.4). Hvis informasjonen i loggvinduet ikke er nyttig, markerer du alternativet Flere detaljer. Hvis du har tenkt å ringe til Apple, arkiverer du loggfilen eller skriver ned de siste linjene.
    Dette er plasseringen og navnene på loggfilene:
    • Mac OS X v10.3 eller nyere: "install.log" i /var/log-mappen
    • Mac OS X v10.2.8 eller eldre: "Mac OS X Update" eller "Mac OS X Log" i /Bibliotek/Receipts/-mappen
  • Programvareoppdateringslogg: Denne loggen er tilgjengelig fra Programvareoppdatering-panelet under Systemvalg. Denne loggen viser bare hvilken oppdatering det var problemer med. Den gir ingen detaljert informasjon om problemet.
  • Konsoll-logg: Bruk Konsoll-verktøyet til å sjekke loggene som brukes av Mac OS X, som er "console.log" og "system.log". Se etter meldinger som inneholdt ordet "Install" eller meldinger som dukket opp under installeringen.

Feilsøke en mislykket installasjon

Som nevnt, bør du først kontrollere at datamaskinen oppfyller kravene til å installere programvaren. Du trenger også en administrators kontonavn og passord hvis det er flere kontoer på datamaskinen.

Merk: Enkelte installasjoner omstarter datamaskinen automatisk, noe du kanskje ikke merker hvis du starter en installasjon og deretter forlater datamaskinen. Hvis du ikke ser installeringsprogrammet på skjermen når du kommer tilbake, og datamaskinen ikke starter som den skal etter noen få minutter, feilsøker du dette som et oppstartsproblem.

Start på nytt og prøv igjen

Start Mac-maskinen på nytt og prøv installasjonen igjen.

Bruke Diskverktøy

Hvis problemet vedvarer, bruker du Diskverktøy til å undersøke Mac OS X-volumet. Du kan kontrollere en disk som du har startet opp fra. Hvis det kreves reparasjon, starter du fra Mac OS X-installasjonsplaten og bruker Diskverktøy til å reparere.

Hvis installasjonen stopper under "optimalisering"

Hvis installasjonen stopper under "optimalisering", ble all programvaren installert. Det er ingen fare for en "ufullstendig installasjon". Optimaliseringsfasen til en installasjon berører bare ytelsen og ikke stabiliteten eller funksjonene. Du kan tvinge gjennom en gjentakelse av optimaliseringen ved å installere programvaren på nytt. Hvis du brukte Programvareoppdatering-panelet ved det første forsøket, må du laste ned det frittstående installasjonsprogrammet for samme programvare fra Apple-nedlastinger for å installere programvaren på nytt.

Hvis du ikke får installert fra en plate

Prøv en annen programvareoppdateringskilde eller plate hvis mulig

Programvareoppdateringer for Mac OS X og Apple-programmer for Mac OS X er ofte tilgjengelig på forskjellige måter:

Prøv å hente programvaren fra en annen kilde, eller last den ned på nytt.

Prøv en ny administratorkonto

Du kan få et vellykket resultat ved å opprette en ny administratorkonto og bruke den til å installere oppdateringen. Hvis du ikke vet hvordan du gjør dette, kan du se avsnittet "Hvis problemet oppstår i flere programmer eller i Mac OS X" i dette dokumentet: Mac OS X: Slik løser du et programvareproblem.

Hvis det fungerer, logger du deg av og på igjen som en vanlig bruker. Du kan slette den nye administratoren hvis du vil det.

Koble fra enheter som ikke brukes under installasjonen

Hvis problemet vedvarer, kobler du fra eventuelle andre stasjoner du har koblet til datamaskinen, og prøver å installere på nytt. Andre enheter kan muligens påvirke installasjonen. Koble fra eller fjern alt som ikke ble levert sammen med datamaskinen.

Fjerne RAM fra andre produsenter

Ved installasjon fra plate kan hukommelse av marginal kvalitet bidra til installasjonsproblemer, problemer som ellers ikke vil være merkbare for daglige databehandlingsoppgaver. Hvis du har lagt til RAM fra tredjepart, fjerner du noe RAM fra datamaskinen, men ikke så mye at du kommer under minimumsstørrelsen som kreves for å installere programvaren.

Slette installasjonen som siste utvei

Sletting av installasjoner kan lykkes der andre installasjoner ikke gjør det. Du bør påse at du har en fungerende sikkerhetskopi av viktige data før du sletter volumet. Fordi dette er en helt ekstrem løsning, vil du kanskje forsøke alle de andre trinnene først.

Viktig: Sletting av et volum innebærer sletting av alle data på målvolumet. Sikkerhetskopier alle data du vil beholde, før du utfører dette trinnet.