Bruk profiler i Safari på Mac

Fra og med Safari 17 kan du bruke profiler for å holde nettlesingen din atskilt for emner som jobb, privat eller skole. Hver profil har egen logg og egne informasjonskapsler, nettstedsdata, utvidelser, fanegrupper og favoritter.

Opprett en profil

Krever Safari 17 eller nyere*

Når du oppretter din første profil, blir gjeldende logg, informasjonskapsler, nettstedsdata, utvidelser, fanegrupper og favoritter gjort til en del av standardprofilen, som heter Personlig. Profiler du oppretter, kommer i tillegg til denne standardprofilen.

1. På menylinjen i Safari velger du Safari > Opprett profil. Eller velg Safari > Innstillinger, og klikk på Profiler.

2. Klikk på Begynn å bruke profiler. Konfigurer deretter den nye profilen:

• Navn: Navnet vises på den nye Safari-verktøylinjeknappen for denne profilen.

• Symbol: Symbolet vises på Safari-verktøylinjeknappen for denne profilen og i standardbakgrunnen på startsiden for profilen.

• Farge: Fargen vises på Safari-verktøylinjeknappen for denne profilen og i standardbakgrunnen på startsiden for profilen.

• Favoritter: Hvis du velger «Opprett ny bokmerkemappe», får den nye mappen samme navn som denne profilen. Bokmerker som er lagret i favorittmappen, vises på Favoritter-linjen for denne profilen.

3. Klikk på Opprett profil. Som standard åpner Safari nye vinduer og nye faner på startsiden din.

Profiler-fanen i Safari-innstillingene etter oppretting av ny profil

Bytt mellom profiler

Når du har opprettet en profil, viser Safari-verktøylinjen en knapp med navnet, symbolet og fargen til den gjeldende profilen eller fanegruppen. Klikk på knappen for å åpne en meny, og velg deretter et av følgende:

• Nytt [profil]-vindu: Åpner et nytt vindu i den aktuelle profilen. Du kan også åpne et nytt profilvindu fra menylinjen: Velg Fil > Nytt [profil]-vindu.

• Bytt til [profil]-vindu: Bytter til en annen profil uten å åpne noe nytt vindu. For at nettleserloggen skal holdes atskilt, er dette alternativet kun tilgjengelig fra et vindu som viser startsiden eller en tom side – før du besøker andre sider.

Den nye verktøylinjeknappen og den tilhørende menyen

Hvis du bruker Fokus, kan du legge til et fokusfilter som automatisk bytter til en bestemt Safari-profil hver gang du bruker det fokuset. Finn ut mer om å konfigurere Fokus. Når du legger til et fokusfilter, velger du Safari-filteret, setter Filtertype til Profil og velger profilen du vil bruke.

Finn ut hvordan profiler holder nettlesing atskilt

Noen Safari-funksjoner og -innstillinger deles mellom profiler, inkludert autofyll- og passordinformasjon, sikkerhetsinnstillinger, nettstedsinnstillinger og personverninnstillinger. Andre deles ikke eller fungerer annerledes.

Bokmerker

Bokmerker, inkludert favoritter, er tilgjengelige for alle profiler via Bokmerker-menyen eller sidefeltetsidefeltet. Men Favoritter-linjen, som du kan vise eller skjule fra Vis-menyen, deles annerledes:

Logg, informasjonskapsler og andre nettstedsdata

Nettleserlogg, informasjonskapsler og andre nettstedsdata deles ikke mellom profiler.

• Når du begynner å bruke en ny profil, har ikke nettsteder informasjonskapslene eller nettstedsdataene som trengs for å huske deg, så det kan hende de ber deg om å logge på igjen.

• Når du sletter loggen, kan du slette hele loggen eller bare loggen til en valgt profil.

Fanegrupper

Fanegrupper deles ikke mellom profiler.

Startsideinnstillinger

Startsideinnstillinger samt innstillingene for «Nye faner åpnes med» og «Nye vinduer åpnes med», deles ikke mellom profiler.

Safari-utvidelser

Safari-utvidelser er tilgjengelige for alle profiler, men administreres (slås på eller av) separat.

• Utvidelser for standardprofilen administreres på Utvidelser-fanen i Safari-innstillingene. For hver utvidelse du velger på denne fanen, kan du se hvilke profiler som bruker dem. Du kan også avinstallere utvidelser for alle profiler fra denne fanen.

• Utvidelser for andre profiler administreres på Profiler-fanen, som har sin egen utvidelsesfane for hver profil. Som standard er utvidelser slått av for hver nye profil.

Profiler-fanen i Safari-innstillinger, hvor Utvidelser-fanen for en profil vises

Synkroniser profiler mellom enheter

Profiler synkroniseres automatisk mellom alle enhetene dine som bruker Safari 17 eller nyere, er logget på med samme Apple-ID og har Safari slått på i iCloud-delen av Apple-ID-innstillingene.

Gi nytt navn til en profil

Du kan endre navn, symbol og farge for en hvilken som helst profil, inkludert standardprofilen. Men det kan bare være én standardprofil, og du kan ikke gjøre en annen profil til standard.

1. På menylinjen i Safari velger du Safari > Administrer profiler. Eller velg Safari > Innstillinger, og klikk på Profiler.

2. Velg en profil til venstre.

3. I Navn-feltet til høyre skriver du inn et nytt navn.

Den omdøpte profilen fortsetter å bruke den eksisterende favorittmappen. Hvis du for eksempel valgte «Opprett ny bokmerkemappe» da du opprettet en Forskning-profil, fortsetter den omdøpte profilen å bruke Forskning-mappen for favoritter. Hvis du vil gi nytt navn til den mappen, kan du åpne bokmerkene dine i sidefeltetsidefeltet, Kontroll-klikke på Forskning-mappen og velge Gi nytt navn på hurtigmenyen.

Som standard åpnes lenker utenfor Safari i profilen som sist ble brukt. Men du kan åpne lenker til bestemte nettsteder i en bestemt profil. Det kan for eksempel være du ønsker å åpne lenker til bedriftens nettsted i Jobb-profilen eller lenker til skolens nettsted i Skole-profilen.

1. Gå til nettstedet du vil konfigurere for denne funksjonen.

2. Fra menylinjen i Safari velger du Safari > Innstillinger og klikker på Nettsteder.

3. I sidefeltet velger du Åpne lenker med profiler. En liste over åpne nettsteder vises til høyre.

4. På hurtigmenyen ved siden av et nettsted velger du profilen du vil bruke for det nettstedet.

Denne funksjonen fungerer bare med lenker som åpnes utenfor Safari, for eksempel lenker i Mail, Meldinger, Finder eller andre apper. Linken åpnes i profilen du har valgt for nettstedet med mindre nettstedet allerede er åpent i en annen profil.

Nettsteder-fanen i Safari-innstillingene der delen Åpne lenker med profil vises

Slett en profil

Når du sletter en profil, slettes også alt av tilhørende logg, informasjonskapsler og andre nettstedsdata. Favoritter og andre bokmerker beholdes.

1. På menylinjen i Safari velger du Safari > Administrer profiler. Eller velg Safari > Innstillinger, og klikk på Profiler.

2. Velg en profil til venstre.

3. Klikk på Slett-knappen (–) nederst på listen, og bekreft handlingen når du blir bedt om det.

Du kan ikke slette standardprofilen din. Hvis du sletter alle andre profiler, slutter Safari å bruke profiler.

* Safari 17 følger med macOS Sonoma og nyere og de nyeste oppdateringene for macOS Ventura og macOS Monterey. Den følger også med iOS 17 og nyere for iPhone og iPadOS 17 eller nyere for iPad.