Apple Books og personvern

Apple samler inn bruksdata for å forbedre og tilpasse Apple Books for deg, men dataene kan ikke knyttes til Apple‑ID-en din. Søkene dine, loggen din, kjøpshistorikken og enhetens godkjenningsrangering kan bli brukt til å gjøre opplevelsen din mer personlig, sende deg varslinger (inkludert Apple-annonser), forbedre butikken og forhindre svindel.

Apple Books er utviklet for å beskytte informasjonen din og la deg velge hva du vil dele.

Privacy Icon

• Vi samler inn dine personlige data, slik at vi kan levere det innholdet du kjøper, laster ned eller vil oppdatere i App Store og andre nettbaserte Apple-butikker.
  • Vi bruker også informasjon om kontoen din, kjøp og nedlastinger i butikkene til annonsering for å sikre at annonser i App Store, Apple News og Aksjer (der tilgjengelig) er relevante for deg. Du har valgmuligheter når det gjelder annonser, som beskrevet nedenfor.
  • Vi bruker informasjon om kjøp og nedlastinger og annen aktivitet i butikkene og i Apple Books til å skreddersy funksjoner, gi deg tilpassede anbefalinger og sende deg varslinger, inkludert Apple-annonser. Du kan velge å fjerne tillatelsen til bruk av disse dataene til dette formålet, som beskrevet nedenfor. Vi samler inn ikke-personlige data om brukerens samhandlinger i bøker for å forbedre Apple Books for alle brukerne våre.
  • Informasjon om hvordan du bruker enheten din, inkludert omtrentlig antall telefonanrop og e-postmeldinger du sender og mottar, brukes til å lage en godkjenningsrangering for enheten din når du prøver å gjennomføre et kjøp, for å bidra til å identifisere og beskytte deg mot svindel. Innsendingene er utformet slik at Apple ikke kan lese de virkelige verdiene på enheten din. Rangeringene arkiveres i en bestemt tidsperiode på tjenerne våre.
  • Vi bruker informasjon om hva du klikker på, kjøper og laster ned, for å identifisere måter å forbedre butikkene på. Informasjonen lagres med IP-adressen, en tilfeldig unik identifikator (der nødvendig), og med Apple‑ID-en din hvis den ble brukt til å logge på App Store eller andre nettbaserte Apple-butikker.

Beskyttelse av personvernet og sikring av informasjonen din er en høy prioritet hos Apple. Vi er nøye på å kun samle inn data vi trenger for å gjøre opplevelsen din bedre. Når vi samler inn data, mener vi også at det er viktig at du er klar over hva vi samler inn og hvorfor vi trenger det, så du kan ta veloverveide beslutninger. Apple Books er, i likhet med alle andre Apple-produkter og -tjenester, designet i henhold til disse prinsippene.

Levering av butikktjenester

Vi bruker de personlige dataene dine til å levere tjenestene og funksjonene i App Store og andre nettbaserte Apple-butikker, inkludert iTunes Store og Apple Books. Denne informasjonen omfatter for eksempel konto- og betalingsinformasjonen din, som du kan se og endre i Innstillinger, samt kjøps- og nedlastings­historikken din.

Når du laster ned innhold fra Apple Books, blir identifikatorer som maskinvareidentifikatoren til enheten og IP-adressen registrert av Apple sammen med Apple‑ID-en din.

For å gjøre det enklere for deg synkroniserer Apple Books bokmerkene, notatene og samlingene dine på tvers av påloggede enheter og datamaskiner. Denne informasjonen lagres sammen med Apple‑ID-en din.

Forbedring av butikker

For å gi en bedre bruks­opplevelse i App Store og andre nettbaserte Apple-butikker, samler vi inn informasjon om bruken din av Apple Books, inkludert når du åpner eller lukker nettbutikken, hva du søker etter, hva du ser på, hva du laster ned og hvordan du reagerer på varslinger. Vi samler også inn informasjon om enheten din, som type enhet, programvareversjon av operativsystemet og hvor mye ledig plass du har på enheten. Vi kan bruke denne informasjonen til å vurdere om forespurt innhold kan lastes ned, for å forstå generelle trender i bruk av lagringsplass på enheten, og om enheten din er koblet til via Wi-Fi eller mobilnett. Det du søker etter, gjør det også mulig for oss å vise populære søk.

Vi samler inn informasjon om brukerens samhandlinger med bøkene for å forstå brukerengasjement og samlet leseaktivitet og prioritere funksjoner. Denne informasjonen knyttes til en tilfeldig unik identifikator for hver bruker og hver bok, slik at Apple ikke lærer seg en bestemt brukers leseaktivitet. For bøker som er lastet ned fra Apple Books, samles bruk på tvers av brukere sammen med informasjon om boken, som sjanger. For bøker og andre dokumenter som ikke er lastet ned fra Apple Books, samler vi filformat, men ingen informasjon om innholdet i boken.

Vi bruker iCloud til å synkronisere identifikatorer ved hjelp av gjennomgående kryptering for bruksaktivitet for bøker på tvers av enhetene dine som er logget på iCloud. Hvis du vil nullstille disse identifikatorene i iOS, velger du Innstillinger > Bøker og trykker for å slå på Nullstill identifikator.

Tilpasning av butikkene

Vi bruker samhandlingene dine med Apple Books for å hjelpe deg å oppdage det innholdet som er mest relevant for deg.

Hvis vi for eksempel vet hva du ser på og laster ned, kan vi tilpasse funksjoner som Andre bøker du kanskje vil like. Vi anbefaler innhold som vi tror er av interesse for deg, basert på hva du tidligere har søkt etter, sett på, lastet ned, oppdatert, vurdert eller lagt til i Ønsker å lese-listen. Vi bruker også leseaktiviteten din, som f.eks. hvor langt du er kommet i en bok, til å generere nye, relevante anbefalinger. Denne leseaktiviteten knyttes ikke til Apple‑ID-en din. Vi bruker kjøpshistorikken din og betalingsmåtene dine sammen med kontoinformasjon hentet fra Apple‑ID-en din. Du kan deaktivere tilpasnings­funksjoner i App Store, Apple Books, iTunes Store, Apple TV og Podcaster og for abonnementer fra Apple ved å slå av Personlige anbefalinger for Apple‑ID-en din. På iOS- og iPadOS-enheter går du til Innstillinger > [navnet ditt] > Medier og kjøp > Vis konto og slår av skyveknappen for Personlige anbefalinger.

Siri behandler data lokalt på enheten, og foreslår innhold som du kanskje vil like basert på informasjon fra apper du bruker. Denne informasjonen sendes ikke til Apple. Du kan når som helst deaktivere dette på iOS- eller iPadOS-enheter ved å gå til Innstillinger > Bøker > Siri og søk og trykke for å slå av Vis i app.

Kommunikasjon med deg

Apple kan bruke informasjon om kontoen din, som Apple-produktene du eier og abonnementene dine på Apple-tjenester, til å sende deg informasjon om Apple Books og andre Apple-produkter, -tjenester og -tilbud som kan være av interesse for deg, inkludert Apple One. Apple kan også bruke informasjon om aktiviteten din i Apple Books til å sende deg kommunikasjon om nye funksjoner, innhold og tilbud i Apple Books.

Slik kommunikasjon kan bli sendt til deg på e‑post hvis du har godtatt e‑postannonser. Du kan endre e‑postvalgene dine og velge om du vil motta disse e‑postmeldingene, på appleid.apple.com/no eller på iOS- eller iPadOS-enheter ved å gå til Innstillinger > [navnet ditt] > Navn, telefonnummer, e‑post. Slik kommunikasjon kan også bli sendt til deg via push-varslinger. Du kan oppdatere varslingsvalg eller velge å ikke motta varslinger på iOS- og iPadOS-enheter ved å gå til Innstillinger > Varslinger > Bøker.

Annonsering

Apple-leverte annonser hjelper folk med å oppdage apper, produkter og tjenester i App Store, Apple News og Aksjer. Vi bruker informasjon om enheten din, kontoen din, kjøp, abonnementer og nedlastinger for å sikre at du ser relevante annonser. Når du søker i App Store, bruker vi også ordene du søker etter. Vi deler brukerne inn i grupper, kalt segmenter, med felles interesser og kjennetegn, og retter annonser mot disse gruppene. Informasjon om deg brukes til å plassere deg i et segment, som igjen avgjør hvilke annonser du ser. For å ivareta personvernet ditt leveres bare målrettede annonser hvis mer enn 5000 personer oppfyller målrettingskriteriene. Informasjonen som brukes til å velge hvilke annonser som er relevante for deg, er knyttet til tilfeldige identifikatorer og ikke til Apple‑ID-en din.

Hvis innstillingen Personlig tilpassede annonser er aktivert, kan Apples annonseplattform bruke informasjonen din til å levere annonser som er mer relevante for deg. Hvis du ikke vil motta annonser tilpasset interessene dine fra Apples annonseplattform, kan du slå av Personlig tilpassede annonser. Hvis du deaktiverer Personlig tilpassede annonser, kan ikke Apple bruke denne informasjonen til å målrette annonser. Det vil ikke redusere antallet annonser du mottar, men annonsene kan være mindre relevante for deg.

Finn ut mer om Apple-annonser og personvern på www.apple.com/no/legal/privacy/data/no/apple-advertising.

Finn ut mer om hvordan du kan velge å ikke motta personlig tilpassede annonser i App Store, Apple News og Aksjer på support.apple.com/kb/HT202074.

Deling med tredjeparter

Vi er forpliktet til å levere noen ikke-personlige data om dine innholdskjøp til strategiske partnere som samarbeider med Apple om å levere produktene og tjenestene våre, bistå Apple med markedsføring overfor kunder og selge annonser som vises i App Store, Apple News og Aksjer. Vi deler for eksempel ikke-personlige data med eiere av innhold, slik at de kan måle hvor vellykket produktet deres er, oppfylle krav til vederlag og regnskapsføring og for å forbedre sine produkter og tjenester.

Juridisk grunnlag for behandling av personlige data

Vi behandler i hovedsak de personlige dataene dine i Bøker-appen for å oppfylle kontrakten din med Apple, etter behov for å levere tjenesten, og i henhold til juridiske krav. Når det juridiske grunnlaget som kreves er samtykke, vil vi be om dette i henhold til gjeldende lov.

Der lokale lover og regler tillater det, vil vi behandle kategorier av personlige data etter behov for å ivareta våre legitime interesser og interessene til tredjeparter, deriblant informasjon om:

• bruken din av Bøker-appen, inkludert funksjoner du bruker (for eksempel hva du har lagt til i Ønsker å lese-listen), innhold du søker etter eller ser på, vurderingene dine og hvordan du reagerer på varslinger
  • kontoen din, f.eks. Apple-produktene du eier, abonnementene dine på Apple-tjenester, samt kjøp og nedlastinger
  • enhetens maskinvare-ID og IP‑adresse

Disse legitime interessene inkluderer:

• å forbedre og optimalisere tjenesten for deg og andre
  • å hjelpe deg med å finne innhold som er mest relevant for deg
  • å sende deg informasjon om Apple Books og andre relaterte Apple-produkter, -tjenester og -tilbud som kan være av interesse for deg
  • å sende rapporter til innholds­eiere
  • å forhindre svindel og annen ondsinnet aktivitet

Oppbevaring

Vi beholder personlige data knyttet til kjøpene og nedlastingene dine i periodene som angis av gjeldende lover for finansrapportering i hvert område. For de fleste kunder betyr det at informasjonen beholdes i minst ti år, men i områder som for eksempel Kina kan denne perioden være 30 år. Vi beholder også en oversikt over kjøpene og nedlastingene dine så lenge du har en konto hos oss, slik at du kan laste ned innholdet på nytt i samsvar med vilkårene våre. Vi beholder annen informasjon, som søkelogger og navigering, i en kortere periode, vanligvis to år. Perioden som velges, tar hensyn til gjeldende lover og regler for bevaring av data og bestemte brukstilfeller i forretningsøyemed. Noe av informasjonen, som kjøp, men ikke lagret kortinformasjon, kan imidlertid beholdes som forretningsprotokoller selv etter at du avslutter kontoen din eller slutter å bruke Apple Books og andre nettbaserte Apple-butikker.

Når du bruker et betalingskort, kan Apple beholde og automatisk oppdatere kortnummeret og betalingsinformasjonen for fremtidige kjøp, gjentakende overføringer eller annen bruk autorisert av deg. Apple kan innhente denne informasjonen fra finansinstitusjonen eller betalingsnettverket du bruker, og i tillegg bruke den til verifisering og til å forhindre svindel.

Forhindring av svindel og annen ondsinnet aktivitet

Vi samler også inn personlige data for å hindre svindel og annen ondsinnet aktivitet i Apple Books og andre nettbaserte Apple-butikker og i andre Apple-apper og -tjenester. Denne informasjonen inkluderer enhetsinformasjon som enhetstype og programvareversjon, stedsinformasjon (hvis tilgjengelig), kjøp- og nedlastingshistorikk og annen aktivitet i butikkene. Når du utfører et kjøp, kan Apple bruke informasjon om din forretningshistorikk med Apple for å kunne behandle forespørselen og avgjøre om produktet eller tjenesten skal gjøres tilgjengelig før godkjenning er utført av betalingspartneren.

Vi lager også en godkjenningsrangering for enheten din når du prøver å gjennomføre et kjøp ved hjelp av informasjon om hvordan du bruker enheten din, inkludert omtrentlig antall telefonanrop og e‑postmeldinger du sender og mottar. Innsendingen er utformet slik at Apple ikke kan lese de faktiske verdiene på enheten din. Rangeringen lagres i en bestemt tidsperiode på tjenerne våre.

All informasjon Apple samler inn, blir behandlet i samsvar med Apples retningslinjer for personvern, som du kan lese på www.apple.com/no/privacy.

Publiseringsdato: 18. september 2023