App Store og personvern

App Store beskytter informasjonen din og lar deg velge hva du vil dele.

• Vi samler inn din personlige informasjon, slik at vi kan levere det innholdet du kjøper, laster ned eller vil oppdatere i App Store og andre nettbaserte Apple-butikker, inkludert iTunes Store, Apple Books og iTunes U.
  • Vi bruker også informasjon om kontoen din, kjøp og nedlastinger i butikkene til annonsering for å sikre at Annonser i søk i App Store og annonser i Apple News og Aksjer, der det er tilgjengelig, er relevante for deg. Du har valgmuligheter når det gjelder annonser, som beskrevet nedenfor.
  • Vi bruker informasjon om kjøp, nedlastinger og annen aktivitet i butikkene til å skreddersy funksjoner og gi tilpassede anbefalinger til deg. Du kan velge å fjerne tillatelsen til bruk av disse dataene til dette formålet, som beskrevet nedenfor.
  • Informasjon om hvordan du bruker enheten din, inkludert omtrentlig antall telefonanrop og e-postmeldinger du sender og mottar, brukes til å lage en godkjenningsrangering for enheten din når du prøver å gjennomføre et kjøp, for å bidra til å identifisere og beskytte deg mot svindel. Innsendingene er utviklet slik at Apple ikke kan lese de virkelige verdiene på enheten din. Rangeringene arkiveres i en bestemt tidsperiode på tjenerne våre.
  • Vi bruker informasjon om hva du klikker på, kjøper og laster ned for å identifisere måter å forbedre butikkene på. Informasjonen lagres med IP-adressen, en tilfeldig, unik identifikator (der nødvendig) og med Apple-ID-en din hvis den ble brukt til å logge på App Store eller andre nettbaserte Apple-butikker.

Levering av butikktjenester

Vi bruker den personlige informasjonen din til å levere tjenestene og funksjonene i App Store og andre nettbaserte Apple-butikker. Dette inkluderer for eksempel konto- og betalingsinformasjonen din, som du kan se og endre i Innstillinger, samt kjøpshistorikken din.

Når du laster ned en app fra App Store eller installerer en app på Apple Watch, blir identifikatorer som maskinvareidentifikatoren til enheten og IP-adressen registrert av Apple sammen med Apple‑ID-en din.

Forbedring av butikker

For å lage en bedre opplevelse i App Store og andre nettbaserte Apple-butikker samles det inn informasjon om bruken din av butikkene, inkludert når du åpner og lukker App Store, hva du søker etter og hva du ser på og laster ned. Vi samler også inn informasjon om enheten din, som type enhet, programvareversjon av operativsystemet og hvor mye ledig plass du har på enheten. Vi kan bruke denne informasjonen til å vurdere om forespurt innhold kan lastes ned, for å forstå generelle trender i bruk av lagringsplass på enheten, og om enheten din er koblet til via Wi-Fi eller mobilnett. Vi kan for eksempel bruke denne informasjonen på følgende måter:

• Det du søker etter, gjør det mulig for oss å vise populære søk.
  •  Hvis vi vet hva du ser på og laster ned, kan vi tilpasse funksjoner som «Andre spill du kanskje vil like».

Tilpasning av butikkene

Vi bruker samhandlingene dine med Apple Store for å hjelpe deg å oppdage det innholdet som er mest relevant for deg, og for å sende deg varslinger. Vi anbefaler for eksempel innhold som vi tror er av interesse for deg, basert på hva du tidligere har søkt etter, sett på, lastet ned, oppdatert eller vurdert i App Store. Vi bruker også kjøpshistorikken, inkludert kjøp i app, og betalingsmåtene dine sammen med kontoinformasjonen som er hentet fra Apple-ID-en din. For at vi skal kunne gi deg bedre anbefalinger, bruker vi også samlet informasjon om oppstart, installasjon og sletting av apper fra brukere som velger å dele enhetsanalyse med Apple. Du kan deaktivere tilpasningsfunksjoner ved å slå av Personlige anbefalinger for Apple-ID-en din. I iOS og iPadOS går du til Innstillinger > [navnet ditt] > Medier og kjøp og trykker deretter på Personlige anbefalinger.

Kommunikasjon med deg

Apple kan bruke informasjon om kontoen din, som Apple-produktene du eier og abonnementene dine på Apple-tjenester, til å sende deg informasjon om Apple Store og andre Apple-produkter, -tjenester og -tilbud som kan være av interesse for deg. Apple kan også bruke informasjon om aktiviteten din i App Store til å sende e-postmeldinger og pushvarslinger om nye funksjoner, innhold og tilbud i App Store. Du kan endre e-postvalgene dine og velge om du vil motta disse e-postmeldinger på appleid.apple.com/no. Du kan oppdatere varslingsvalg på iOS og iPadOS ved å gå til Innstillinger > Varslinger > App Store.

Annonsering

Apple-annonser i søk er en enkel måte for utviklere å reklamere for appene sine i App Store-treff, slik at brukerne kan oppdage appene deres. Vi bruker informasjon om enheten din, kontoen din, kjøp, nedlastinger og søkeord i App Store for å sikre at du ser relevante annonser i App Store. Vi deler brukerne inn i grupper, kalt segmenter, med felles interesser og kjennetegn, og retter annonser mot disse gruppene. Informasjon om deg brukes til å plassere deg i et segment, som igjen avgjør hvilke annonser du ser. For å beskytte personvernet ditt leveres bare målrettede annonser hvis mer enn 5 000 personer oppfyller målrettingskriteriene.

Når vi velger hvilken annonse som skal vises, fra flere annonser som du er kvalifisert for, kan vi bruke noe av informasjonen nevnt ovenfor og søkelogger fra App Store for å bestemme hvilken annonse som sannsynligvis er mest relevant for deg. Søkelogger fra App Store omfatter informasjon om innholdet og apper du trykker på og ser på når du navigerer i App Store. Denne informasjonen samles på tvers av brukere, slik at den ikke identifiserer deg.

Vi bruker også lignende informasjon fra App Store for å gi deg mer relevante annonser i News og Aksjer, men her er informasjonen knyttet til News-spesifikk identifikator i stedet for til Apple-ID-en din.

Hvis innstillingen Personlig tilpassede annonser er aktivert, kan Apples annonseplattform bruke informasjonen din til å levere annonser som er mer relevante for deg. Hvis du ikke vil motta annonser tilpasset interessene dine fra Apples annonseplattform, kan du slå av Personlig tilpassede annonser. Hvis du deaktiverer Personlig tilpassede annonser, kan ikke Apple bruke denne informasjonen til å målrette annonser. Det vil ikke redusere antallet annonser du mottar, men annonsene vil være mindre relevante for deg.

Finn ut mer om Apple og annonser og personvern på https://support.apple.com/HT205223.

Finn ut hvordan du kan unngå å motta personlig tilpassede annonser i App Store og Apple News på https://support.apple.com/HT202074

Deling med tredjeparter

Vi er pålagt å levere noe ikke-personlig informasjon til strategiske partnere som samarbeider med Apple om å levere produktene og tjenestene våre, bistå Apple med markedsføring overfor kunder og selge annonser som vises i App Store, Apple News og Aksjer. Vi deler for eksempel ikke-personlig informasjon om kjøpene dine med apputviklere, slik at de kan måle hvor vellykket produktet deres er, oppfylle krav til vederlag og regnskapsføring og for å forbedre sine produkter og tjenester.

Vi vil kanskje dele informasjon med utviklere for å hjelpe dem med å drive og videreutvikle appene sine. Utviklere har tilgang til bruksinformasjon, levert av brukere som velger å delta, der de kan se samlede data fra grupper av brukere med felles interesser og kjennetegn, så lenge gruppene har minst fem brukere. Utviklere kan se informasjon fra kvitteringer for kjøp og refusjoner av produktene og tjenestene deres i butikkene. Kvitteringene inkluderer ikke personlig informasjon, men utviklere kan prøve å knytte dem til personlig informasjon fra din bruk og nedlasting av appene deres, hvis du har delt den med dem.

Hvis du kjøper et abonnement i en app fra en tredjepart, oppretter vi en abonnements-ID som er unik for deg og utvikleren eller utgiveren. Du kan lese mer om abonnements-ID på https://support.apple.com/HT207233.

Oppbevaring

Vi beholder personlig informasjon knyttet til kjøpene og nedlastingene dine fra App Store og andre nettbaserte Apple-butikker i periodene som angis av gjeldende lover for finansrapportering i hvert område. For de fleste kunder betyr det at informasjonen beholdes i minst ti år. Vi beholder også en oversikt over kjøpene og nedlastingene dine så lenge du har en konto hos oss, slik at du kan laste innholdet ned på nytt i samsvar med vilkårene våre. Vi beholder annen informasjon som søkelogger og navigering i en kortere periode. Perioden som velges, tar hensyn til gjeldende lover og regler for bevaring av data og bestemte brukstilfeller i forretningsøyemed. Noe av informasjonen, som kjøp, men ikke lagret kortinformasjon, kan imidlertid beholdes som forretningsprotokoller selv etter at du avslutter kontoen din eller slutter å bruke App Store.

Forhindring av svindel og annen ondsinnet aktivitet

Vi samler også personlig informasjon for å hindre svindel og annen ondsinnet aktivitet i App Store og andre nettbaserte Apple-butikker og i andre Apple-apper og tjenester. Denne informasjonen inkluderer enhetsinformasjon som enhetstype og programvareversjon, stedsinformasjon, hvis tilgjengelig, kjøp- og nedlastingshistorikk og annen aktivitet i butikkene. Når du utfører et kjøp, kan Apple bruke informasjon om din forretningshistorikk med Apple for å kunne behandle forespørselen og avgjøre om produktet eller tjenesten skal gjøres tilgjengelig før godkjenning er utført av betalingspartneren.

Vi lager også en godkjenningsrangering for enheten din når du prøver å gjennomføre et kjøp ved hjelp av informasjon om hvordan du bruker enheten din, inkludert omtrentlig antall telefonanrop og e-postmeldinger du sender og mottar. Innsendingen er utformet slik at Apple ikke kan lese de underliggende verdiene på enheten din. Rangeringen arkiveres i en bestemt tidsperiode på tjenerne våre.

All informasjon Apple samler inn, blir behandlet i samsvar med Apples retningslinjer for personvern, som du kan lese på www.apple.com/no/privacy.

Informasjon om produkter som ikke er laget av Apple, samt uavhengige nettsteder som ikke kontrolleres eller testes av Apple, er gitt uten anbefaling eller godkjenning. Apple påtar seg ikke noe ansvar for utvalget av, bruken av eller ytelsen til nettsteder og produkter fra tredjeparter. Apple garanterer ikke for nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparters nettsteder. Kontakt leverandøren for mer informasjon.