Bruk referansemoduser med Apple-skjermen

Finn ut hvordan du bruker referansemodusene som følger med MacBook Pro med Liquid Retina XDR-skjerm, Studio Display eller Pro Display XDR, og hvordan du lager tilpassede referansemoduser for spesifikke arbeidsflytbehov.

MacBook Pro, Studio Display og Pro Display XDR inneholder flere referansemoduser som dekker typiske arbeidsflyter for innholdsproduksjon av flere medietyper. Hvis du har en tilpasset arbeidsflyt for farger, kan du opprette tilpassede referansemoduser som er spesifikke for behovene dine.

Velg en referansemodus

Slik velger du en referansemodus fra Systeminnstillinger (eller Systemvalg):

1. Velg Apple-menyen  > Systeminnstillinger (eller Systemvalg).

2. Klikk på Skjermer.

3. Hvis du har flere skjermer tilkoblet:

• I macOS Ventura velger du skjermen øverst i Skjermer-vinduet.

• I macOS Catalina eller tidligere klikker du på Skjerminnstillinger og velger deretter skjermen i sidefeltet.

4. Velg en referansemodus fra Forhåndsinnstilling-lokalmenyen.

Du kan også velge en referansemodus fra Kontrollsenter:

1. Klikk på Kontrollsenter-symboletNo alt supplied for Image i menylinjen.

2. Klikk på Skjerm.

3. Klikk på knappen med pil høyreNo alt supplied for Image ved siden av skjermen du vil bruke referansemodusen med, og velg deretter en modus. For å bytte raskt mellom moduser velger du referansemodusene du vil skal vises i Kontrollsenter.

True Tone, Automatisk lysstyrke og Night Shift er kanskje ikke tilgjengelige med modusen du har valgt.

Velg favorittreferansemoduser

Du kan velge hvilke referansemoduser som skal vises i Skjerm-delen av Kontrollsenter:

1. Velg Apple-menyen  > Systeminnstillinger (eller Systemvalg).

2. Klikk på Skjermer.

3. Hvis du har flere skjermer tilkoblet:

• I macOS Ventura velger du skjermen øverst i Skjermer-vinduet.

• I macOS Monterey eller tidligere klikker du på Skjerminnstillinger og velger deretter skjermen i sidepanelet.

4. Klikk på Forhåndsinnstilling-lokalmenyen, og velg deretter Tilpass forhåndsinnstillinger.

5. I kolonnen Vis på meny velger du referansemodusene du vil skal vises i Kontrollsenter, og deretter klikker du på Ferdig.

Les om referansemoduser

Du kan bruke referansemodusene som følger med skjermen for å samsvare med produksjonskravene til HDR-, HD- og SD-video samt andre medietyper. Hver referansemodus angir fargeområde, hvitpunkt, gamma og lysstyrke for skjermen.

Denne delen inneholder detaljert informasjon om hver referansemodus som følger med skjermen.

Apple XDR Display (P3-1600 nit)

På MacBook Pro kan du bruke denne modusen for generelle hjemme- og kontormiljøer. Denne modusen er basert på P3-primærfargene med stort fargerom som brukes på Apple-skjermer. Den har støtte for Extreme Dynamic Range (XDR) på opptil 1600 nit (maksimalt utslag).

Pro Display XDR (P3-1600 nit)

På Pro Display XDR kan du bruke denne modusen for generelle hjemme- og kontormiljøer. Denne modusen er basert på P3-primærfargene med stort fargerom som brukes på Apple-skjermer. Den har støtte for Extreme Dynamic Range (XDR) på opptil 1600 nit (maksimalt utslag).

Apple Display (P3-500 nit)

Bruk denne modusen i generelle hjemme- og kontormiljøer. Denne modusen er basert på P3-primærfargene med stort fargerom og støtter et lysstyrkeområde på opptil 500 nit, som er vanlig for Apples innebygde skjermer.

Apple Display (P3-600 nit)

Bruk denne modusen i generelle hjemme- og kontormiljøer. Denne modusen er basert på P3-primærfargene med stort fargerom og støtter et lysstyrkeområde på opptil 600 nit, som er vanlig for Apples innebygde skjermer.

HDR-video (P3-ST 2084)

Bruk denne modusen på MacBook Pro eller Pro Display XDR for arbeidsflyter for produksjon av 4K- eller UHD-video på opptil 1000 nit (vedvarende fullskjerm) som bruker P3-primærfargene med stort fargerom og det utvidede dynamiske området (HDR) SMPTE ST-2084 EOTF. Denne modusen er designet for kontrollerte visningsmiljøer som er konfigurert i samsvar med ITU-R BT.2100.

HDTV-video (BT.709-BT.1886)

Bruk denne modusen for arbeidsflyter for produksjon av HD-video som retter seg mot ITU-R BT.709- og BT.1886-anbefalingene. Denne modusen er designet for kontrollerte visningsmiljøer som er konfigurert i samsvar med ITU-R BT.2035.

NTSC-video (BT.601 SMPTE-C)

Bruk denne modusen for arbeidsflyter for produksjon av SD- eller arkivvideo som retter seg mot ITU-R BT.601-anbefalingen og SMPTE-C-primærfargene. Denne modusen er designet for kontrollerte visningsmiljøer som er konfigurert i samsvar med ITU-R BT.2035.

PAL- og SECAM-video (BT.601 EBU)

Bruk denne modusen for arbeidsflyter for produksjon av SD- eller arkivvideo som retter seg mot ITU-R BT.601-anbefalingen og EBU Tech 3213-primærfargene. Denne modusen er designet for kontrollerte visningsmiljøer som er konfigurert i samsvar med ITU-R BT.2035.

Digitalkino (P3-DCI)

Bruk denne modusen for arbeidsflyter for film og etterproduksjon som bruker det teatralske P3-fargerommet og digitalkino-hvitpunktet. Denne modusen er designet for kontrollerte visningsmiljøer som er konfigurert i samsvar med SMPTE RP 431-2:2011.

Digitalkino (P3-D65)

Bruk denne modusen for arbeidsflyter for film og etterproduksjon som bruker det teatralske P3-fargerommet med D65-hvitpunktet. Denne modusen er designet for kontrollerte visningsmiljøer som er konfigurert i samsvar med SMPTE RP 431-2:2011.

Design og utskrift (P3-D50)

Bruk denne modusen for arbeidsflyter for grafikkdesign, utskrift og publisering. Denne modusen bruker P3-primærfarger med stort fargerom for å oppnå et større fargerom enn en ordinær sRGB-skjerm. I stedet for D65 bruker den D50-hvitpunktet, som vanligvis brukes til å evaluere fargen på utskrifter i henhold til spesifikasjonene ISO 3664:2009 og ISO 12646:2015.

Fotografi (P3-D65)

Bruk denne modusen for typiske arbeidsflyter for digitalfoto. Denne modusen bruker P3-primærfarger med stort fargerom og D65-hvitpunktet, som vanligvis brukes til skjermbasert visning og er designet for dertil konfigurerte og kontrollerte visningsmiljøer.

Internett og web (sRGB)

Bruk denne modusen for arbeidsflyter for utvikling av innhold som retter seg mot web eller annen internettbasert bruk. Denne modusen bruker det utstrakte sRGB-fargerommet (IEC 61966-2-1:1999) i henhold til W3C CSS Color Module Level 3-anbefalingen og er designet for dertil konfigurerte og kontrollerte visningsmiljøer (64 lux anbefales).

Egendefinerte referansemoduser

Avanserte brukere kan opprette tilpassede referansemoduser som er skreddersydd for unike arbeidsflytbehov ved å velge mellom flere alternativer for fargerom, hvitpunkt, lysstyrke og overføringsfunksjoner. Finn ut mer om de avanserte alternativene du kan konfigurere for tilpassede referansemoduser.

Lag en tilpasset referansemodus

1. Velg Apple-menyen  > Systeminnstillinger (eller Systemvalg).

2. Klikk på Skjermer.

3. Hvis du har flere skjermer tilkoblet:

• I macOS Ventura velger du skjermen øverst i Skjermer-vinduet.

• I macOS Monterey eller tidligere klikker du på Skjerminnstillinger og velger deretter skjermen i sidepanelet.

4. Klikk på hurtigmenyen Forhåndsinnstillinger, og velg Tilpass.

5. Klikk på Legg til-knappenNo alt supplied for Image, og tilpass deretter innstillingene for referansemodusen.

6. Skriv inn et navn og en beskrivelse for referansemodusen, og klikk deretter på Arkiver forhåndsinnstilling.

Importer og eksporter tilpassede referansemoduser

1. Velg Apple-menyen  > Systeminnstillinger (eller Systemvalg).

2. Klikk på Skjermer.

3. Hvis du har flere skjermer tilkoblet:

• I macOS Ventura velger du skjermen øverst i Skjermer-vinduet.

• I macOS Monterey eller tidligere klikker du på Skjerminnstillinger og velger deretter skjermen i sidepanelet.

4. Klikk på Forhåndsinnstillinger-lokalmenyen, velg Tilpass, og gjør deretter ett av følgende:

• Hvis du vil importere en referansemodus, velger du handlingsmenyenNo alt supplied for Image og deretter velger du Importer og filen du vil importere, og til slutt klikker du på Åpne.

• Hvis du vil eksportere en referansemodus, velger du en referansemodus og deretter velger du handlingsmenyenNo alt supplied for Imageog Eksporter, og til slutt klikker du på Lagre.