Om iPadOS-oppdateringer

iPadOS er et nytt navn på det kraftige operativsystemet som gir den særegne iPad-opplevelsen. iPadOS bygger på samme fundament som iOS, og legger til kraftige nye muligheter og intuitive funksjoner spesielt for skjermstørrelsen og allsidigheten til iPad. Denne oppdateringen inneholder nye måter å jobbe med flere apper samtidig, gjør mer informasjon tilgjengelig på Hjem-skjermen, forbedrer reaksjonstiden til Apple Pencil og lar deg merke innhold på en enkel måte, legger til en ny og dramatisk mørk modus, lar deg enkelt logge på nettsteder og samtidig beskytte personvernet ditt, og den gir deg nye verktøy til å redigere og vise bildene dine. iPadOS er raskere og mer responsivt med gjennomgående optimaliseringer i hele systemet.

Du kan lese mer om sikkerhetsinnholdet i Apple-programvareoppdateringer på: https://support.apple.com/no-no/HT201222

iPadOS 13.3

iPadOS 13.3 inneholder forbedringer og feilrettinger og flere foreldrekontroller for Skjermtid.

Skjermtid

• Nye foreldrekontroller med flere begrensninger for kommunikasjon gjør det mulig å angi hvem barna kan ringe, og kommunisere med via FaceTime og tekstmeldinger.
  • Kontaktliste for barn gjør det mulig for foreldre å angi hvilke kontakter som vises på barnas enheter.

Aksjer

• Fortsett lesingen med lenker til relaterte saker eller flere saker fra samme publikasjon.

Denne oppdateringen inneholder også feilrettinger og andre forbedringer. Nytt i oppdateringen:

• Det er nå mulig å opprette et nytt videoklipp når du redigerer en video i Bilder.
  • Det er nå støtte for FIDO2-kompatible NFC-, USB- og Lightning-sikkerhetsnøkler i Safari.
  • Det rettes feil i Mail som kunne føre til at at nye meldinger ikke ble lastet ned.
  • Det rettes en feil som førte til at meldinger på Gmail-kontoer ikke kunne slettes.
  • Det rettes feil som kunne føre til visning av feil tegn i meldinger og duplisering av sendte meldinger på Exchange-kontoer.
  • Det rettes en feil som kunne føre til at markøren ikke kunne flyttes etter et langt trykk på mellomromstasten.
  • Det rettes en feil som kunne føre til uskarp visning av skjermbilder ved sending i Meldinger.
  • Det rettes en feil som førte til at beskjæring eller bruk av Merking i skjermbilder ikke ble arkivert i Bilder.
  • Det rettes en feil som kunne føre til at opptak i Taleopptak ikke kunne deles med andre lydapper.
  • Det rettes en feil som kunne føre til at innstillingen Mobildata feilaktig ble vist som deaktivert.
  • Det rettes en feil som førte til at Mørk modus ikke kunne slås av hvis Smart invertering var aktivert.

Du kan lese mer om sikkerhetsinnholdet i Apple-programvareoppdateringer på: https://support.apple.com/no-no/HT201222

iPadOS 13.2.3

iPadOS 13.2.3 inneholder feilrettinger og forbedringer for iPad. Nytt i oppdateringen:

• Det rettes en feil som kunne føre til at systemsøk og søk i Mail, Filer og Notater ikke fungerte.
  • Det rettes en feil som kunne føre til at bilder, lenker og andre vedlegg ikke ble vist i den detaljerte visningen i Meldinger.
  • Det rettes en feil som kunne føre til at apper ikke kunne laste ned innhold i bakgrunnen.
  • Det rettes feil som kunne føre til at Mail ikke kunne hente nye meldinger, og at opprinnelig meldingsinnhold ikke ble sitert på Exchange-kontoer.

Du kan lese mer om sikkerhetsinnholdet i Apple-programvareoppdateringer på: https://support.apple.com/no-no/HT201222

iPadOS 13.2.2

iPadOS 13.2.2 inneholder feilrettinger og forbedringer for iPad. Nytt i oppdateringen:

• Det rettes en feil som kunne føre til at apper som kjørte i bakgrunnen, ble uventet avsluttet.
  • Det rettes en feil som førte til at svar på S/MIME-kryptert e-post mellom Exchange-kontoer ble uleselige.
  • Det rettes en feil der bruk av enkeltpåloggingstjenesten Kerberos i Safari kunne vise en autentiseringsforespørsel.
  • Det løses et problem der lading kunne bli avbrutt ved bruk av YubiKey-tilbehør med Lightning-tilkobling.

Du kan lese mer om sikkerhetsinnholdet i Apple-programvareoppdateringer på: https://support.apple.com/no-no/HT201222

iPadOS 13.2

iPadOS 13.2 inneholder oppdaterte og nye emojier, opplesing av meldinger på AirPods, støtte for AirPods Pro, funksjonen Sikker HomeKit-video, HomeKit-kompatible rutere og nye personverninnstillinger for Siri. Oppdateringen inneholder også feilrettinger og forbedringer.

Emojier

• Du får over 70 nye og oppdaterte emojier, inkludert dyr, mat, aktiviteter, nye tilgjengelighetsemojier, kjønnsnøytrale emojier samt valg av hudfarge for par-emojier.

AirPods-støtte

• Funksjonen Kunngjør meldinger med Siri leser opp innkommende meldinger for deg via AirPods.
  • Støtte for AirPods Pro.

Hjem-app

• Ved hjelp av Sikker HomeKit-video kan du trygt ta opp, lagre og se på kryptert video fra sikkerhetskameraene dine, som kan registrere personer, dyr og kjøretøy.
  • HomeKit-kompatible rutere gir deg kontroll over hva HomeKit-tilbehøret ditt kommuniserer med på internett og i hjemmet ditt.

Siri

• Personverninnstillinger lar deg velge om du vil bidra til å forbedre Siri og Diktering ved å tillate at Apple kan lagre lyden fra din bruk av Siri og Diktering.
  • Siri- og Diktering-loggene dine kan nå slettes i Siri-innstillingene.

Denne oppdateringen inneholder også feilrettinger og andre forbedringer:

• Det rettes en feil som kunne hindre automatisk utfylling av passord i tredjepartsapper.
  • Det løses et problem som kunne hindre at tastaturet ble vist ved bruk av søkefunksjonen.
  • Det rettes en feil der Meldinger kun sendte én varsling selv om funksjonen for gjentatte varslinger var aktivert.
  • Det rettes en feil som kunne føre til at Meldinger viste telefonnummeret til kontakten i stedet for navnet.
  • Det løses et problem som førte til at Kontakter ved åpning viste en tidligere vist kontakt i stedet for kontaktlisten.
  • Det rettes en feil som kunne føre til at Merking-merknader ikke ble arkivert.
  • Det løses et problem som kunne føre til at arkiverte notater forsvant midlertidig.
  • Det rettes en feil som kunne føre til at iCloud-sikkerhetskopiering ikke ble fullført etter bruk av Sikkerhetskopier nå-knappen i Innstillinger.
  • Aktivering av appveksleren ved hjelp av AssistiveTouch går nå raskere.

Du kan lese mer om sikkerhetsinnholdet i Apple-programvareoppdateringer på: https://support.apple.com/no-no/HT201222

iPadOS 13.1.3

iPadOS 13.1.3 inneholder feilrettinger og forbedringer for iPad. Nytt i oppdateringen:

• Det rettes en feil som kunne føre til at du ikke fikk åpnet møteinvitasjoner i Mail.
  • Det rettes en feil som kunne føre til at Taleopptak ikke kunne lastes ned etter gjenoppretting fra iCloud-sikkerhetskopi.
  • Det rettes en feil som kunne føre til at apper ikke ble lastet ned ved gjenoppretting fra iCloud-sikkerhetskopi.
  • Forbindelsesstabiliteten til Bluetooth-høreapparater og -hodetelefoner forbedres.
  • Apper som bruker Game Center, starter raskere.

Du kan lese mer om sikkerhetsinnholdet i Apple-programvareoppdateringer på: https://support.apple.com/no-no/HT201222

iPadOS 13.1.2

iPadOS 13.1.2 inneholder feilrettinger og forbedringer for iPad. Nytt i oppdateringen:

• Det rettes en feil der framdriftslinjen for iCloud-sikkerhetskopi fortsatt ble vist etter fullført sikkerhetskopiering.
  • Det rettes en feil der snarveier ikke kunne utføres fra HomePod.

Du kan lese mer om sikkerhetsinnholdet i Apple-programvareoppdateringer på: https://support.apple.com/no-no/HT201222

iPadOS 13.1.1

iPadOS 13.1.1 inneholder feilrettinger og forbedringer for iPad. Nytt i oppdateringen:

• Det rettes feil som kunne føre til at iPad ikke kunne gjenopprettes fra en sikkerhetskopi.
  • Det rettes en feil som kunne føre til at batteriet gikk raskere tomt for strøm.
  • Det løses et problem der Safari-søkeforslag kunne bli aktivert igjen etter å ha blitt deaktivert.
  • Det rettes en feil som kunne føre til at synkronisering av Påminnelser tok lang tid.
  • Det rettes en sikkerhetsfeil relatert til tastaturer fra tredjepartsprodusenter.

Du kan lese mer om sikkerhetsinnholdet i Apple-programvareoppdateringer på: https://support.apple.com/no-no/HT201222

iPadOS

Hjem-skjerm

• Få en rask oversikt over informasjon med I dag-widgeter på Hjem-skjermen.
  • Se flere apper på samme side med en ny layout.

Fleroppgaver

• Slide Over støtter flere apper så du kan bruke favorittappene dine fra hvor som helst på iPadOS og raskt veksle mellom dem.
  • Se flere vinduer fra samme app med Split View for å jobbe med to dokumenter, notater eller e‑poster samtidig.
  • Spaces er forbedret så du kan åpne samme app i flere visninger.
  • Bruk app-exposé til å raskt se alle vinduene du har åpne i samme app.

Apple Pencil

• Forsinkelsen er redusert i Apple Pencil slik at den føles enda mer responsiv enn tidligere.
  • Verktøyspaletten har fått et nytt utseende med nye verktøy og du kan flytte paletten til hvilken som helst kant av skjermen.
  • En ny Apple Pencil-bevegelse lar deg merke alt med ett sveip fra nederst til høyre eller venstre hjørne av skjermen.
  • Det legges til en fullsidevisning for å merke hele nettsider, e‑postmeldinger, iWork-dokumenter eller kart.

Tekstredigering

• Naviger i rullefeltet for å raskt forflytte deg i lange dokumenter, nettsider eller e-poster.
  • Markørnavigeringen er raskere og mer nøyaktig, bare dra den dit du vil ha den.
  • Tekstmarkering er forenklet så du kun trenger å trykke og dra i teksten.
  • Det legges til nye bevegelser for klipp ut, kopier og lim inn. Knip inn med tre fingre én gang for å kopiere og to ganger for å klippe ut, og spre ut med tre fingre for å lime inn.
  • Du kan angre handlinger hvor som helst i iPadOS ved å dobbelttrykke med tre fingre.

QuickType

• Et nytt flytende tastatur gir mer plass til innholdet på skjermen. Dra tastaturet til der du vil ha det.
  • QuickPath på det flytende tastaturet gjør det enkelt å skrive med én hånd ved å dra fingeren fra tast til tast.

Fonter

• Tilpassede fonter kan lastes ned fra App Store og brukes i favorittappene dine.
  • Administrer fonter i Innstillinger.

Filer

• Filer støtter eksterne disker så du har tilgang til og kan administrere filer på USB-stasjoner, SD-kort eller harddisker.
  • Det legges til SMB-støtte for å koble til en tjener på jobb eller en hjemme-PC.
  • Lokal lagring støttes for å opprette mapper på den lokale disken og legge til filer.
  • Bruk kolonner til å navigere i mappestrukturer.
  • Forhåndsvis filer, se metadata og bruk hurtighandlinger fra forhåndsvisningspanelet.
  • Komprimer til og pakk opp zip-arkiv.
  • Nye tastatursnarveier gjør det enda raskere å administrere filer fra et eksternt tastatur.

Safari

• Nettsider i Safari er automatisk optimalisert for den store Multi-Touch-skjermen på iPad og gir en surfeopplevelse på linje med en datamaskin.
  • Nettplattformer som Squarespace, WordPress og Google Docs støttes nå.
  • Få rask tilgang til nedlastingene dine og se statusen i nedlastingsbehandleren.
  • Det legges til over 30 nye tastatursnarveier for å navigere raskere på nettet fra et eksternt tastatur.
  • Startsiden er oppdatert med favoritter, ofte besøkte og nylig besøkte nettsteder i tillegg til forslag fra Siri.
  • Bruk valgene i det smarte søkefeltet for å raskt endre tekststørrelse, åpne Leser-visningen eller endre innstillingene per nettsted.
  • Innstillingene per nettsted lar deg velge å bruke Leser-visningen eller aktivere innholdsblokkeringen, kameraet, mikrofonen og stedstilgang for hvert enkelt nettsted.
  • Du kan nå endre størrelsen på bilder når du laster dem opp.

Mørk modus

• En ny og vakker mørkere fargepalett gir en flott brukeropplevelse, spesielt i mørkere omgivelser.
  • Du kan angi at modusen endres automatisk etter når solen går ned, på et bestemt tidspunkt, eller du kan slå den på fra kontrollsenteret.
  • Oppdateringen inneholder fire nye systembakgrunner som automatisk bytter utseende etter lys eller mørk modus.

Bilder

• Bilder-fanen har blitt oppdatert med en tilpasset visning av biblioteket ditt, slik at du lett kan finne, gjenoppdage og dele bilder og videoer.
  • Kraftige nye redigeringsverktøy gjør det enklere å redigere, justere og se gjennom bilder med et øyekast.
  • Rediger videoer med over 30 nye verktøy, inkludert rotering, beskjæring og forbedring.

Logg på med Apple

• Beskytt personvernet ditt ved å logge på støttede apper og nettsteder med Apple‑ID-en din.
  • Kontooppsettet er enkelt og krever bare navnet og e‑postadressen din.
  • Bruk Skjul e‑postadresse for å dele en unik e‑postadresse som automatisk videresendes til deg.
  • Kontoen din beskyttes med integrert tofaktorautentisering.
  • Apple vil ikke spore aktiviteten din i apper eller bruke informasjonen til personlig tilpassing.

App Store med Arcade

• Få ubegrenset tilgang til banebrytende spill med ett abonnement, uten reklame eller tilleggskjøp.
  • App Store har en ny fane kalt Arcade der du kan utforske nye spill og se personlige anbefalinger og innhold fra redaktørene.
  • Du kan spille på tvers av iPhone, iPod touch, iPad, Mac og Apple TV.
  • Det er nå mulig å laste ned store apper over mobilnettet.
  • Du kan se tilgjengelige appoppdateringer eller slette apper fra Konto-siden.
  • App Store legger til støtte for arabisk og hebraisk.

Kart

• En ny kartvisning legges til i USA med bedre dekning av veinettet, forbedrede adresseforslag, utvidet støtte for fotgjengere og flere detaljer fra omgivelsene.
  • Se deg rundt for å utforske steder i en interaktiv 3D-visning med høy oppløsning.
  • Opprett samlinger med lister over steder, og del dem enkelt med venner og familie.
  • Legg til favoritter så du enkelt kan navigere til steder du besøker ofte.

Påminnelser

• Appen har fått en ny design med kraftigere og smartere måter å opprette og organisere påminnelser på.
  • Bruk verktøylinjen på tastaturet til å legge til dato, sted, vedlegg og annet i påminnelser.
  • Nye smarte lister – I dag, Planlagt, Flagget og Alle – gjør det enkelt å holde oversikt over kommende påminnelser.
  • Organiser påminnelsene dine med deloppgaver og grupperte lister.

Siri

• Den nye engelske Siri-stemmen har en mer naturlig uttale, spesielt i lengre setninger.
  • Motta tilpassede forslag fra Siri i Podkaster, Safari og Kart.
  • Lytt direkte til mer enn 100 000 radiostasjoner verden over med Siri.

Snarveier

• Snarveier-appen er nå innebygd i iOS.
  • Se forslag til automatiseringer i galleriet tilpasset dine daglige rutiner.
  • Hjem- og personlige automatiseringer kan starte snarveier automatisk basert på utløsere.
  • Legg til snarveier som avanserte handlinger i Automatiseringer-fanen i Hjem-appen.

Memojier og Meldinger

• Det er lagt til flere nye Memoji-stiler for å tilpasse figuren din, inkludert hårfrisyrer, hodeplagg, sminke og piercinger.
  • Memoji-klistremerkepakker for Meldinger, Mail og tredjepartsapper er tilgjengelig på iPad mini 5, iPad (femte generasjon og nyere), iPad Air (tredje generasjon) og alle iPad Pro-modeller.
  • Du kan nå velge å dele navnet og bildet ditt, eller til og med en Memoji, med venner.
  • Forbedret søk gjør det enklere å finne meldinger ved hjelp av smarte søkeforslag og grupperinger av treffene.

Utvidet virkelighet

• Registrering av personer gjør at apper kan plassere virtuelle objekter foran eller bak personer med iPad Pro (2018), iPad Air (2018) og iPad mini 5.
  • Bevegelsesregistrering gjør at apper kan forstå kroppspositurer og bevegelser for å animere figurer eller samhandle med virtuelle objekter med iPad Pro (2018), iPad Air (2018) og iPad mini 5.
  • Bruk ansiktssporing og utvidet virkelighet på opptil tre ansikter samtidig, slik at du kan leke deg med venner på iPad Pro (2018).
  • Hurtigvisning av utvidet virkelighet for å se og samhandle med flere AR-objekter samtidig.

Mail

• Blokker en avsender for å flytte alle e‑postmeldingene fra avsenderen direkte til papirkurven.
  • Demp tråder for å ikke motta varslinger fra overaktive e‑postsamtaler.
  • Den nye formateringslinjen gir rask tilgang til formateringsverktøy og vedlegg av alle slag.
  • Alle systemfonter støttes, i tillegg til fonter du laster ned fra App Store.

Notater

• Gallerivisningen presenterer notatene dine som miniatyrbilder slik at du lettere kan finne det du leter etter.
  • Delte mapper gjør det mulig å samarbeide med andre og gi dem tilgang til hele mapper med notater.
  • Kraftigere søkeverktøy viser vedlegg som bilder og skannede objekter så du lettere kjenner igjen notatene dine.
  • Det legges til nye valg for avhakingslister for å enkelt sortere oppføringene, legge til innrykk eller automatisk flytte avhakede oppføringer nederst i listen.

Apple Music

• Sangtekster synkroniseres perfekt til lyden og gjør lytteropplevelsen enda bedre.
  • Lytt direkte til mer enn 100 000 radiostasjoner verden over.

Skjermtid

• Bruksdata fra siste 30 dager brukes til å sammenligne skjermtiden med tidligere uker.
  • Kombiner grenser for å inkludere ulike appkategorier og bestemte apper eller nettsteder samtidig.
  • Valget «Ett minutt til» gir deg tid til å arkivere arbeidet eller logge av et spill når skjermgrensen er nådd.

Personvern og sikkerhet

• Stedstillatelsen «Tillat én gang» gir deg muligheten til å dele posisjonen din med apper kun én gang.
  • Varsler om sporing i bakgrunnen varsler deg når en app bruker posisjonen din.
  • Wi-Fi- og Bluetooth-forbedringer hindrer apper i å bruke posisjonen din uten at du har tillatt det.
  • Kontroller for stedsdeling gir deg muligheten til å utelate stedsinformasjon når du deler bilder.

Systemfunksjoner

• Velg Wi‑Fi-nettverk og Bluetooth-tilbehør i kontrollsenteret.
  • Volumkontrollen har fått en ny design og flyttet midt på toppen av skjermen.
  • Ta skjermbilder av hele siden på nettsider og i e-poster, iWork-dokumenter og i Kart.
  • Delingsarket har fått et nytt utseende med smarte forslag for å dele innhold med noen få trykk.
  • Del én lydstrøm til to par AirPods, Powerbeats Pro, Beats Solo3, BeatsX eller Powerbeats3.
  • Spill av innhold i Dolby Atmos-surroundlyd med lydspor i Dolby Atmos, Dolby Digital eller Dolby Digital Plus på iPod Pro (2018).

Språkstøtte

• Det legges til tastaturer for 38 nye språk.
  • Skriveforslag på tastaturet er nå tilgjengelig på svensk, dansk, hindi (devanagari og latinsk), kantonesisk, najdi-arabisk og vietnamesisk.
  • Emoji-symbolene har blitt flyttet til en egen tast slik at det blir lettere å velge blant emojier og bytte tastaturspråk.
  • Diktering registrerer språket automatisk.
  • Tospråklige ordlister er lagt til for thai-engelsk og vietnamesisk-engelsk.

Kina

• Det legges til en egen QR-modus i Kamera, også tilgjengelig fra kontrollsenteret, samt et lommelyktvalg og forbedret personvern.
  • Veikryssvisning i Kart gjør det lettere for bilister i Kina å navigere i kompliserte veikryss.
  • Håndskriftfeltet kan justeres på kinesiske tastaturer.
  • Se kantonesiske ordforslag på tastaturene cangjie, sucheng, strek og håndskrift.

India

• Det legges til nye mannlige og kvinnelige Siri-stemmer for indisk-engelsk.
  • Det legges til 15 nye tastaturspråk slik at alle de 22 offisielle språkene i India nå støttes.
  • Det legges til tospråklige tastaturer for hindi (latinsk) og engelsk, med ordforslag.
  • Motta ordforslag på tastaturet for hindi (devanagari).
  • Det legges til nye systemfonter for de indiske språkene gujarati, gurmukhi, kannada og odia for bedre lesbarhet i apper.
  • Det legges til 30 nye dokumentfonter for assamesisk, bengali, gujarati, hindi, kannada, malayalam, marathi, nepali, odia, punjabi, sanskrit, tamil, telugu og urdu.
  • Kontakter kan oppdateres med hundrevis av nye typer familierelasjoner.

Ytelse

• Apper åpnes opptil dobbelt så fort.*
  • Face ID er 30 prosent raskere til å låse opp 11-tommers og 12,9-tommers iPad Pro (tredje generasjon)**
  • Appoppdateringer tar i gjennomsnitt 60 prosent mindre plass.*
  • Apper i App Store tar opptil 50 prosent mindre plass.*

Andre funksjoner og forbedringer

• Modusen Lav databruk reduserer databruken din over mobilnettet eller på utvalgte Wi-Fi-nettverk.
  • Det legges til støtte for PlayStation 4- og trådløse Xbox-spillkontroller.
  • Finn iPhone og Finn vennene mine er slått sammen til en enkelt app som nå kan finne mistede enheter selv om de ikke er koblet til et Wi-Fi-nettverk eller mobilnettet.
  • Lesemål i Apple Books hjelper deg å gjøre det til en vane å lese litt hver dag.
  • Du kan nå legge til vedlegg i Kalender-hendelser.
  • Hjem-appen har oppdaterte kontroller med en kombinert visning for HomeKit-tilbehør som støtter flere tjenester.
  • Knip for å zoome for en mer presis redigering i Taleopptak.

*Testing utført av Apple i mai 2019 på iPhone XS med normal maksimal ytelse og iPad Pro (11 tommer) med iOS 12.3 og en førlanseringsversjon av iPadOS og iOS 13, og med bruk av tredjepartsapper fra et ulansert App Store-tjenermiljø. Mindre appnedlastinger baseres på gjennomsnittstall fra en gruppe av de oftest oppdaterte appene. Ytelse varierer etter konfigurasjon, innhold, batterihelse, bruk, programvareversjon og andre faktorer.

**Testing utført av Apple i mai 2019 på iPhone X og iPhone XS Max med normal maksimal ytelse, og iPad Pro (11 tommer) med iOS 12.3 og en førlanseringsversjon av iPadOS og iOS 13, der knappen på toppen eller siden ble brukt til å vekke enheten. Ytelse varierer etter konfigurasjon, innhold, batterihelse, bruk og andre faktorer.

Noen funksjoner er kanskje ikke tilgjengelige i alle områder eller på alle Apple-enheter. Finn ut mer på https://www.apple.com/no/ios/feature-availability og https://www.apple.com/no/ipados

Du finner mer informasjon om sikkerhetsinnholdet i denne oppdateringen på: https://support.apple.com/no-no/HT201222