Bruke Skjermtid på Mac

Med macOS Catalina får du Skjermtid på Mac, inkludert alle favorittfunksjonene dine. Følg med på bruk, planlegg skjermfri tid og angi grenser for både apper og nettsteder på alle enhetene dine.

Slik slår du på Skjermtid

Sørg for at Macen din har macOS Catalina, og følg denne fremgangsmåten:

1. Velg Apple-menyen  > Systemvalg, og klikk på Skjermtid.
  2. Klikk på  Alternativer i nedre venstre hjørne.
  3. Klikk på Slå på.
  4. For å se bruksinformasjon for alle enheter som er logget på iCloud med Apple-ID-en din, velger du «Del mellom enheter» på hver Mac. På hver iPhone, iPad og iPod touch går du til Innstillinger > Skjermtid og slår på den samme innstillingen.

Hvis du bruker Familiedeling til å administrere en barnekonto, kan du slå på Skjermtid på hver av barnets enheter. Alternativt kan du følge denne fremgangsmåten for å gjøre det på Mac:

1. Velg Apple-menyen  > Systemvalg, og klikk på Familiedeling.
  2. Klikk på Skjermtid i sidepanelet, og velg barnets navn på listen til høyre.
  3. Klikk på Åpne Skjermtid-knappen for å gå tilbake til valgene for Skjermtid.
  4. Velg barnets navn på menyen i øvre venstre hjørne.
  5. Klikk på  Alternativer i nedre venstre hjørne.
  6. Klikk på Slå på.

Før du bestemmer deg for om du skal velge «Bruk en sikkerhetskode for Skjermtid», kan du lese om sikkerhetskoder for Skjermtid.

Slik sporer du bruk

Bruk funksjonene AppbrukVarslinger og Opp-plukkinger i sidepanelet for Skjermtid for å se hvor mye tid du har brukt på apper og nettsteder.

Valg for Skjermtid

Hver funksjon har flere visninger:

• For å se bruk for kun én av enhetene dine velger du enheten på menyen nederst i vinduet.
  • For å bytte dag klikker du på ukesdiagrammet eller bruker pilknappene ovenfor diagrammet. For å se total bruk uke for uke, inkludert hvor mye mer eller mindre tid du har brukt sammenlignet med forrige uke, velger du Denne uken på datomenyen øverst i vinduet.
  • For å se bruk for en barnekonto velger du barnets navn på menyen i øvre venstre hjørne.

Appbruk

Se hvor mye tid du har brukt på hver enkelt app. Klikk på Kategorier for å se bruken inndelt i ulike kategorier, som sosiale medier, produktivitet eller underholdning. For å se kategorien for en app klikker du på informasjonssymbolet  som vises når markøren er oppå en app på listen. Alternativt kan du klikke på appgrensesymbolet  for å lage en ny appgrense for den appen eller kategorien raskt.

Varslinger

Se hvor mange varslinger du har mottatt fra hver enkelt app. Husk at du kan bruke enhetsmenyen nederst i vinduet for å skille mellom varslingene du får på Mac og varslingene du får på iPhone, iPad eller iPod touch.

Opp-plukkinger

Se hvor mange ganger du har plukket opp iPhone, iPad eller iPod touch, og hvilken app du sjekket først etter å ha plukket opp enheten.

Slik begrenser du bruken

Bruk funksjonene Skjermfri tid, Appgrenser, Alltid tillatt og Innhold og personvern i sidepanelet for Skjermtid for å planlegge skjermfri tid og angi grenser for apper og nettsteder. Grensene gjelder for denne Macen og alle de andre enhetene dine som bruker Skjermtid og har «Del mellom enheter» påslått.

For å angi grenser for en barnekonto velger du barnets navn på menyen i øvre venstre hjørne og konfigurerer hver enkelt funksjon. Alternativt kan du gjøre det på hver av enhetene til barnet.

Skjermfri tid

Planlegg tidsperioder der du kun kan bruke appene du har tillatt. En varsling om skjermfri tid vises 5 minutter før den skjermfrie tiden begynner. Når den skjermfrie tiden har begynt, viser appen en melding der det står at du har nådd grensen for appen.

• Klikk på OK for å lukke appen og overholde grensen du har angitt. Alternativt kan du klikke på Ignorer grense og velge Ett minutt til, Påminn meg om 15 minutter eller Ignorer grensen for i dag.
  • Hvis du har angitt en sikkerhetskode for Skjermtid, inneholder Skjermfri tid en ekstra innstilling: Blokker under Skjermfri tid. Når denne innstillingen er valgt og du klikker på Spør om mer tid når den skjermfrie tiden begynner, kan du oppgi sikkerhetskoden for å godkjenne appen i 15 minutter, en time eller hele dagen. Barnekontoer kan klikke én gang på Ett minutt til eller klikke på Spør om mer tid for å sende forespørselen til foreldrekontoen for godkjenning.

Appgrenser

Angi hvor mye tid du ønsker å kunne bruke på apper. Du kan angi grenser for spesifikke apper eller hele appkategorier.

En varsling om appgrensen vises 5 minutter før grensen er nådd (utløper). Når grensen er nådd, viser appen et vindu der det står at du har nådd grensen.

• Klikk på OK for å lukke appen og overholde grensen du har angitt. Alternativt kan du klikke på Ignorer grense og velge Ett minutt til, Påminn meg om 15 minutter eller Ignorer grensen for i dag.
  • Hvis du har angitt en sikkerhetskode for Skjermtid, inneholder Appgrenser en ekstra innstilling: «Blokker når grensen er nådd». Når denne innstillingen er valgt og du klikker på Spør om mer tid når grensen er nådd, kan du oppgi sikkerhetskoden for å godkjenne appen i 15 minutter, en time eller hele dagen. Barnekontoer kan klikke én gang på Ett minutt til eller klikke på Spør om mer tid for å sende forespørselen til foreldrekontoen for godkjenning.

Alltid tillatt

Tillat bruk av visse apper selv under skjermfri tid eller når en appgrense er angitt for «Alle apper og kategorier». Telefon, Meldinger, FaceTime og Kart er som standard alltid tillatt, men du kan endre dette her.

Innhold og personvern

Begrens innhold, kjøp og nedlastinger, eller konfigurer personverninnstillinger. Hvis du prøver å bruke et av de begrensede objektene, ser du en melding som forklarer hvorfor du ikke kan det. Hvis du for eksempel besøker et blokkert nettsted, står det i meldingen at nettstedet ble blokkert av et innholdsfilter. Hvis du bruker en sikkerhetskode for Skjermtid, inneholder meldingen et alternativ for å klikke på Legg til nettsted. Da kan du oppgi sikkerhetskoden for å tillate nettstedet. Barnekontoer kan sende en forespørsel om godkjenning til foreldrekontoen.

Slik godkjenner du forespørsler om Skjermtid

Sidepanelet for Skjermtid viser Forespørsler når du har ubesvarte forespørsler fra en barnekonto. Herfra kan du administrere alle forespørslene fra barnet. Godkjenn forespørselen i 15 minutter, en time eller hele dagen. Alternativt kan du klikke på Ikke godkjenn.

Forespørsler om godkjenning sendes også som varslinger, og du kan godkjenne dem direkte fra varslingen:

Slik angir du en sikkerhetskode for Skjermtid

Angi en sikkerhetskode slik at kun du kan endre innstillingene for Skjermtid og innvilge mer tid når appgrensene utløper. Hvis du er en forelder, kan du bruke denne funksjonen til å konfigurere innholds- og personvernbegrensninger for barnet ditt som er mulige å håndheve.

Hvis du bruker Familiedeling til å administrere en barnekonto, følger du denne fremgangsmåten:

1. Velg barnets navn på menyen i øvre venstre hjørne i valg for Skjermtid.
  2. Klikk på  Alternativer i nedre venstre hjørne.
  3. Velg «Bruk sikkerhetskode for Skjermtid», og angi en sikkerhetskode når du blir bedt om det.

Hvis du ikke bruker Familiedeling til å administrere en barnekonto, følger du denne fremgangsmåten:

1. Påse at du er på samme Mac som barnet bruker, og er pålogget standardkontoen som barnet bruker. Hvis du ikke er sikker på hva du skal gjøre, fortsetter du bare med fremgangsmåten nedenfor: Skjermtid hjelper deg.
  2. Velg Apple-menyen  > Systemvalg, og klikk på Skjermtid.
  3. Konfigurer Skjermfri tid, Appgrenser og Innhold og personvern med alle ønskede begrensninger for barnet ditt.
  4. Klikk på  Alternativer i nedre venstre hjørne.
  5. Velg «Bruk sikkerhetskode for Skjermtid», og angi en sikkerhetskode når du blir bedt om det.

Hvis du angir en sikkerhetskode mens du er pålogget administratorkontoen, vises et varsel som forklarer at du bør gjøre dette fra en standardkonto. Hvis du ikke har konfigurert en standardkonto for barnet, kan du enten gjøre det og logge på den kontoen, eller du kan velge blant disse alternativene:

• La denne brukeren administrere denne datamaskinen. Hvis du velger dette alternativet, påvirker sikkerhetskoden den gjeldende brukeren, selv om vedkommende også er administrator for denne Macen. Dette anbefales ikke, fordi administratorer har macOS-privilegier som kan gjøre det mulig for dem å omgå sikkerhetskode-restriksjonene.
  • Ikke la denne brukeren administrere denne datamaskinen. Hvis du velger dette alternativet, blir du bedt om å skrive inn kontopassordet ditt for å modifisere konfigurasjonen. Deretter blir du veiledet gjennom fremgangsmåten for å opprette en ny administratorkonto – som forelderen kan bruke. Administratorkontoen du for øyeblikket er pålogget, blir konvertert til en standardkonto – som barnet kan bruke.