Slik tar du opp skjermen på Macen

Du kan bruke Skjermbilde eller QuickTime Player for å lage et videoopptak av hele skjermen eller bare en markert del av den.

Bruk verktøylinjen til Skjermbilde

Skift-, Kommando- og 5-tastene

For å se verktøylinjen til Skjermbilde trykker du på disse tre tastene samtidig: Skift, Kommando og 5. Da får du se skjermkontroller for å gjøre videoopptak av hele skjermen, gjøre opptak av en valgt del av skjermen, eller ta et stillbilde av skjermen:

macOS-skrivebord med verktøylinjen for Skjermbilde vist

Bruk QuickTime Player

1. Åpne QuickTime Player fra Programmer-mappen, og velg deretter Arkiv > Nytt skjermopptak fra menylinjen. Du vil da se enten skjermkontrollene beskrevet ovenfor eller Skjermopptak-vinduet beskrevet nedenfor.
  2. Før du starter opptaket, kan du klikke på pilen ved siden av Ta opp-knappen  for å endre opptaksinnstillingene:
    Innstillinger for skjermopptak med QuickTime
    • For å ta opp stemmen din eller andre lyder med skjermopptaket må du velge en mikrofon. Hvis du vil styre lyden under opptaket, justerer du volumglideknappen. Hvis du får lyd-feedback, senker du volumet eller bruker hodetelefoner med en mikrofon.
    • Hvis du vil vise en svart sirkel rundt musepekeren når du klikker, velger du Vis museklikk i opptak.
  3. For å starte et opptak klikker du på Ta opp-knappen  og gjør deretter en av følgende handlinger:
    • Klikk hvor som helst på skjermen for å starte opptaket av hele skjermen.
    • Du kan også dra for å markere et område du vil ta opp, og så klikke på Start opptak innenfor det området.
  4. Klikk på Stopp-knappen  på menylinjen for å stoppe opptaket, eller trykk på Kommando-Kontroll-Esc (Escape).
  5. Når du har stoppet opptaket, åpner QuickTime Player automatisk opptaket. Nå kan du spille av, redigere eller dele opptaket.

Finn ut mer

• Verktøylinjen til Skjermbilde er tilgjengelig i macOS Mojave eller nyere.
  • Når den arkiverer opptaket ditt automatisk, bruker Macen navnet Skjermopptak dato kl. klokkeslett.mov.
  • Hvis du vil avbryte et opptak, trykker du på Esc-tasten før du klikker for å ta opp.
  • Du kan åpne skjermopptak med QuickTime Player, iMovie og andre programmer som kan redigere eller vise videoer.
  • Enkelte programmer tillater kanskje ikke at du gjør videoopptak av vinduene deres.
  • Finn ut hvordan du gjør skjermopptak på iPhone, iPad eller iPod touch.