Slik tar du opp skjermen på Macen

Du kan gjøre videoopptak av hele skjermen eller bare en markert del av den.

Bruk Skift-Kommando-5

Hvis du bruker macOS Mojave eller nyere, trykker du på Skift-Kommando (⌘)-5 på tastaturet, for å se kontrollene på skjermen for å gjøre videoopptak av hele skjermengjør opptak av en markert del av skjermen, eller ta et stillbilde av skjermen. Du kan også gjøre videoopptak av skjermen med QuickTime Player.

Gjør opptak av hele skjermen

1. Klikk på knappen Ta opp hele skjermen i kontrollene på skjermen. Pekeren endres til et kamera .
  2. Klikk på en skjerm for å gjøre opptak av den skjermen, eller klikk på Ta opp i kontrollene på skjermen.
  3. For å stoppe opptaket klikker du på Stopp opptak-knappen i menylinjen. Eller trykk på Kommando-Kontroll-Esc (Escape).
  4. Bruk miniatyrbildet til å klippe, dele, arkivere eller utføre andre handlinger.

Gjør opptak av en markert del av skjermen

1. Klikk på knappen Ta opp markert område i kontrollene på skjermen.
  2. Dra for å markere et område av skjermen du vil gjøre opptak av. Hvis du vil flytte hele det markerte området, drar du innenfra det markerte området.
  3. For å starte et opptak klikker du på Ta opp i kontrollene på skjermen.
  4. For å stoppe opptaket klikker du på Stopp opptak-knappen i menylinjen. Eller trykk på Kommando-Kontroll-Esc (Escape).
  5. Bruk miniatyrbildet til å klippe, dele, arkivere eller utføre andre handlinger.

Klippe, dele og arkivere

Når du stopper et opptak, vises et miniatyrbilde av videoen en kort stund nederst til høyre på skjermen.

• Ikke gjør noe, eller sveip miniatyrbildet til høyre, så arkiveres opptaket automatisk.
  • Klikk på miniatyrbildet for å åpne opptaket. Deretter kan du klikke på Klipp-knappen for å klippe opptaket, eller klikke på Del-knappen for å dele det.
  • Dra miniatyrbildet for å flytte opptaket til en annen plassering, for eksempel til et dokument, en e-postmelding, et Finder-vindu eller papirkurven.
  • Kontroll-klikk på miniatyrbildet for flere alternativer. Du kan for eksempel endre plasseringen for arkivering, åpne opptaket i en app eller slette opptaket uten å arkivere det.

Endre innstillingene

Klikk på Alternativer på kontrollene på skjermen for å endre disse innstillingene:

• Arkiver i: Velg hvor opptakene arkiveres automatisk, for eksempel Skrivebord, Dokumenter eller Utklippstavle.
  • Nedtelling: Velg når du vil starte opptaket: med én gang, fem sekunder eller 10 sekunder etter at du klikker for å gjøre opptaket.
  • Mikrofon: Velg en mikrofon for å ta opp stemmen din eller annen lyd sammen med opptaket.
  • Vis flytende miniatyrbilde: Velg om du vil vise miniatyrbildet
  • Husk siste markering: Velg om du vil bruke de markeringene du gjorde forrige gang du brukte verktøyet, som standard.
  • Vis museklikk: Velg om du vil vise en svart sirkel rundt pekeren når du klikker i opptaket.

Bruk QuickTime Player

1. Åpne QuickTime Player fra Programmer-mappen, og velg deretter Arkiv > Nytt skjermopptak fra menylinjen. Du vil da se enten kontrollene på skjermen beskrevet ovenfor, eller Skjermopptak-vinduet beskrevet nedenfor.
  2. Før du starter opptaket, kan du klikke på pilen ved siden av Ta opp-knappen for å endre opptaksinnstillingene:
    • For å ta opp stemmen din eller andre lyder med skjermopptaket må du velge en mikrofon. Hvis du vil styre lyden under opptaket, justerer du volumglideknappen (hvis du får tilbakemelding med lyd, senker du volumet eller bruker hodetelefoner med en mikrofon).
    • Hvis du vil vise en svart sirkel rundt musepekeren når du klikker, velger du Vis museklikk i opptak.
  3. For å starte et opptak klikker du på Ta opp-knappen og gjør deretter en av følgende handlinger:
    • Klikk hvor som helst på skjermen for å starte opptaket av hele skjermen.
    • Du kan også dra for å markere et område du vil ta opp, og så klikke på Start opptak innenfor det området.
  4. Klikk på Stopp-knappen på menylinjen for å stoppe opptaket, eller trykk på Kommando-Kontroll-Esc (Escape).
  5. Når du har stoppet opptaket, åpner QuickTime Player automatisk opptaket. Nå kan du spille av, redigere eller dele opptaket.

Les mer

• Når den arkiverer opptaket ditt automatisk, bruker Macen navnet Skjermopptak  dato kl. klokkeslett.mov.
  • Hvis du vil avbryte et opptak, trykker du på Esc-tasten før du klikker for å ta opp.
  • Du kan åpne skjermopptak med QuickTime Player, iMovie og andre programmer som kan redigere eller vise videoer.
  • Noen programmer, herunder DVD-spiller, gir deg kanskje ikke mulighet til å gjøre opptak av sine vinduer.
  • Finn ut hvordan du gjør skjermopptak på iPhone, iPad eller iPod touch.