Slik tar du opp skjermen på Macen

Du kan bruke Skjermbilde eller QuickTime Player for å gjøre et videoopptak av hele skjermen eller bare en valgt del av den.

Bruk Skjermbilde-verktøylinjen

Skift-, Kommando- og 5-tastene

For å se Skjermbilde-verktøylinjen trykker du på disse tre tastene samtidig: Skift, Kommando og 5. Da får du se skjermkontroller for å gjøre videoopptak av hele skjermen, gjøre opptak av en valgt del av skjermen eller ta et stillbilde av skjermen:

macOS-skrivebord der Skjermbilde-verktøylinjen vises

Bruk QuickTime Player

1. Åpne QuickTime Player fra mappen Programmer, og velg deretter Fil > Nytt skjermopptak på menylinjen.

2. Før du starter opptaket, kan du klikke på pilen ved siden av Ta opp-knappenBildet har ingen alternativ tekst for å endre opptaksinnstillingene:

Innstillinger for skjermopptak med QuickTime
    • For å ta opp stemmen din eller andre lyder med skjermopptaket må du velge en mikrofon. For å styre lyden under opptaket, juster volumglideknappen. Hvis du hører feedback, senker du volumet eller bruker hodetelefoner med en mikrofon.

• For å se en svart sirkel rundt musepekeren når du klikker, velg Vis museklikk i opptak.

3. For å starte et opptak klikker du på Ta opp-knappenBildet har ingen alternativ tekst og gjør en av følgende handlinger:

• Klikk hvor som helst på skjermen for å starte opptaket av hele skjermen.

• Du kan også dra for å markere et område du vil ta opp, og så klikke på Start opptak i dette området.

4. For å stoppe et opptak klikker du på Stopp-knappenBildet har ingen alternativ tekst i menylinjen, eller trykk Kommando-Control-Esc (Escape).

5. Når du har stoppet opptaket, åpner QuickTime Player automatisk opptaket. Nå kan du spille av, redigere eller dele opptaket.

Finn ut mer

• Skjermbilde-verktøylinjen er tilgjengelig i macOS Mojave og nyere.

• Når opptaket ditt blir lagret automatisk, bruker Macen navnet «Skjermopptak dato ved tid.mov».

• For å avbryte et opptak, trykk på Esc-tasten før du klikker for å ta opp.

• Du kan åpne skjermopptak med QuickTime Player, iMovie og andre programmer som kan redigere eller vise videoer.

• Enkelte programmer tillater kanskje ikke at du tar opp vinduene deres.

• Finn ut hvordan du gjør skjermopptak på iPhone, iPad eller iPod touch.