Apple-ID og personvern

Apple-ID er utviklet for å beskytte informasjonen din og la deg velge hva du vil dele.

• Når du logger på med Apple‑ID-en din, aktiveres tjenester som iCloud, App Store, iMessage og Finn iPhone på denne iPhonen.
  • Noen typer data, som kontakter, kalendere, bilder, dokumenter, helse, aktivitet og andre appdata, vil bli sendt til Apple for oppbevaring og sikkerhetskopiering.
  • Enheten din vil også knyttes til Apple‑ID-en din for å gi deg bedre kundestøtte.

Apple‑ID-en din og alle Apple-tjenester er fra første stund utviklet for å beskytte personvernet ditt. Vi er nøye på å kun samle inn data vi trenger for å gjøre opplevelsen din bedre. Når vi samler inn data, mener vi det er viktig at du vet hva vi samler inn, og hvorfor vi trenger det, så du kan ta veloverveide beslutninger.

En Apple‑ID er den personlige kontoen du bruker for å få tilgang til Apple-tjenester som iCloud, App Store, iTunes Store, iMessage og FaceTime, og for å få tilgang til innholdet ditt fra alle enhetene dine og på Internett. Apple‑ID-en din inkluderer informasjonen du bruker for å logge på, i tillegg til kontaktinformasjon, betalingsinformasjon og sikkerhetsinformasjon som godkjente telefonnumre eller sikkerhetsspørsmål, som du bruker på tvers av Apple-tjenester. Navnet og serienummeret til enheten og andre maskinvareidentifikatorer vil også bli beholdt for å gi deg bedre tjenester og brukerstøtte. Du kan redigere informasjonen din og se en liste over enhetene dine på kontosiden til Apple‑ID-en din (https://appleid.apple.com/no)

Når du logger på med Apple‑ID-en din, aktiveres tjenester som iCloud, iTunes Store, App Store, iMessage, FaceTime og Finn iPhone på denne iPhonen. Kontoinformasjonen til Apple‑ID-en din vil bli brukt med hver tjeneste og bestemte data fra enheten din, inkludert kontakter, kalendere, bilder, dokumenter, helse, aktivitet, Safari-faner og andre appdata, vil bli sendt til Apple for lagring og sikkerhetskopiering på dine vegne.

iCloud og personvern

Logge på iCloud

Når du bruker iCloud, blir enkelte data som lagres på enheten din, automatisk sendt til og lagret hos Apple. Dette gir deg automatisk tilgang til dataene dine på alle enhetene og maskinene der iCloud er aktivert. Disse dataene kan omfatte:

• Kontakter
  • Kalendere
  • Påminnelser
  • Bokmerker
  • Safari-faner
  • Helsedata
  • Hjemdata
  • Notater
  • Bilder
  • Dokumenter
  • Wallet-data
  • Nøkkelring og passord
  • Enhets- og kontoinnstillinger
  • Data fra tredjepartsapper som bruker iCloud

iCloud-sikkerhetskopi aktiveres også for å sikre at du har en nylig kopi av dataene på enheten i tilfelle du må erstatte eller gjenopprette den.

Du kan når som helst endre hvilke iCloud-funksjoner som er aktivert og hvilke data som sendes til iCloud, fra innstillinger på enheten.

Datasikkerhet i iCloud

iCloud beskytter informasjonen din ved å kryptere den når den overføres, lagre den i kryptert format i iCloud og bruke sikre kjennetegn for autentisering. Apple bruker gjennomgående kryptering for noen typer informasjon. Det betyr at det kun er du som har tilgang til denne informasjonen, og kun fra enheter der du er logget på iCloud. Ingen andre, selv ikke Apple, kan få tilgang til gjennomgående kryptert informasjon. Du kan lese mer om datasikkerhet i iCloud på https://support.apple.com/no-no/HT202303

I noen tilfeller kan iCloud-dataene dine bli lagret på tjenerne til tredjeparter, men Apple vil aldri gi krypteringsnøkler til tredjeparter.

iCloud-nøkkelring

iCloud-nøkkelring husker brukernavn og passord fra nettsteder i Safari, kredittkortinformasjon og informasjon om Wi-Fi-nettverk, holder dem oppdatert og gjør dem tilgjengelig på alle enhetene dine. Nøkkelringen kan også lagre kontoinformasjon du bruker i Mail, Kontakter, Kalender, Meldinger, Facebook, Twitter, LinkedIn og andre Internett-kontoer og automatisk legge til denne informasjonen på alle enhetene dine.

iCloud-nøkkelring bruker gjennomgående kryptering og er utviklet så det kun er du som har tilgang til denne informasjonen, og kun på enheter der du er logget på iCloud. Ingen andre, selv ikke Apple, kan få tilgang til dataene på iCloud-nøkkelringen. Du kan når som helst velge å slå av iCloud-nøkkelring i iCloud-innstillingene.

iCloud-sikkerhetskopi

Når du bruker iCloud-sikkerhetskopi, kan kopien inneholde bilder, videoer, meldinger (iMessage, SMS og MMS), Helse og andre appdata, stedsinnstillinger (f.eks. stedsbaserte påminnelser du har angitt), Visual Voicemail, enhetsinnstillinger, enhetsbeskrivelser og andre data fra iOS-enheten, avhengig av innstillingene.

Du kan stoppe iCloud fra å sikkerhetskopiere data fra en bestemt app ved å gå til Innstillinger, velge Apple-ID-en din og trykke på iCloud > Administrer lagring > Sikkerhetskopi og velge iOS-enheten du bruker under Sikkerhetskopier. Slå av bryteren for appene du ikke vil sikkerhetskopiere.

Du kan slå av iCloud-sikkerhetskopi fullstendig fra iCloud-innstillingene og bruke iTunes til å sikkerhetskopiere iOS-enheten til datamaskinen din. Hvis du vil fjerne sikkerhetskopidata fullstendig fra iCloud, kan du slette hver enkelt sikkerhetskopi før du slår av iCloud-sikkerhetskopi. Ellers vil sikkerhetskopidataene bli beholdt i opptil 180 dager.

Dele data med iCloud

Hvis du bruker iCloud til å dele filer offentlig eller privat i Notater, Pages, Numbers, Keynote eller bestemte tredjepartsapper, vil Apple lagre og ha tilgang til de delte filene. For- og etternavnet ditt knyttet til kontoen og filnavnet vil være tilgjengelig for alle som har tilgang til den delte koblingen, uansett om det du deler er offentlig eller privat. Identiteten til deltakerne i private delinger blir ikke avslørt til andre som ikke er invitert til eller har godtatt invitasjonen til privat deling.

iCloud og apper

Enkelte apper bruker iCloud til å lagre data og innhold som du oppgir i appen, slik at du har tilgang til dem fra alle enhetene dine der iCloud er aktivert. Appen kan velge å lagre deler av eller alle dataene i iCloud. Tredjepartsapper kan be om å «slå deg opp» så andre brukere av samme app kan se for- og etternavnet ditt når de søker etter en Apple‑ID.

Du kan hindre at en app lagrer data i iCloud ved å slå av appen i iCloud-innstillinger under Apper som bruker iCloud.

Finn iPhone

Når du logger på og aktiverer iCloud på enheten, blir utvalgte funksjoner i Finn iPhone aktivert automatisk. Disse inkluderer blant annet muligheten til å låse og sende en melding til enheten, spille av en lyd eller slette enheten eksternt. Hvis Stedstjenester er aktivert, kan Finn iPhone også hjelpe deg å finne enheten på et kart eller se hvor et støttet tilbehør var sist tilkoblet. Hvis du velger å aktivere funksjonen Siste plassering, vil enhetens siste kjente posisjon automatisk sendes til Apple hver gang batteriet på enheten når et kritisk lavt nivå.

Når du aktiverer Finn iPhone på iPhonen din, blir funksjonen automatisk aktivert på alle sammenkoblede Apple Watch-enheter også. Du kan også aktivere Finn iPhone for en Apple Watch, og funksjonen vil også bli aktivert for den sammenkoblede iPhonen.

Når du bruker Finn iPhone, blir enhetens posisjon og informasjon om enheten og kontoen din sendt til og lagret av Apple slik at Apple kan tilby deg tjenesten. Posisjonen til enheter sendes kun til Apple hvis du har bedt om å se posisjonen til en enhet eller et tilbehør. Apple beholder posisjonsinformasjon og gjør den tilgjengelig for deg i 24 timer, før informasjonen slettes.

Du kan slå av Finn iPhone på enheten ved å gå til Innstillinger > Apple‑ID > iCloud > Finn iPhone og slå av bryteren for Finn iPhone.

Finn vennene mine og Del posisjonen min

Når Stedstjenester er aktivert, kan du dele den nåværende posisjonen til enheten din med de du selv velger i Finn vennene mine og Del posisjonen min. Når du bruker funksjonen, blir posisjonen din kun sendt til Apple hvis en godkjent venn har bedt om den, og den oppbevares i 2 timer før den slettes igjen.

Finn vennene mine og Del posisjonen min aktiveres kun når du selv velger å dele posisjonen din med noen andre.

Apple-tjenester som krever iCloud

Du må være logget på iCloud på enheten din for å bruke Apple-tjenester som Apple Pay, aktivitetsdeling, Hjem, Handoff, universelle utklipp og lås opp med Apple Watch. Du trenger imidlertid ikke bruke alle iCloud-funksjoner. Du kan slå av alle iCloud-funksjoner du ikke vil bruke i iCloud-innstillingene på enheten.

Logge av iCloud

Hvis du vil slutte å bruke iCloud på iOS-enheten og alle sammenkoblede Apple Watch-klokker, kan du logge av iCloud ved å gå til Innstillinger, velge Apple-ID-en din og trykke på Logg av-knappen. Hvis du vil slutte å bruke iCloud på Mac, går du til iCloud-panelet i Systemvalg og logger av iCloud. Du må kanskje oppgi passordet til Apple‑ID-en din.

Familiedeling

Med Familiedeling kan du dele innhold, plassering og informasjon om skjermtid med familiemedlemmer. Alle medlemmer i familien din har tilgang til kjøpene dine og kan se kjøpsloggen. Hvis du aktiverer deling av kjøp, vil organisatoren i familien også motta kvitteringer for kjøp utført i App Store, Apple Books og iTunes. Hvis du vil skjule kjøp, kan du deaktivere Del mine kjøp i innstillingene for Familiedeling. Hvis du velger å dele posisjonen din med familien din, kan alle familiemedlemmene se hvor enhetene dine er, med mindre du velger å ikke aktivere Finn iPhone i Systemtjenester under Stedstjenester på enheten. Hvis du aktiverer Skjermtid for familien, kan du se informasjon om familiens skjermtid og angi grenser hvis du ønsker det. Det er bare familiemedlemmer som har fått tillatelse som kan se hverandres bruksinformasjon.

iMessage og FaceTime

Når du logger på med Apple‑ID-en din på iPhonen, blir du automatisk logget på iMessage og FaceTime også. Apple‑ID-en og/eller telefonnummeret ditt vil bli vist til personer du kontakter, og andre personer kan nå deg med Apple‑ID-en, e‑postadressene eller telefonnummeret ditt.  Du kan lære mer om iMessage og FaceTime og personvern ved å gå til Innstillinger > Meldinger > «Om iMessage og FaceTime og personvern».

iTunes og App Store og Musikk

Når du logger på med Apple‑ID-en din på iPhonen, vil du også automatisk bli logget på iTunes Store, App Store og Apple Music slik at du raskt og enkelt kan utføre kjøp eller ta i bruk Apple Music. Alle kjøpene dine vil bli registrert i systemet vårt slik at du når som helst kan laste dem ned på nytt. Hvis du bruker Apple Music, blir avspillingsloggen din kanskje beholdt og brukt til å gi tilpassede anbefalinger i For deg. Du kan velge å ikke dele avspillingsloggen din i innstillingene for Apple Music.

Hvis du bruker iTunes Match og tjenesten er tilgjengelig i regionen din, samler iCloud all informasjon om medier i iTunes-biblioteket ditt for å sammenligne dem med sanger som er tilgjengelig i iTunes Store, eller for å laste opp sanger som ikke finnes, slik at disse også blir tilgjengelig på andre aktiverte enheter.

Les mer om iTunes og App Store og Musikk under Om butikker og personvern.

Game Center

Når du logger på med Apple‑ID-en din på iPhonen, blir du automatisk logget på Game Center også. Game Center lar deg delta i spillaktiviteter, inkludert men ikke begrenset til deltakelse på ledertavler, flerspillerspill og registrering av prestasjoner.

Når du bruker Game Center, kan kallenavnet ditt i Game Center og andre tilknyttede data være synlig for andre brukere. Når du spiller et spill med flerspillerfunksjonalitet, kan andre spillere som åpner Game Center fra samme spill på samme Wi-Fi-nettverk, LAN eller innenfor Bluetooth-rekkevidde, se at du er i nærheten (med mindre du slår av denne funksjonen), og se kallenavnet ditt. Kun brukere du er venner med kan se det virkelige navnet ditt. Andre brukere ser kun kallenavnet ditt.

Bruksdata

Vi samler også inn data om bruk av iCloud for å levere og forbedre kvaliteten på tjenesten. For å kunne hjelpe kunder med problemer når de oppstår, kan noen av dataene bli tilknyttet Apple-ID-en din. Det kan hende at vi bruker IP-adressen din til å finne ut hvilket sted og land du befinner deg i når du bruker tjenesten, men vi oppbevarer ikke den informasjonen.

All informasjon Apple mottar, blir behandlet i samsvar med Apples retningslinjer for personvern, som du kan lese på www.apple.com/no/privacy

Informasjon om produkter som ikke produseres av Apple, eller om uavhengige nettsteder som ikke styres eller testes av Apple, gis uten anbefalinger eller bifall. Apple påtar seg ikke noe ansvar med hensyn til utvalg, ytelse eller bruk av tredjeparts nettsteder eller produkter. Apple har ingen forestillinger angående nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparts nettsteder. Det finnes en iboende risiko ved bruk av Internett. Ta kontakt med leverandøren for å få mer informasjon. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for de respektive innehaverne.