Apple-ID og personvern

Apple-ID er utviklet for å beskytte informasjonen din og la deg velge hva du vil dele.

• Når du logger på med Apple‑ID-en din, aktiveres tjenester som iCloud, App Store, iMessage og Hvor er? på denne iPhonen.
  • Noen typer data, som kontakter, kalendere, bilder, dokumenter, helse, aktivitet og andre appdata, vil bli sendt til Apple for oppbevaring og sikkerhetskopiering.
  • Enheten din vil også knyttes til Apple‑ID-en din for å gi deg bedre kundestøtte.

Apple‑ID-en din og alle Apple-tjenester er fra første stund utviklet for å beskytte personvernet ditt. Vi er nøye på å kun samle inn data vi trenger for å gjøre opplevelsen din bedre. Når vi samler inn data, mener vi det er viktig at du vet hva vi samler inn, og hvorfor vi trenger det, så du kan ta veloverveide beslutninger.

En Apple‑ID er den personlige kontoen du bruker for å få tilgang til Apple-tjenester som iCloud, App Store, iTunes Store, iMessage og FaceTime, og for å få tilgang til innholdet ditt fra alle enhetene dine og på internett. Apple‑ID-en din inkluderer informasjonen du bruker for å logge på, i tillegg til kontaktinformasjon, betalingsinformasjon og sikkerhetsinformasjon som godkjente telefonnumre eller sikkerhetsspørsmål, som du bruker på tvers av Apple-tjenester. Navnet og serienummeret til enheten og andre maskinvareidentifikatorer vil også bli beholdt for å gi deg bedre tjenester og brukerstøtte. Du kan redigere informasjonen din og se en liste over enhetene dine på kontosiden til Apple‑ID-en din på https://appleid.apple.com/no.

Når du logger på med Apple‑ID-en din, aktiveres tjenester som iCloud, iTunes Store, App Store, iMessage, FaceTime og Hvor er? på denne iPhonen. Kontoinformasjonen til Apple‑ID-en din vil bli brukt med hver tjeneste og bestemte data fra enheten din, inkludert kontakter, kalendere, bilder, dokumenter, helse, aktivitet, Safari-faner og andre appdata, vil bli sendt til Apple for lagring og sikkerhetskopiering på dine vegne.

iCloud og personvern

Logge på iCloud

Når du bruker iCloud, blir enkelte data som lagres på enheten din, automatisk sendt til og lagret hos Apple. Dette gir deg automatisk tilgang til dataene dine på alle enhetene og maskinene der iCloud er aktivert. Disse dataene kan omfatte:

• Kontakter
  • Kalendere
  • Påminnelser
  • Bokmerker
  • Safari-faner
  • Helsedata
  • Hjemdata
  • Notater
  • Bilder
  • Dokumenter
  • Wallet-data
  • Nøkkelring og passord
  • Enhets- og kontoinnstillinger
  • Data fra tredjepartsapper som bruker iCloud

iCloud-sikkerhetskopi aktiveres også for å sikre at du har en nylig kopi av dataene på enheten i tilfelle du må erstatte eller gjenopprette den.

Du kan når som helst endre hvilke iCloud-funksjoner som er aktivert og hvilke data som sendes til iCloud, fra innstillinger på enheten.

Datasikkerhet i iCloud

iCloud beskytter informasjonen din ved å kryptere den når den overføres, lagre den i kryptert format i iCloud og bruke sikre kjennetegn for autentisering. Apple bruker gjennomgående kryptering for noen typer informasjon. Det betyr at det kun er du som har tilgang til denne informasjonen, og kun fra enheter der du er logget på iCloud. Ingen andre, selv ikke Apple, kan få tilgang til gjennomgående kryptert informasjon. Du kan lese mer om datasikkerhet i iCloud på https://support.apple.com/kb/HT202303.

I noen tilfeller kan iCloud-dataene dine bli lagret på tjenerne til tredjeparter, men Apple vil aldri gi krypteringsnøkler til tredjeparter.

iCloud-nøkkelring

iCloud-nøkkelring husker brukernavn og passord fra nettsteder i Safari, kredittkortinformasjon og informasjon om Wi-Fi-nettverk, holder dem oppdatert og gjør dem tilgjengelig på alle enhetene dine. Nøkkelringen kan også lagre kontoinformasjon du bruker i Mail, Kontakter, Kalender, Meldinger, Facebook, Twitter, LinkedIn og andre internettkontoer og automatisk legge til denne informasjonen på alle enhetene dine.

iCloud-nøkkelring bruker gjennomgående kryptering og er utviklet så det kun er du som har tilgang til denne informasjonen, og kun på enheter der du er logget på iCloud. Ingen andre, selv ikke Apple, kan få tilgang til dataene på iCloud-nøkkelringen. Du kan når som helst velge å slå av iCloud-nøkkelring i iCloud-innstillingene.

iCloud-sikkerhetskopi

Når du bruker iCloud-sikkerhetskopi, kan kopien inneholde bilder, videoer, meldinger (iMessage, SMS og MMS), Helse og andre appdata, stedsinnstillinger (f.eks. stedsbaserte påminnelser du har angitt), Visual Voicemail, enhetsinnstillinger, enhetsbeskrivelser og andre data fra iOS- og iPadOS-enheten, avhengig av innstillingene.

Du kan stoppe iCloud fra å sikkerhetskopiere data fra en bestemt app ved å gå til Innstillinger > din Apple-ID > iCloud > Administrer lagring > Sikkerhetskopier og velge iOS-enheten du bruker under Sikkerhetskopier. Slå av bryteren for appene du ikke vil sikkerhetskopiere.

Du kan slå av iCloud-sikkerhetskopi fullstendig fra iCloud-innstillingene og bruke iTunes til å sikkerhetskopiere iOS- eller iPadOS-enheten til datamaskinen din. Hvis du vil fjerne sikkerhetskopidata fullstendig fra iCloud, kan du slette hver enkelt sikkerhetskopi før du slår av iCloud-sikkerhetskopi. Ellers vil sikkerhetskopidataene bli beholdt i opptil 180 dager.

Dele data med iCloud

Hvis du bruker iCloud til å dele filer offentlig eller privat i Notater, Pages, Numbers, Keynote eller bestemte tredjepartsapper, vil Apple lagre og ha tilgang til de delte filene. For- og etternavnet ditt knyttet til kontoen og filnavnet vil være tilgjengelig for alle som har tilgang til den delte lenken, uansett om det du deler er offentlig eller privat. Identiteten til deltakerne i private delinger blir ikke avslørt til andre som ikke er invitert til eller har godtatt invitasjonen til privat deling.

iCloud og apper

Enkelte apper bruker iCloud til å lagre data og innhold som du oppgir i appen, slik at du har tilgang til dem fra alle enhetene dine der iCloud er aktivert. Appen kan velge å lagre deler av eller alle dataene i iCloud. Tredjepartsapper kan be om å slå deg opp, slik at andre brukere av samme app kan se for- og etternavnet ditt når de søker etter en Apple‑ID.

Du kan hindre at en app lagrer data i iCloud ved å slå av appen i iCloud-innstillinger under Administrer appene du kan søkes opp i.

Hvor er?

Når du logger på og aktiverer iCloud på enhetene dine, blir utvalgte funksjoner i Hvor er? aktivert automatisk. Disse inkluderer blant annet muligheten til å låse og sende en melding til enheten, spille av en lyd eller slette enheten eksternt. Enhetene dine med en sikkerhetsbrikke beskyttes også av Aktiveringslås, og kan ikke slettes og aktiveres på nytt uten passordet ditt. Når du aktiverer Hvor er? på iPhonen din, blir funksjonen automatisk aktivert på alle sammenkoblede Apple Watch-enheter også. Du kan også aktivere Hvor er? for en Apple Watch, og funksjonen vil også bli aktivert for den sammenkoblede iPhonen.

Når du bruker Hvor er?, blir enhetens posisjon og informasjon om enheten og kontoen din sendt til og lagret av Apple slik at Apple kan tilby deg tjenesten. Posisjonen til enheter sendes kun til Apple hvis du har bedt om å se posisjonen til en enhet eller et tilbehør. Apple beholder posisjonsinformasjon og gjør den tilgjengelig for deg i 24 timer, før informasjonen slettes. Når Stedstjenester er aktivert, kan du også velge å dele enhetens nåværende posisjon med Hvor er? og Del posisjonen min. Når du bruker funksjonen, blir posisjonen din kun sendt til Apple hvis en godkjent venn har bedt om den, og den oppbevares i to timer før den slettes igjen. Hvor er? og Del posisjonen min aktiveres kun når du selv velger å dele posisjonen din med noen andre.

Hvor er? kan hjelpe deg med å finne enhetene dine på et kart hvis du har aktivert Stedstjenester. Hvis du velger å aktivere funksjonen Siste plassering, vil enhetens siste kjente posisjon automatisk sendes til Apple hver gang batteriet på enheten når et kritisk lavt nivå.

Hvor er? kan hjelpe deg med å finne enheter selv om de ikke er koblet til internett, med Finn frakoblede enheter. Hvis Finn frakoblede enheter er aktivert, registrerer enhetene dine frakoblede enheter via Bluetooth. Hvis en mistet, frakoblet enhet blir funnet, bruker enhetene dine Wi-Fi- eller mobilnettforbindelser til å rapportere posisjonen tilbake til eieren på en sikker måte. Stedsrapportering er gjennomgående kryptert, og Apple kan ikke se posisjonen til en frakoblet enhet eller rapporteringsenhet. Du kan deaktivere Finn frakoblede enheter på iPhone ved å velge Innstillinger > Apple-ID-en din > Hvor er? > Finn iPhone > Finn frakoblede enheter.

Du kan slå av Hvor er? og Aktiveringslås på iOS- eller iPadOS-enheten ved å velge Innstillinger > Apple-ID-en din > Hvor er? > Finn iPhone eller Finn iPad og slå av Finn iPhone- eller Finn iPad-bryteren, og på macOS-enheten ved å velge Systemvalg > iCloud > Finn Mac.

Apple-tjenester som krever iCloud

Du må være logget på iCloud på enheten din for å bruke Apple-tjenester som Apple Pay, aktivitetsdeling, Hjem, Handoff, universelle utklipp og lås opp med Apple Watch. Apple bruker iCloud-abonnementet ditt til å verifisere om du er kvalifisert for å konfigurere og bruke Sikkert kameraopptak i Hjem-appen. Apple har ikke tilgang til innholdet i kameraopptakene dine. Du trenger ikke å bruke alle iCloud-funksjonene og kan slå av alle iCloud-funksjoner du ikke vil bruke i iCloud-innstillingene på enheten din.

Logge av iCloud

Hvis du vil slutte å bruke iCloud på iOS- eller iPadOS-enheten din og alle sammenkoblede Apple Watch-klokker, kan du logge av iCloud ved å gå til Innstillinger > din Apple ID og trykke på Logg av-knappen. Hvis du vil slutte å bruke iCloud på Mac, går du til iCloud-panelet i Systemvalg og logger av iCloud. Du må kanskje oppgi passordet til Apple‑ID-en din.

Familiedeling

Med Familiedeling kan du dele innhold, posisjon, abonnement og informasjon om skjermbruk med familiemedlemmer. Organisatoren i familien kan velge hvilke delte funksjoner som skal aktiveres. Hvis Familiedeling aktiveres for Apple Music, Apple TV, Arcade eller News+, fortsetter familiemedlemmene med å logge på hver tjeneste med sin egen Apple-ID, og personlige biblioteker og anbefalinger holdes privat, samtidig som de drar nytte av familieabonnementet. Og når du aktiverer Familiedeling for iCloud-lagring, får hvert familiemedlem tilgang til familiens lagringsabonnement, og personlige kontoer og filer holdes atskilt.

Hvis Deling av kjøp aktiveres, får familiemedlemmene dine automatisk tilgang til mange av dine tidligere og fremtidige kjøp i App Store, Apple Books og Apple Music, med mindre du velger å skjule disse kjøpene. Hvis du vil skjule kjøp, kan du skjule enkeltvise kjøp i iTunes, Apple Books og App Store eller deaktivere Del mine kjøp i dine personlige innstillinger for Familiedeling. Organisatoren i familien vil fortsette å motta kvitteringer for kjøp utført i App Store, Apple Books og Apple Music, selv om du har skjult kjøpene.

Hvis du velger å dele posisjonen din med familien, vil alle familiemedlemmene automatisk kunne se posisjonen til alle enhetene dine i Hvor er?-appen, slik at de kan hjelpe deg med å finne en enhet som er mistet, eller se din nåværende posisjon på et kart. Du kan administrere eller slå av deling av posisjon med hvert familiemedlem i innstillingene for Hvor er? på enheten din.

Hvis du er organisatoren i familien og aktiverer Skjermtid for familien, vil du kunne se informasjon om familiens enhetsbruk. Organisatoren i familien kan også velge å angi Skjermtid-grenser for familien, som blir aktivert automatisk for barn. Organisatoren i familien kan gi familiemedlemmer tillatelse til å se informasjon om Skjermtid for andre familiemedlemmer.

iMessage og FaceTime

Når du logger på med Apple‑ID-en din på iPhonen, blir du automatisk logget på iMessage og FaceTime også. Apple‑ID-en og/eller telefonnummeret ditt vil bli vist til personer du kontakter, og andre personer kan nå deg med Apple‑ID-en, e‑postadressene eller telefonnummeret ditt. Du kan lære mer om iMessage og FaceTime og personvern ved å gå til Innstillinger > Meldinger > «Om iMessage og FaceTime og personvern».

iTunes og App Store og Musikk

Når du logger på med Apple‑ID-en din på iPhonen, vil du også automatisk bli logget på iTunes Store, App Store og Apple Music slik at du raskt og enkelt kan utføre kjøp eller ta i bruk Apple Music. Alle kjøpene dine vil bli registrert i systemet vårt, slik at du når som helst kan laste dem ned på nytt. Hvis du bruker Apple Music, blir avspillingsloggen din kanskje beholdt og brukt til å gi tilpassede anbefalinger i For deg. Du kan velge å ikke dele avspillingsloggen din i innstillingene for Apple Music.

Hvis du bruker iTunes Match og tjenesten er tilgjengelig i regionen din, samler iCloud all informasjon om medier i iTunes-biblioteket ditt for å sammenligne dem med sanger som er tilgjengelig i iTunes Store, eller for å laste opp sanger som ikke finnes, slik at disse også blir tilgjengelig på andre aktiverte enheter.

Les mer om iTunes og App Store og Musikk under Om butikker og personvern.

Bruksdata

Vi samler også inn data om bruk av iCloud for å levere og forbedre kvaliteten på tjenesten. For å kunne hjelpe kunder med problemer når de oppstår, kan noen av dataene bli tilknyttet Apple-ID-en din. Det kan hende at vi bruker IP-adressen din til å finne ut hvilket sted og land du befinner deg i når du bruker tjenesten, men vi beholder ikke den informasjonen.

All informasjon Apple samler inn, blir behandlet i samsvar med Apples retningslinjer for personvern, som du kan lese på www.apple.com/no/privacy

Informasjon om produkter som ikke produseres av Apple, eller om uavhengige nettsteder som ikke styres eller testes av Apple, gis uten anbefalinger eller bifall. Apple påtar seg ikke noe ansvar med hensyn til utvalg, ytelse eller bruk av tredjeparts nettsteder eller produkter. Apple har ingen forestillinger angående nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparts nettsteder. Det finnes en iboende risiko ved bruk av Internett. Ta kontakt med leverandøren for å få mer informasjon. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for de respektive innehaverne.