Bruke en ekstern grafikkprosessor på Macen

En Mac med Thunderbolt 3 og macOS High Sierra 10.13.4 eller nyere kan få tilgang til høyere grafikkytelse hvis du kobler til en ekstern grafikkprosessor (også kalt en eGPU).

En eGPU kan gi en Mac mer grafikkytelse for profesjonelle programmer, 3D-spill, VR-innholdsopprettelse og mer.

eGPU-er støttes av alle Macer med Thunderbolt 31 med macOS High Sierra 10.13.4 eller nyere. Finn ut hvordan du oppdaterer programvaren på Macen.

Bruke element fra menylinjen til å koble fra eGPU

Med en eGPU kan du gjøre alt dette på Mac:

• Akselerere programmer som bruker Metal, OpenGL og OpenCL
  • Koble til flere eksterne skjermer
  • Bruke VR-hodetelefoner som er plugget i eGPU-en
  • Lade MacBook Pro mens du bruker eGPU-en
  • Bruke en eGPU sammen med MacBook Pro med den innebygde skjermen lukket
  • Koble til en eGPU mens en bruker er pålogget
  • Koble til mer enn én eGPU siden Macen har flere Thunderbolt 3 (USB-C)-porter2
  • Bruk elementet eGPU-menylinjesymbol fra menylinjen til å utføre sikker frakobling av eGPU-en
  • Vis aktivitetsnivåene til innebygde og eksterne GPU-er (Åpne Aktivitetsmonitor, og velg Vindu > GPU-logg.)

eGPU-støtte i programmer

eGPU-støtte i macOS High Sierra 10.13.4 og nyere er laget for å akselerere Metal-, OpenGL- og OpenCL-programmer som har en kraftig eGPU. Ikke alle programmer støtter eGPU-akselerering. Sjekk med programutvikleren for å finne ut mer.3

Generelt kan en eGPU akselerere ytelsen i disse programtypene:

• Profesjonelle programmer laget for å bruke flere grafikkort
  • 3D-spill, når en ekstern monitor er koblet direkte til eGPU-en
  • VR-programmer, når VR-hodetelefonene er koblet direkte til eGPU-en
  • Profesjonelle programmer og 3D-spill som akselererer den innebygde skjermen på iMac, iMac Pro, MacBook Air og MacBook Pro (denne egenskapen må aktiveres av programutvikleren.)

Du kan konfigurere programmer til å bruke en eGPU med en av følgende metoder.

Bruk alternativet Foretrekk eksternt grafikkort

Fra og med macOS Mojave 10.14 kan du slå på Foretrekk eksternt grafikkort i Få informasjon-panelet for et bestemt program i Finder. Med dette alternativet kan eGPU-en akselerere programmer på alle skjermer som er koblet til Mac – også innebygde skjermer i iMac, iMac Pro, MacBook Air og MacBook Pro:

1. Avslutt programmet hvis det er åpent.
  2. Velg programmet i Finder. De fleste programmene ligger i Programmer-mappen. Hvis du åpner programmet fra et alias eller oppstartsprogram, kontroll-klikker du på programsymbolet og velger Vis original fra lokalmenyen. Velg deretter originalprogrammet.
  3. Trykk på Kommando-I for å vise programmets informasjonsvindu.
  4. Velg avmerkingsboksen ved siden av Foretrekk eksternt grafikkort.
  5. Åpne programmet for å bruke det med eGPU-en.

Du ser ikke dette alternativet hvis eGPU-en ikke er tilkoblet, hvis Macen ikke kjører macOS Mojave, eller hvis programmet styrer valget av grafikkort selv. Noen programmer velger direkte hvilke grafikkprosessorer som brukes, og vil ignorere avmerkingsboksen Foretrekk eksternt grafikkort.

Angi en ekstern skjerm tilkoblet via eGPU, som hovedskjerm

Hvis du har en ekstern skjerm tilkoblet til eGPU-en, kan du velge den som hovedskjerm for alle programmer. Siden programmene som standard bruker grafikkortet forbundet med hovedskjermen, fungerer dette alternativet med flere ulike programmer:

1. Avslutt eventuelle åpne programmer som du vil ha eGPU-en til å akselerere på hovedskjermen.
  2. Velg Apple ()-menyen > Systemvalg. Velg Skjermer, og velg Organisering-fanen.
  3. Dra den hvite menylinjen til boksen som representerer skjermen som er koblet til eGPU-en.
  4. Åpne programmene du vil bruke med eGPU-en.

Hvis du frakobler eGPU-en, går Macen som standard tilbake til de interne grafikkprosessorene som driver den innebygde skjermen. Når eGPU-en kobles til på nytt, angir den automatisk den eksterne skjermen som hovedskjermen.

Om GPU-driverne i macOS

Mac-maskinvaren og GPU-programvaredriverne har alltid vært dypt integrert i systemet. Det er denne utformingen som muliggjør den visuelt slående grafikkopplevelsen med macOS, og som støtter mange dypere funksjoner for beregning og grafikk på plattformen. Disse omfatter å akselerere brukergrensesnittet, støtte avanserte skjermfunksjoner, rendre 3D-grafikk i profesjonell programvare og spill, støtte kraftige GPU-beregningsfunksjoner og akselerere maskinlæringsoppgaver. Denne dype integreringen sørger også for optimal batteritid, høyere systemytelse og bedre stabilitet.

Apple utvikler, integrerer og støtter GPU-driverne i macOS for å sørge for at GPU-kapabiliteten i alle Mac-produkter holder samme nivå. Dette inkluderer kraftige API-er som Metal, Core Animation, Core Image og Core ML. For å gi den beste kundeopplevelsen som er mulig, er det nødvendig å konstruere, integrere, teste og levere GPU-drivere for hver versjon av macOS. GPU-drivere fra tredjeparter er ikke kompatible med macOS.

GPU-driverne som følger med macOS, er også utformet for å gi høy ytelse og kvalitet når du bruker en eGPU. Dette er beskrevet i listen over anbefalte chassiser og grafikkort til eGPU-konfigurasjoner nedenfor. Som følge av denne dype systemintegreringen er det bare grafikkort med samme GPU-arkitektur som de som er innebygd i Mac-produkter, som støttes av macOS.

eGPU-konfigurasjoner som støttes

Det er viktig å bruke en eGPU med et anbefalt grafikkort og et Thunderbolt 3-chassis. Hvis du også bruker eGPU-en til å lade MacBook Pro, må eGPU-ens chassis gi nok strøm til både å drive grafikkortet og lade datamaskinen. Hør med produsenten av chassiset for å sjekke om det gir nok strøm til MacBook Pro.

Listen nedenfor viser anbefalte grafikkort og et chassis som kan sørge for tilstrekkelig strøm.

Thunderbolt 3 alt-i-ett eGPU-produkter

Disse produktene har en kraftig innebygd GPU og leverer tilstrekkelig med strøm til å lade MacBook Pro.

Anbefalte Thunderbolt 3 alt-i-ett eGPU-er:

AMD Radeon RX 470, RX 480, RX 570, RX 580 og Radeon Pro WX 7100

Disse grafikkortene er basert på AMD Polaris-arkitekturen. Anbefalte grafikkort er blant annet Sapphire Pulse-serien og AMD WX-serien.

Anbefalte Thunderbolt 3-chassiser for disse grafikkortene:

• OWC Mercury Helios FX4
  • PowerColor Devil Box
  • Sapphire Gear Box
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 350W
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 550W4
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 650W4
  • Razer Core X4
  • PowerColor Game Station4
  • HP Omen4
  • Akitio Node6

AMD Radeon RX Vega 56

Disse grafikkortene er basert på AMD Vega 56-arkitekturen. Anbefalte grafikkort inkluderer Sapphire Vega 56.

Anbefalte Thunderbolt 3-chassiser for disse grafikkortene:

• OWC Mercury Helios FX4
  • PowerColor Devil Box
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 550W4
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 650W4
  • Razer Core X4
  • PowerColor Game Station4

AMD Radeon RX Vega 64, Vega Frontier Edition Air og Radeon Pro WX 9100

Disse grafikkortene er basert på AMD Vega 64-arkitekturen. Anbefalte grafikkort inkluderer Sapphire Vega 64, AMD Frontier Edition med luftkjøling og AMD Radeon Pro WX 9100.

Anbefalte Thunderbolt 3-chassiser for disse grafikkortene:

• Sonnet eGFX Breakaway Box 650W4
  • Razer Core X4

AMD Radeon X 5700, 5700 XT og 5700 XT 50th Anniversary

Hvis du har installert macOS Catalina 10.15.1 eller nyere, kan du bruke disse grafikkortene som er basert på AMD Navi RDNA-arkitekturen. Anbefalte grafikkort inkluderer AMD Radeon RX 5700, AMD Radeon RX 5700 XT og AMD Radeon RX 5700 XT 50th Anniversary.

Anbefalte Thunderbolt 3-chassiser for disse grafikkortene:

• Sonnet eGFX Breakaway Box 650W4
  • Razer Core X4

Les mer

• For å sikre en best mulig eGPU-ytelse må du bruke Thunderbolt 3-kabelen som fulgte med eGPU-en eller en Thunderbolt 3 (USB-C)-kabel fra Apple. Du må også forsikre deg om at kabelen er koblet direkte til en Thunderbolt 3-port på Macen og ikke kjedekoblet via en annen Thunderbolt-enhet eller hub.
  • Hvis du har spørsmål om Thunderbolt 3-chassis eller -grafikkort eller om støtte og kompatibilitet for tredjepartsprogrammer, kan du kontakte maskinvare- eller programvareleverandøren.
  • Programvareutviklere kan lære mer om programmering av appene deres for å utnytte macOS eGPU-støtte.

1. Hvis du har en Mac mini (2018) med FileVault aktivert, må du sørge for at du kobler hovedskjermen direkte til Mac mini under oppstart. Når du har logget inn og ser macOS-skrivebordet, kan du koble skjermen fra Mac mini og koble den til eGPU-en.

2. Hvis du bruker en 13-tommers MacBook Pro fra 2016 eller 2017, må du alltid koble eGPU-er og andre enheter med høy ytelse til portene på venstre side for å få maksimal datagjennomstrømning.

3. macOS High Sierra 10.13.4 og nyere støtter ikke eGPU-er i Windows ved bruk av Boot Camp eller når Macen er i macOS Recovery eller installerer systemoppdateringer.

4. Disse chassisene leverer minst 85 watt ladestrøm og er derfor ideelle til bruk med 15-tommers MacBook Pro-modeller.

5. Avspilling av HDCP-beskyttet innhold fra iTunes og enkelte strømmetjenester støttes ikke på skjermer som er koblet til Radeon 560-baserte eGPU-er. Du kan spille av dette innholdet på den innebygde skjermen på MacBook Pro, MacBook Air og iMac.

6. Hvis du bruker Akitio Node med en bærbar Mac, må du kanskje koble Macen til strømadapteren for å sikre at den lades som den skal.

Informasjon om produkter som ikke produseres av Apple, eller om uavhengige nettsteder som ikke styres eller testes av Apple, gis uten anbefalinger eller bifall. Apple påtar seg ikke noe ansvar med hensyn til utvalg, ytelse eller bruk av tredjeparts nettsteder eller produkter. Apple har ingen forestillinger angående nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparts nettsteder. Det finnes en iboende risiko ved bruk av Internett. Ta kontakt med leverandøren for å få mer informasjon. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for de respektive innehaverne.