iPhone-batteri og -ytelse

Forstå ytelsen til iPhone og hvordan den påvirkes av batteriet.

Hensikten vår med iPhone er å levere en opplevelse som er enkel og lett å bruke. Dette krever mye ingeniørskap og mange avanserte teknologier. Et viktig teknologiområde er batteri og ytelse. Batterier er en kompleks teknologi, og det finnes flere variabler som bidrar til batteriytelse og relatert iPhone-ytelse. Alle oppladbare batterier er forbruksvarer og har begrenset levetid – etter en stund forringes kapasiteten og ytelsen, slik at batteriene må inn til service eller resirkuleres. Når dette skjer, kan det bidra til endringer i ytelsen til iPhone. Vi har laget denne informasjonen for de som vil finne ut mer.

Om litium-ionbatterier

iPhone-batterier bruker litium-ionteknologi. Sammenlignet med eldre generasjoner batteriteknologi lader litium-ionbatterier raskere i tillegg til at de varer lengre og har høyere krafttetthet for lengre batteritid i en lettere pakke. Oppladbar litium-ionteknologi tilbyr for øyeblikket den beste teknologien for enheten din. Finn ut mer om litium-ionbatterier.

Slik maksimerer du batteriytelsen

«Batteritid» er tiden det tar før en enhet må lades opp. «Batterilevetid» er tiden det tar før et batteri må erstattes. En faktor som påvirker batteritid og batterilevetid, er kombinasjonen av tingene du gjør med enheten. Uansett hvordan du bruker den, finnes det hjelp å få. Levetiden til batterier er relatert til den «kjemiske alderen», som er mer enn bare tiden som går. Den innebærer ulike faktorer, som antallet ladesykluser og hvordan det ble brukt. Følg disse rådene for å maksimere batteriytelsen og bidra til å utvide batterilevetiden. Oppbevar for eksempel iPhone halvt ladet når den skal lagres over lengre tid. Unngå å lade eller legge iPhone i varme omgivelser – for eksempel i direkte sollys – over lengre tid.

Når batterier kjemisk eldes

Alle oppladbare batterier er forbrukskomponenter som blir mindre effektive når de kjemisk eldes.

Når litium-ionbatterier kjemisk eldes, minsker evnen til å holde på ladninger. Dette kan føre til kortere tidsmengder før enheten må lades opp igjen. I tillegg kan batteriets evne til å lades raskt opp senkes. For at telefoner skal fungere slik de skal, må elektronikken kunne hente strøm fra batteriet umiddelbart. Et attributt som påvirker denne umiddelbare strømleveringen, er batteriets impedans. Batterier med høy impedans kan ikke levere strøm raskt nok til systemet som trenger det. Batteriets impedans kan økes hvis batteriet har en høyere kjemisk alder. Batteriets impedans økes midlertidig ved lav ladestatus og i omgivelser med kalde temperaturer. I kombinasjon med høyere kjemisk alder økes impedansen betydelig. Dette er karakteristikk for batterikjemi som er vanlig for alle litium-ionbatterier i bransjen.

Når strømmen tas fra et batteri med høy impedans, faller batteriets spenning i større grad. Elektroniske komponenter krever en minstespenning for å operere. Dette inkluderer enhetens interne lagring, strømkretser og selve batteriet. Strømstyringssystemet avgjør batteriets evne til å levere denne strømmen, og det administrerer lastene for å vedlikeholde operasjoner. Når operasjonene ikke lenger kan støttes med strømstyringssystemets fulle evner, slås systemet av for å bevare disse elektroniske komponentene. Mens denne avslutningen er tiltenkt fra enhetens perspektiv, kan det for brukeren være uventet.

Unngå uventede avslutninger

Med en lav ladetilstand, en høyere kjemisk alder eller kalde temperaturer er det mer sannsynlig for brukere å oppleve uventede avslutninger. I ekstreme tilfeller kan avslutninger oppstå hyppigere, noe som gjør enheten upålitelig eller ubrukelig. iOS 10.2.1 (lansert januar 2017) inneholder oppdateringer for tidligere modeller av iPhone for å hindre uventede avslutninger. Dette innebærer en funksjon for iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus og iPhone SE for å administrere øyeblikkelige ytelsestopper dynamisk, ved behov, og for å hindre enheten fra uventede avslutninger. Denne egenskapen ble utvidet til iPhone 7 og iPhone 7 Plus med iOS 11.2, og vi vil fortsette å forbedre strømstyringsfunksjonen vår i fremtiden. Det eneste målet med funksjonen er å unngå uventede avslutninger, slik at iPhone-enheten fortsatt kan brukes. Denne strømstyringsfunksjonen finnes kun på iPhone, ikke på andre Apple-produkter.

Dette strømstyringssystemet fungerer ved å se på en kombinasjon av enhetstemperaturen og batteriets ladetilstand og impedans. iOS vil dynamisk administrere maksimal ytelse til enkelte systemkomponenter, slik som CPU og GPU for å unngå uventede avslutninger, hvis disse variablene krever det. Som resultat av dette vil enhetens arbeidsmengder balansere seg selv, slik at enheten oppnår en smidigere distribusjon av systemoppgaver i stedet for større, hurtige ytelseshopp på en gang. I noen tilfeller kan det hende at brukeren ikke merker noen forskjell i enhetens daglige ytelse. Nivået av oppfattet endring avhenger av hvor mye strømstyring som kreves for den bestemte enheten.

I tilfeller som krever mer ekstreme former av strømstyring, kan brukeren merke:

• lengre oppstartstider for apper
  • lavere bildefrekvens ved rulling
  • baklysdimming (som kan overstyres i kontrollsenteret)
  • lavere høyttalervolum, inntil -3 db
  • gradvis bildefrekvensreduksjon i enkelte apper
  • i de mest ekstreme tilfellene vil kameraflashen bli deaktivert som synlig i kameraets grensesnitt
  • apper som oppdateres i bakgrunnen, må kanskje lastes inn på nytt ved start

Mange hovedområder påvirkes ikke av denne strømstyringsfunksjonen. Noen av disse er:

• kvalitet på mobilsamtaler og ytelse av nettverksgjennomløp
  • kvalitet på bilder og videoer
  • GPS-ytelse
  • stedsnøyaktighet
  • sensorer som gyroskop, akselerometer, barometer
  • Apple Pay

Få ytterligere hjelp

For batterier med lav ladetilstand og kalde temperaturer er strømstyringsendringer midlertidige. Hvis et enhetsbatteri er kjemisk gammelt nok, kan strømstyringsendringer være varige. Dette er fordi alle oppladbare batterier er forbruksvarer med begrenset levetid, som etter en stund må til service eller resirkuleres. Hvis du påvirkes av dette og vil forbedre enhetens ytelse, kan det hjelpe å erstatte enhetens batteri.

Finn ut mer om batteriservice og -resirkulering.

Hvis du trenger hjelp med erstatting av batteri, kan dukontakte Apple-kundestøtte for informasjon om servicealternativer.