Bruk Portrettmodus på iPhone

Med Portrettmodus skaper kameraet en dybdeskarphetseffekt som lar deg ta bilder med skarpt fokus på motivet og en uskarp bakgrunn.

Før du begynner, må du sørge for at du har den nyeste versjonen av iOS, og at du har en iPhone som støtter Portrettmodus.

Ta bilder i Portrettmodus

1. Åpne Kamera-appen, og sveip til Portrettmodus.
  2. Følg tipsene på skjermen. Når Portrettmodus er klar, blir navnet på lyseffekten (f.eks. Naturlig lys) gult.
  3. Trykk på lukkerknappen .

Kamera-appen gir deg beskjed hvis du er for nær eller langt borte fra motivet, eller hvis omgivelsene er for mørke. Du kan også bruke True Tone-blits, stille inn nedtelling og bruke filtre. Når du har tatt et bilde, kan du bruke de innebygde redigeringsfunksjonene, for eksempel beskjæring eller autoforbedring.

Noen iPhone-modeller har flere alternativer for Portrettmodus, som 1x eller 2x. Bare trykk på 1x- eller 2x-symbolet for å bytte mellom alternativene. På iPhone XR og iPhone SE (2. generasjon) må kameraet på baksiden registrere en persons ansikt for å kunne ta et bilde i Portrettmodus.

Legg til portrettlyssetting

På iPhone X og nyere og iPhone 8 Plus kan du bruke Portrettlyssetting-funksjonen til å gi portrettbildene dine imponerende og profesjonelle lyseffekter. Velg mellom Studiolys for å gjøre ansiktstrekkene lysere, Spisslys for mer dramatisk retningslys, Scenelys for å isolere motivet i rampelyset, Svart-hvitt scenelys for scenelys i klassisk svart-hvitt eller Svart-hvitt high-key-lys for motiv i gråtoner på hvit bakgrunn.

Du kan se en forhåndsvisning av lyseffekten på skjermen før du tar et bilde i Portrettmodus. Mens Kamera-appen er i Portrettmodus, sveiper du gjennom de forskjellige lyseffektene du ser nederst i søkeren. Bildet du tar i Portrettmodus, har lyseffekten lagt på.

Slik endrer du effekten for portrettlyssetting på et bilde du allerede har tatt i Portrettmodus:

1. Åpne Bilder-appen, og velg bildet du har tatt med Portrettmodus og vil endre.
  2. Trykk på Rediger. Du ser de forskjellige lyseffektene nederst på bildet.
  3. Sveip mellom dem, og velg den du vil bruke.
  4. Trykk på Ferdig.

Svart-hvitt high key-lys er tilgjengelig på kameraene foran og bak på iPhone XS og nyere, og på frontkameraet til iPhone XR. Kameraet på baksiden av iPhone XR støtter kun Naturlig lys, Studiolys og Spisslys.

Ta en selfie i Portrettmodus

Med iPhone X og nyere kan du ta selfier i Portrettmodus. Slik gjør du det:

1. Åpne Kamera-appen.
  2. Sveip til Portrettmodus, og trykk på knappen for kameraet foran .
  3. Hold iPhone foran ansiktet ditt.
  4. Ta selfien med en av volumknappene.

Du kan også bruke Portrettlyssetting-effekter på bilder du tar i selfiemodus. Du trenger en iPhone X eller nyere for å ta en selfie i Portrettmodus.

Juster Dybdeskarphet og Portrettlyssetting

Når du har tatt et bilde i Portrettmodus, kan du justere uskarphetsnivået for bakgrunnen og intensiteten til Portrettlyssetting-effektene. Slik gjør du det:

1. Trykk på et portrettbilde i biblioteket.
  2. Trykk på Rediger, og trykk deretter på Dybdeskarphet-knappen  øverst på skjermen for å justere Dybdeskarphet, eller trykk på Portrettlyssetting-knappen  for å justere Portrettlyssetting. En skyveknapp vises under bildet.
  3. Dra skyveknappen til venstre eller høyre for å justere effekten. En grå prikk over skyveknappen angir den opprinnelige verdien for bildet.
  4. Trykk på Ferdig.

Fjern Portrettmodus-effekten

1. Velg bildet du vil endre.
  2. Trykk på Rediger.
  3. Trykk på Portrett øverst på skjermen.
  4. Trykk på Ferdig.

Hvis du ombestemmer deg igjen og vil bruke Portrettmodus-effekten likevel, går du tilbake til Rediger og trykker på Portrett igjen.

Disse iPhone-modellene støtter Portrettmodus: iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone SE (2. generasjon), iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone X, iPhone 8 Plus og iPhone 7 Plus.