Bruk portrettmodus på iPhone

Finn ut hvordan du bruker portrettmodus til å skape flotte bilder.

Portrettmodus bruker kameraene på kompatible iPhone-modeller til å skape en dybdeskarphetseffekt. Dette lar deg komponere et foto som holder motivet skarpt mens bakgrunnen er uskarp. Du kan også legge til lyseffekter på bildet og ta en selfie i portrettmodus.

Før du begynner, må du sørge for å ha nyeste versjon av iOS.

Du kan bruke portrettmodus på iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone X, iPhone 8 Plus og iPhone 7 Plus. Du må ha iPhone X eller nyere for å ta en selfie i portrettmodus. Finn ut hvordan du identifiserer iPhonen din.

Slik tar du bilder i portrettmodus

1. Åpne Kamera-appen, og sveip til Portrettmodus.
  2. Følg tipsene på skjermen. Når portrettmodus er klar, blir lyseffekten (for eksempel Naturlig lys) gul.
  3. Trykk på lukkerknappen .

Kamera-appen gir deg beskjed hvis du er for nær eller langt borte fra motivet, eller hvis omgivelsene er for mørke. Du kan også bruke True Tone-blits, stille inn nedtelling og bruke filtre. Når du har tatt et bilde, kan du bruke de innebygde redigeringsfunksjonene, for eksempel beskjæring eller autoforbedring.

Hvis du har iPhone 11 Pro eller iPhone 11 Pro Max, åpnes portrettmodus med Tele-kameraet. Trykk på 2x-knappen hvis du vil zoome ut og bruke Vidvinkel-kameraet.

Når du bruker det bakre kameraet på iPhone XR, må søkeren klare å finne ansiktet til personen for å kunne ta bilder i portrettmodus.

Legg til portrettlyssetting

På iPhone X og nyere og iPhone 8 Plus kan du bruke Portrettlyssetting-funksjonen til å gi portrettbildene dine imponerende og profesjonelle lyseffekter. Velg mellom Studiolys for å gjøre ansiktstrekkene lysere, Spisslys for mer dramatisk retningslys, Scenelys for å isolere motivet i rampelyset, Svart-hvitt scenelys for scenelys i klassisk svart-hvitt eller Svart-hvitt high-key-lys for motiv i gråtoner på hvit bakgrunn.

Du kan se en forhåndsvisning av lyseffekten på skjermen før du tar et bilde i portrettmodus. Mens Kamera-appen er i portrettmodus, sveiper du gjennom de forskjellige lyseffektene du ser nederst i søkeren. Bildet du tar i portrettmodus, har lyseffekten lagt på.

Du kan også endre effekten for portrettlyssetting på et hvilket som helst bilde du allerede har tatt i portrettmodus:

1. Åpne Bilder-appen, og velg bildet du har tatt med portrettmodus og vil endre.
  2. Trykk på Rediger. Du ser de forskjellige lyseffektene nederst på bildet.
  3. Sveip mellom dem, og velg den du vil bruke.
  4. Trykk på Ferdig.

Svart-hvitt high-key-lys er tilgjengelig ved bruk av det forovervendte TrueDepth-kameraet og det bakovervendte kamerasystemet på iPhone XS og nyere. Det er tilgjengelig ved bruk av TrueDepth-kameraet på iPhone XR.

Ta en selfie i portrettmodus

Med iPhone X og nyere kan du ta selfier i portrettmodus. Slik gjør du det:

1. Åpne Kamera-appen.
  2. Sveip til portrettmodus, og trykk på knappen for kameraet foran .
  3. Hold iPhone foran ansiktet ditt.
  4. Ta selfien med en av volumknappene.

Du kan også bruke Portrettlyssetting-effekter på bilder du tar i selfiemodus.

På iPhone XR støtter det bakovervendte kamerasystemet kun Naturlig lys, Studiolys og Spisslys.

Juster Dybdeskarphet og Portrettlyssetting

Når du har tatt et bilde i portrettmodus, kan du justere uskarphetsnivået for bakgrunnen og intensiteten til Portrettlyssetting-effektene:

1. Trykk på et portrettbilde i biblioteket.
  2. Trykk på Rediger, og trykk deretter på Dybdeskarphet-knappen  øverst på skjermen for å justere Dybdeskarphet, eller trykk på Portrettlyssetting-knappen  for å justere Portrettlyssetting. En skyveknapp vises under bildet.
  3. Dra skyveknappen til venstre eller høyre for å justere effekten. En grå prikk over skyveknappen angir den opprinnelige verdien for bildet.
  4. Trykk på Ferdig.

Slik fjerner du portrettmoduseffekten

1. Velg bildet du vil endre.
  2. Trykk på Rediger.
  3. Trykk på Portrett øverst på skjermen.

Hvis du ombestemmer deg igjen og vil bruke portrettmoduseffekten likevel, går du tilbake til Rediger og trykker på Portrett igjen.

Finn ut mer

Lær, skap og få inspirasjon. Bli med på en av de praktiske øktene som arrangeres hver dag i Apple Store-butikker. Finn Today at Apple-økter i nærheten.