Kom i gang med figurer

Velg mellom hundrevis av figurer i figurbiblioteket. Du kan legge dem til i Pages-, Numbers- eller Keynote-dokumenter eller lage dine egne figurer i iWork.

Du kan raskt sette inn figurer fra iWork-figurbiblioteket i dokumentet.

• På Mac klikker du på Figur  og velger en figur.
  • På iPhone, iPad eller iPhone touch trykker du på Sett inn  og deretter på Figurer  . Trykk på en figur.
  • iCloud.com klikker du på Velg en figur eller linje du vil legge til i denne presentasjonen, og deretter velger du en figur.

Når du legger til og plasserer figuren, kan du dele den opp eller kombinere den med andre figurer for å opprette en egen figur. Når du har redigert figuren din, legger du den til i figurbiblioteket for senere bruk.1

Bryt opp figurer

Noen figurer har flere deler. Når du bryter opp en figur, kan du endre farge og form på enkeltdeler eller slette dem fra figuren.

• På iPhone, iPad eller iPod touch velger du figuren du vil bryte opp, og deretter trykker du på Format . Trykk på Ordne og deretter på Bryt opp.
  • Kontroll-klikk på figuren på Mac, og velg Bryt opp.

Noen figurer i figurbiblioteket inkluderer andre potensielle figurer du kanskje vil bruke. Hvis du for eksempel vil bruke en figur av California, kan du sette inn hele kartet over USA og forstørre det. Når du deler opp figuren, kan du bruke California-figuren for seg selv. Hvis du vil bruke figuren igjen senere uten å dele den opp fra hovedfiguren, legger du figuren til i figurbiblioteket ditt.

Når du har delt opp en figur, kan du endre farge på hver enkelt del. Du kan for eksempel endre farge på hver stat på kartet, eller du kan endre farge på en del du har isolert fra resten av figuren.

Keynote på Mac viser at delstaten California er valgt ved siden av USA-figurene

To figurer stablet oppå hverandre der én figur er valgt

Opprett nye figurer

Du kan kombinere figurer og trekke dem fra hverandre for å opprette nye figurer. Det finnes fire forskjellige måter å opprette nye figurer på: Foren, Krysning, Trekk fra eller Utelat.

• På iPhone, iPad eller iPod touch velger du figurene du vil bruke, og deretter trykker du på Format . Trykk på Ordne, og velg deretter hvordan du vil kombinere figurene.
  • På Mac velger du alle figurene du vil bruke, og klikker du på Format penselsymbol Ordne og velger hvordan du vil kombinere figurene.

To figurer som er forent

Foren
Når du forener flere figurer, kombineres de til én figur.

En figur med krysning

Krysning
Når du legger flere figurer slik at de krysser hverandre, opprettes en figur av delene som overlapper.

En figur som er trukket fra en annen

Trekk fra
Når du trekker en figur fra en annen, fjernes den delen av figuren som ligger over en annen figur.

To figurer med utelating

Utelat
Når du utelater to figurer, opprettes en figur hvor det overlappende området mellom figurene er utelatt.

Legg stiler til figuren

Når du har lagt til en figur i dokumentet, kan du endre følgende stiler for figuren:2

• Fyll Du kan fylle figurer med et bilde, én farge eller en forløpning (to eller flere farger som blandes i hverandre).
  • Kant Du kan legge til en kant, for eksempel en bilderamme eller en stiplet linje. Deretter justerer du tykkelsen, fargen og andre egenskaper for kanten.
  • Skygge Du kan legge til opptil seks forskjellige forhåndsinnstilte skygger på figuren. Deretter justerer du skarphet, forskyvning og gjennomsiktighet for skyggen.
  • Speilbilde Du kan legge et speilbilde til figuren og justere synligheten.
  • Gjennomsiktighet Du kan skape stilige effekter ved å gjøre objekter mer eller mindre gjennomsiktige.

Slik endrer du stilen til figuren:

• På Mac velger du figuren og klikker på Format  og deretter på Stil. Klikk på visningstrekanten for å utvide individuelle stiler og se avanserte alternativer.
  • På iPhone, iPad eller iPhone touch trykker du på Format  og deretter på Stil. Slå på en av stilene for å se avanserte alternativer.
  • På iCloud.comklikker du på Vis eller skjul alternativer for format og stil > Stil. Velg en av stilene for å se avanserte alternativer.

Lagre og angi standardstiler på Mac

På Mac kan du lagre en stil og endre standardstilen for nye figurer i dokumentet ditt.

Slik lagrer du stilen din:

1. Klikk på Format  og deretter på Stil.
  2. Klikk på pilen til høyre for stilminiatyrbildene for å gå til en siste gruppen med stiler.
  3. Klikk på Ny forhåndsinnstilling for stil

Når du har lagret stilen, kan du justere den når som helst. Velg figuren med stilendringer, og Kontroll-klikk deretter på stilmalen og velg «Definer stil fra markering på nytt».

Slik endrer du standardstilen for nye figurer i dokumentet ditt:

1. Klikk på Format  og deretter på Stil.
  2. Klikk og hold inne på stilen du vil flytte.
  3. Deretter drar du den til øverste venstre hjørne på den første siden med stiler.

Når du åpner figurbiblioteket, legges stilen til i figurforhåndsvisningene.

Legg til figurer i figurbiblioteket

Du kan legge til egendefinerte figurer i figurbiblioteket. Når du lagrer en egendefinert figur, lagres figuregenskaper som bane, vending og rotering, men størrelse, farge, gjennomsiktighet og andre egenskaper lagres ikke.

• På Mac Kontroll-klikker du på figuren og velger Lagre i Mine figurer.
  • På iPhone, iPad eller iPod touch trykker du på figuren og deretter på Legg til i Figurer.

Hvis du vil bruke iCloud til å synkronisere egendefinerte figurer på enhetene dine, trenger du følgende:

Du kan bruke egendefinerte figurer i samme app på Mac, iPhone, iPad og iPod touch. Hvis du for eksempel legger til en figur i Pages på iPhone, kan du bruke den i Pages på en av de andre enhetene dine.

1. Egendefinerte figurer støttes kun på Mac og iOS. Du kan ikke opprette eller bruke egendefinerte figurer på iCloud.com

2. Enkelte stiler er kun tilgjengelig i Pages, Numbers og Keynote på Macen din og iOS-enhetene dine.