Stedstjenester og personvern

Stedstjenester er utviklet for å beskytte informasjonen din og la deg velge hva du vil dele.

Stedstjenester tillater at Apple og tredjepartsapper og nettsider kan samle inn og benytte informasjon basert på nåværende posisjon av iPhone eller Apple Watch for å levere ulike stedsbaserte tjenester. En app kan for eksempel bruke stedsinformasjon og stedssøk for å finne lokale kaféer eller kinoer, eller enheten kan angi tidssonen automatisk etter posisjonen din.

For å bruke slike funksjoner må du aktivere stedstjenester på iPhone og gi hver app tillatelse til å bruke stedsdata. Apper kan be om begrenset tilgang (kun når du bruker appen) eller full tilgang (selv når du ikke bruker appen) til stedsinformasjonen din.

Av sikkerhetsgrunner kan stedsinformasjon fra iPhonen din brukes når du ringer nødnummeret, så posisjonen din kan avgjøres selv når Stedstjenester er deaktivert.

Stedstjenester benytter GPS og Bluetooth (når de er tilgjengelige), samt data fra brukere om plassering av Wi-Fi-basestasjoner og mobilmaster, for å finne enhetens omtrentlige posisjon.

Apple Watch kan bruke posisjonen til den sammenkoblede iPhonen hvis den er i nærheten.

Hvis du har aktivert Stedstjenester, vil iPhonen med jevne mellomrom sende anonyme og krypterte geomerkede plasseringer av Wi‑Fi-basestasjoner og mobilmaster til Apple for å forbedre databasen over plasseringen av Wi‑Fi-basestasjoner og mobilmaster.

Hvis du aktiverer Stedstjenester, blir følgende stedsbaserte systemtjenester også aktivert:

• Trafikk – Hvis du er i fysisk bevegelse (for eksempel i bil), vil iPhonen jevnlig sende anonyme og krypterte GPS-plasseringer og informasjon om kjørehastighet til Apple for å bygge opp en trafikkdatabase.
  • Populært i nærheten – iPhonen vil med jevne mellomrom sende anonym og kryptert stedsinformasjon til Apple om hvor du befant deg da du kjøpte eller brukte apper, for å forbedre databasen som brukes for å foreslå geografisk relevante apper i tillegg til andre Apple-produkter og tjenester.
  • Relevante steder – iPhonen registrerer hvor du har vært i det siste, i tillegg til når og hvor ofte du besøker stedet, slik at den lærer hvilke steder som er av betydning for deg. Dataene krypteres og lagres kun på enheten din og vil ikke bli delt uten ditt samtykke. Informasjonen brukes til å utføre personlige tjenester for deg, som foreslåtte kjøreruter, og til å sette sammen bedre bildeminner.
  • Stedsbaserte Apple-annonser – iPhonen sender posisjonen din, inkludert reisehastighet og retning, til Apple for å vise deg geografisk relevante annonser i Apple News og i App Store.
  • Stedsbaserte forslag – Posisjonen til iPhonen din blir sendt til Apple for å gi mer relevante anbefalinger. Hvis du slår av stedstjenester for stedsbaserte forslag, vil ikke den nøyaktige posisjonen din bli sendt til Apple. Men for å kunne gi relevante søkeforslag og nyheter, vil Apple kanskje matche IP-adressen til Internett-forbindelsen din mot geografiske områder for å anslå hvor du er.
  • Stedsbaserte varsler – iPhone og Apple Watch vil bruke posisjonen din for å gi geografisk relevante varsler, som en påminnelse om å ringe noen når du ankommer et sted, når du bør dra for å rekke en avtale eller et appforslag basert på hvor du befinner deg i øyeblikket.
  • Del posisjonen min – Du kan velge å dele posisjonen din med andre, enten midlertidig eller på ubestemt tid, fra bestemte apper som Meldinger og Finn vennene mine.
  • HomeKit – iPhonen vil bruke posisjonen din for å gjøre det mulig for tilbehør å slå seg av eller på når du ankommer eller drar fra et bestemt sted, som for eksempel å slå på lyset når du kommer hjem.
  • Nødanrop og SOS – Når du ringer nødnummeret, oppgir iPhone stedsinformasjonen din til beredskapstjenestene. I tillegg blir ytterligere stedsinformasjon tilgjengelig gjennom tjenesten Enhanced Emergency Data, der det støttes. Nødanrop (SOS) sender også stedsinformasjonen din til nødkontaktene dine når anropet avsluttes.

Ved å aktivere Stedstjenester på enhetene dine godtar du at Apple og samarbeidspartnere samler inn, overfører, behandler, vedlikeholder og benytter stedsinformasjonen og stedssøkene dine for å levere og forbedre stedsbaserte og trafikkbaserte produkter og tjenester.

Den brukerbaserte stedsinformasjonen som samles inn av Apple, vil ikke identifisere deg personlig.

Du kan når som helst velge å deaktivere Stedstjenester. Du kan gjøre det ved å åpne Innstillinger på iPhone, trykke på Personvern og deretter Personvern, velge Stedstjenester og slå enten av stedstjenester fullstendig eller slå av stedstjenester for hver enkel app eller funksjon ved å velge «Aldri». Hvis du vil deaktivere stedstjenester for alle nettsteder, velger du «Aldri» for stedstjenester i Safari. Du kan også deaktivere stedsbaserte systemtjenester ved å trykke på Systemtjenester og slå av hver enkelt stedsbaserte systemtjeneste. Du kan når som helst deaktivere Stedstjenester for HomePod i HomePod-innstillingene i Hjem-appen på den sammenkoblede iOS-enheten.

Hvis du tillater at tredjepartsapper eller nettsteder kan benytte posisjonen din, er du underlagt deres vilkår og personvernerklæringer. Du bør studere vilkårene, personvernerklæringene og bruksområdene til disse appene og nettsidene, så du vet hvordan de benytter informasjonen de samler.

Informasjon som samles inn av Apple, behandles i samsvar med Apples retningslinjer for personvern, som du kan lese på www.apple.com/no/privacy