Bruke Multi-Touch-bevegelser på Mac

Med en Multi-Touch-styreflate eller Magic Mouse kan du trykke, dra, knipe eller spre én eller flere fingre for å utføre nyttige handlinger.

Styreflatebevegelser

Velg Apple-menyen () > Systemvalg og trykk på Styreflate for mer informasjon om disse bevegelsene. Du kan slå av bevegelsene, endre bevegelsestype og finne ut mer om hvilke bevegelser som fungerer med Mac.

Styreflatebevegelser krever en Magic Trackpad eller innebygget Multi-Touch-styreflate. Hvis styreflaten støtter Force Touch, kan du også klikke hardt og få følbare tilbakemeldinger.

Trykk for å klikke
Trykk med én finger for å klikke.

Sekundærklikk (høyreklikk)
Klikk eller trykk med to fingre.

Smart zoom
Dobbelttrykk med to fingre for å zoome inn på og ut igjen fra en nettside eller PDF.

Rulle
Dra to fingre opp eller ned for å rulle.1

Zoom inn eller ut
Knip med to fingre for å zoome inn eller ut.

Rotere
Beveg to fingre rundt hverandre for å rotere et bilde eller et annet objekt.

Dra mellom sider
Dra mot venstre eller høyre med to fingre for å vise forrige eller neste side.

Åpne Varslingssenter
Dra mot venstre fra høyre kant med to fingre for å vise Varslingssenter.

Dra med tre fingre
Bruk tre fingre til å dra objekter på skjermen, og klikk eller trykk for å slippe. Slå på denne funksjonen i Tilgjengelighet-valgpanelet2.

Oppslag og datadetektorer
Trykk med tre fingre for å slå opp et ord eller utføre handlinger med datoer, adresser, telefonnumre eller andre data.

Vise skrivebordet
Spre tommelen og tre fingre fra hverandre for å vise skrivebordet.

Launchpad
Knip tommelen og tre fingre sammen for å vise Launchpad.

Mission Control
Dra opp med fire fingre3 for å åpne Mission Control.

App Exposé
Dra ned med fire fingre3 for å se alle vinduene til programmet du bruker.

Dra mellom fullskjermsprogrammer
Dra til venstre eller høyre med fire fingre3 for å flytte mellom skrivebord og fullskjermsprogrammer.

Musebevegelser

Velg Apple-menyen () > Systemvalg og klikk på Mus for mer informasjon om disse bevegelsene. Der kan du slå av bevegelsene, endre bevegelsestype og finne ut mer om hvilke bevegelser som fungerer med Mac. Musebevegelser krever en Magic Mouse.

Sekundærklikk (høyreklikk)
Klikk på høyre side av musen.

Rulle
Dra én finger opp eller ned for å rulle.1

Smart zoom
Dobbelttrykk med én finger for å zoome inn på og ut igjen fra en nettside eller PDF.

Mission Control
Dobbelttrykk med to fingre for å åpne Mission Control.

Dra mellom fullskjermsprogrammer
Dra mot venstre eller høyre med to fingre for å flytte mellom skrivebord og fullskjermsprogrammer.

Dra mellom sider
Dra mot venstre eller høyre med én finger for å vise forrige eller neste side.

1. Du kan slå av styreflaterulling i Tilgjengelighet-valgpanelet: Velg Apple-menyen > Systemvalg og klikk på Tilgjengelighet. I Mus og styreflate-delen klikker du på Styreflate-alternativer og opphever markeringen i Rulle-avkrysningsruten.

2. Tilgjengelighet-valgpanelet har også alternativer for flytting med én finger: Velg Apple-menyen > Systemvalg og klikk på Tilgjengelighet. I Mus og styreflate-delen klikker du på Styreflate-alternativer. Velg «Aktiver flytting», og velg ett av «flyttelås»-alternativene fra lokalmenyen. Klikk på spørsmåltegn-knappen for å finne ut mer om hvert alternativ.

3. I noen versjoner av macOS bruker denne bevegelsen tre fingre i stedet for fire.