Oppdatere fra iPhoto til Bilder for macOS

Fra og med OS X Yosemite 10.10.3 kommer nå Mac med Bilder-appen. Hvis du brukte iPhoto eller Aperture før oppdateringen, kan du lese mer om hvordan du oppgraderer til Bilder på Mac-en din.

Oppdatering fra iPhoto skjer automatisk. Når du installerer OS X Yosemite 10.10.3 eller nyere, er Bilder en del av oppdateringen. Hvis du hadde et enkelt iPhoto-bibliotek i Bilder-mappen, blir hele biblioteket – inkludert bilder, videoer, prosjekter og album – i mange tilfeller automatisk vist i Bilder første gang du åpner appen.

Overfør flere enn ett bildebibliotek

Hvis du har flere enn ett bildebibliotek på Mac-maskinen, spør Bilder deg om hvilket du vil oppgradere første gang du åpner appen. Bilder gir deg mulighet til å åpne og arbeide med bibliotek som er opprettet i iPhoto eller Aperture.

Slik overfører du et annet bildebibliotek manuelt:

1. Avslutt Bilder.
  2. Hold Tilvalg-tasten nede og åpne Bilder.
  3. Velg biblioteket du vil åpne, og klikk deretter på Velg bibliotek. Hvis det ønskede biblioteket ikke er på listen, klikker du på Annet bibliotek. Naviger til biblioteket du vil åpne, og klikk på Åpne.

Du kan også dra biblioteket du vil åpne, til Bilder-symbolet i Dock. Eller du kan klikke på Opprett nytt for å opprette et helt nytt, tomt bibliotek.

Bilder kan bruke bibliotek fra iPhoto 8.0 eller nyere og en hvilken som helst versjon av Aperture. Hvis du vil overføre et bibliotek fra iPhoto 7 eller eldre, bruker du Apples kostnadsfrie iPhoto Library Upgrader-verktøy til å klargjøre biblioteket først.

Om det nye Bilder-biblioteket

• Bilder lagrer biblioteket i Bilder-mappen på Mac-maskinen som standard.
  • Hvis du oppgraderer et iPhoto- eller Aperture-bibliotek, blir Bilder-biblioteket lagret på samme plassering som originalbiblioteket. Bilder bruker de samme masterfilene som iPhoto og Aperture, slik at du ikke behøver å doble plassen for å bruke begge appene.
  • Bilder gjør om iPhoto-hendelser til album, som du finner i en mappe som kalles iPhoto-hendelser i Albumer-oversikten.
  • Noen metadata, som stjernevurderinger og flagg, blir gjort om til nøkkelord, slik at du enkelt kan søke etter dem. Finn ut mer om hvordan Bilder håndterer smarte album og innhold og metadata fra iPhoto og Aperture
  • Hvis du bruker flere bibliotek, må du kanskje utpeke et systembildebibliotek, slik at iCloud og andre apper som Mail og iMovie, får tilgang til bildene du vil bruke.

Hvis du lagrer Bilder-biblioteket på en plassering som er en del av en nettskytjeneste (for eksempel Dropbox, Box eller Google Disk), kan biblioteket bli skadet av synkroniseringsprosessen. Du kan risikere å miste bilder.
Hvis du vil se bildene på alle enhetene dine, kan du bruke iCloud-bildebibliotek. Du kan bruke Time Machine til å sikkerhetskopiere biblioteket.

Bruk av iPhoto og Aperture etter overføring til Bilder

iPhoto – og Aperture hvis du har lastet ned denne – blir liggende på systemet i Programmer-mappen, og du kan fortsatt bruke denne appen. Hvis du åpner iPhoto eller Aperture etter å ha oppgradert til Bilder, får du spørsmålet om du vil åpne biblioteket der eller i Bilder.

Eventuelle endringer eller redigeringer du gjør i iPhoto eller Aperture, gjenspeiles ikke i Bilder. Og eventuelle endringer eller redigeringer du gjør i Bilder, gjenspeiles ikke i iPhoto eller Aperture.

Slå på iCloud-bildebibliotek for å få tilgang til bilder på andre Apple-enheter

Hvis du vil bruke iCloud-bildebibliotek etter å ha oppgradert til Bilder, kan du slå det på under Bilder > Valg > iCloud. Bilder og videoer fra systembildebiblioteket vil begynne å bli lastet opp til iCloud med full oppløsning og i det opprinnelige formatet. Bilder anslår størrelsen på samlingen og om nødvendig hjelper deg med å velge et annet iCloud-lagringsabonnement. Les om hva du kan gjøre hvis bildebiblioteket er over 1 TB.

Du kan tillate at Mac-maskinen eller iOS-enheten automatisk administrerer størrelsen på bildebiblioteket som er lagret på enheten. Dette er nyttig hvis du har en stor samling med bilder eller hvis enheten din har lite lagringsplass. På Mac-maskinen velger du Optimaliser Mac-lagring under Bilder > Valg > iCloud. På iOS-enheten går du til Innstillinger > Bilder og velger Optimaliser [enhet]-lagring.

Ved å velge Optimaliser lagring sparer du plass ved å automatisk lagre de opprinnelige bildene og videoene i full oppløsning i iCloud, mens mindre versjoner i perfekte størrelser for hver enhet blir værende. Du vil alltid ha tilgang til alt på enheten din, selv om du er frakoblet.

iCloud-bildebiblioteket holder ett enkelt bibliotek – systembildebiblioteket – oppdatert på alle enhetene dine. Hvis du bytter systembildebibliotek, blir innholdet i dette nye biblioteket slått sammen med innholdet som allerede finnes i iCloud. Dette kan ikke reverseres, slik at du bør gjøre en slik endring bare hvis du har tenkt å slå sammen bibliotekene.

Bruke Time Machine til å sikkerhetskopiere Bilder-biblioteket

Bildene og videoene dine er viktige. Selv om du bruker iCloud-bildebiblioteket, anbefales det at du bruker Time Machine til å sikkerhetskopiere Mac-maskinen, inkludert Bilder-biblioteket.

Oppbevar Bilder-biblioteket og Time Machine-sikkerhetskopier på forskjellige disker. En enkel måte å gjøre dette på, er å beholde Bilder-biblioteket i Bilder-mappen (standardplasseringen) og angi at Time Machine skal sikkerhetskopiere på en ekstern stasjon, en disk i nettverket eller en Time Capsule.