Bruke tilgjengelighetsfunksjoner på Apple Watch

Finn ut mer om VoiceOver, zooming, av/på-etiketter, alternativer for rullestolbrukere og andre tilgjengelighetsfunksjoner som er tilgjengelig på Apple Watch.

Åpne innstillingene for Tilgjengelighet på Apple Watch og iPhone

Apple Watch har en rekke innebygde tilgjengelighetsfunksjoner for å hjelpe deg med å få mest mulig ut av enheten. Bruk denne fremgangsmåten for å finne innstillingene for Tilgjengelighet på Apple Watch og iPhone:

• Åpne Innstillinger og trykk på Generelt > Tilgjengelighet på Apple Watch.
  • Åpne Watch-appen på iPhone og trykk på Min klokke > Generelt > Tilgjengelighet.

Velg fra knappene nedenfor for å finne ut mer om tilgjengelighetsfunksjonene på Apple Watch:

Syn

Finn ut mer om VoiceOver, zooming, gråtoner, av/på-etiketter, ekstra stor urskive med mer nedenfor. Du kan slå på og administrere disse funksjonene på Apple Watch og fra Watch-appen på iPhone. Slik gjør du det:

• Gå til Innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet > Syn

VoiceOver

VoiceOver er en innebygd skjermleser som forteller deg hva som skjer på Apple Watch – og hjelper deg med å navigere – selv om du ikke kan se skjermen. VoiceOver er tilgjengelig for Apple Watch på 37 støttede språk, og alle innebygde apper, som Mail, Kalender, Kart og Meldinger, er laget for å være VoiceOver-kompatible.

For å slå på VoiceOver på Apple Watch under det første oppsettet kan du bare trykke tre ganger på Digital Crown.

Bruke skjermteppe med VoiceOver

Hvis du bruker VoiceOver på Apple Watch, kan du slå på skjermteppe for å få ekstra privatliv og sikkerhet. Når skjermteppe er aktivert, slås skjermen av, men enheten og VoiceOver-navigering forblir aktiv. Hvis du for eksempel ønsker å sjekke bankkontoen din på et offentlig sted, kan skjermteppe slå av skjermen din slik at informasjonen ikke vises.

Les om hvordan du bruker skjermteppe med Apple Watch.

Zoom

Zoom er en innebygd forstørrer som fungerer uansett hvor du er i Apple Watch. Du kan bruke Digital Crown til å bevege deg over skjermen i rader eller bruke to fingrer til å bevege deg rundt på skjermen. Med en forstørrelse som kan stilles på opptil 15 ganger normal størrelse, er Zoom løsningen for en rekke synshemninger.

Når Zoom er slått på, kan du bare dobbeltrykke på Apple Watch-skjermen med to fingre for å zoome.

Av/på-etiketter

For å gjøre det enklere å se om en innstilling er slått av eller på kan du angi at Apple Watch skal vise en ekstra etikett på av/på-bryterne.

Gråtoner

Apple Watch gjør det mulig å velge gråtoner på skjermen for å hjelpe brukere som har problemer med å skjelne farger. Når du angir dette filteret, gjelder innstillingene for hele systemet.

Visuelle forbedringer

Apple Watch gir deg flere måter å forbedre det visuelle og teksten på skjermen på. Finn ut mer om fet skrift, redusert bevegelse, redusert gjennomsiktighet og ekstra stor urskive nedenfor.

Fet skrift og tekststørrelse

Når du slår på Fet skrift, blir teksten på Apple Watch-skjermen mørkere. Med Tekststørrelse-innstillingen kan du i tillegg justere størrelsen på teksten du ser på skjermen – og alle apper som støtter dynamisk skrift justeres til den foretrukne lesestørrelsen din.

• Åpne Innstillinger på Apple Watch, og trykk deretter på Lysstyrke og tekststørrelse
  • På iPhone åpner du Watch-appen, deretter trykker du på Min klokke > Lysstyrke og tekststørrelse

Reduser bevegelse

Du kan redusere skjermbevegelser i Apple Watch. Når du slår på Reduser bevegelse, blir enkelte skjermelementer – som flytting av symboler på Hjem-skjermen – enklere og mer direkte knyttet til dine navigasjonsbevegelser.

Reduser gjennomsiktighet

Du kan øke kontrasten på skjermen ved å redusere gjennomsiktigheten til bakgrunnen bak elementer som varsler, Siri og overblikk.

Ekstra stor urskive

Apple Watch leveres med en mulighet for ekstra stor urskive med tall som tar opp hele skjermen, slik at det er enklere å se hvor mye klokken er.

Hørsel

Apple Watch leveres også med funksjoner som gjør at du kan justere hvordan du mottar varsler og svarer på meldinger. Finn ut mer om monolyd, den haptiske motoren og Tydelig følbar respons og Scribble nedenfor.

Monolyd

Når du bruker Bluetooth-hodetelefoner, kan du gå glipp av noe av lyden hvis du er døv eller har nedsatt hørsel på det ene øret. Det er fordi stereoopptak vanligvis har særskilte lydspor for høyre og venstre kanal. Apple Watch kan hjelpe ved å spille av begge lydkanalene for begge ørene, og enheten gir mulighet til å regulere balansen med høyere volum på et øre.

Du kan justere innstillingene for monolyd fra Watch-appen på iPhone. Slik gjør du det:

• Åpne Watch-appen og gå til Innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet > Hørsel

Haptisk motor og Tydelig følbar respons

Den enestående haptiske motoren gir et lett trykk på håndleddet hver gang du mottar en varsling. Du kan velge styrken på de følbare varslingene, eller du kan slå på Tydelig følbar respons for å få et forvarsel om enkelte vanlige varsler.

Fra Apple Watch-appen på iPhone, eller fra Apple Watch, går du til Innstillinger > Lyd og følbar respons.

Scribble

Hvis du ikke bruker Stemmediktering og du ikke finner det rette smarte svaret til en melding, kan du skrive tilbake ved å skrive bokstaver på skjermen, som Apple Watch konverterer til tekst.

For å sende eller svare på en melding med Scribble følger du denne fremgangsmåten:

1. På Apple Watch åpner du en tekstmelding eller e-post, blar til bunnen av meldingen, og deretter trykker du på Scribble-symbolet.
  2. Skriv svaret ditt med én finger, og trykk deretter på Send øverst til høyre på skjermen.

Fysiske og motoriske ferdigheter

Apple Watch er utstyrt med treningsalgoritmer og sensorer som er spesielt utviklet for å hjelpe rullestolbrukere med å registrere aktiviteten sin på en mer nøyaktig måte. Dette betyr at når Rullestol-innstillingen er slått på, registrerer iPhone dytt i stedet for trinn, og den registrerer forskjellige typer dytt, hastigheter og terreng. Du ser også et mål for Rulling i Aktivitet-appen i stedet for et mål for Oppreist.

Spesifikke rullestoltreningsøkter

Med Trening-appen får du to unike treningsalternativer – Utendørs rullestolbruk i gåtempo og Utendørs rullestolbruk i løpetempo. Du trenger bare å velge en treningsøkt, så slår Apple Watch på de aktuelle sensorene.

For å slå på helse- og treningsfunksjoner som er utviklet for rullestolaktivitet, kan du redigere rullestolvalgene i Helse-delen av Watch-appen. Slik gjør du det:

1. Åpne Watch-appen og trykk på Helse-symbolet.
  2. Trykk på Rediger øverst til høyre på skjermen, og trykk deretter på Rullestol.
  3. Bruk menyen til å bla og velg Ja, og deretter trykker du på Ferdig øverst til høyre på skjermen.

Du kan finne ut mer om forskjellige typer treningsøkter på Apple Watch, inkludert Rullestoløkter, her.