Mac OS X: Om journalføring av filsystemer

Journalføring er en funksjon som bidrar til å beskytte filsystemet mot strømbrudd eller feil i maskinvarekomponenter, noe som reduserer behovet for katalogreparasjoner. Dette dokumentet forklarer noen av fordelene ved å bruke denne funksjonen og hvordan den fungerer.

Journalføring for Mac OS Extended (HFS Plus)-filsystemet forbedrer datamaskinens tilgjengelighet og feiltoleranse, noe som er spesielt viktig for servere. Journalføring beskytter integriteten til filsystemet på Xserve og andre datamaskiner som bruker Mac OS X Server, i tilfelle en ikke-planlagt avslåing eller strømstans. Funksjonen bidrar til å maksimere oppetiden for servere og tilkoblede lagringsenheter ved å ekspedere reparasjoner til berørte volumer når systemet omstartes.

Når du aktiverer journalføring på en disk, fører journalen et kontinuerlig register over endringer som gjøres i filer på disken. Hvis datamaskinen stopper på grunn av en strømstans eller et annet problem, brukes journalen til å gjenopprette disken til en tilstand som systemet vet er i orden, når serveren omstartes.

Selv om du kan oppleve å miste brukerdata som ble bufret da feilen oppstod, returneres filsystemet til en konsistent tilstand. I tillegg går det mye raskere å starte datamaskinen på nytt. Husk alltid å sikkerhetskopiere dataene dine så ofte som nødvendig.

Hvorfor er journalføring nødvendig?

Et strømbrudd eller en systemfeil avbryter lese- og skriveprosesser, noe som kan forårsake avvik mellom filsystemkatalogen og den faktiske plasseringen og strukturen til lagrede filer. I et filsystem som ikke er journalført, er stasjoner i ukjent tilstand etter en feil, noe som betyr at det ikke finnes spor etter aktiviteten rett før avslutning. Før en server kan omstartes og gjenoppta tjenestene, må den utføre en konsistenskontroll som krever en gjennomgang av hele filsystemet, blokk for blokk. Denne prosessen kan ta timer på et volum med flere terabyte, noe som resulterer i en uakseptabel nedetidsperiode for serveren.

Journalføring akselererer gjenopprettingstiden etter uventet avslåing, og forbedrer tilgjengeligheten av server- og lagringssystemer betydelig. Når journalføring er slått på for et lagringsvolum, sporer serveren automatisk filsystemoperasjoner og fører et kontinuerlig register over disse transaksjonene i en separat fil, som kalles en journal. Operativsystemet kan bruke journalen til å returnere filsystemet til en kjent, konsistent tilstand etter en feil. Dette fjerner behovet for å utføre en konsistenskontroll på hele filsystemet under oppstart. Når serveren omstartes, vil i stedet Mac OS X ganske enkelt gjenta nylige transaksjoner i journalen, få systemet oppdatert og gjenoppta operasjoner som ble avbrutt under svikten. Med et journalført filsystem tar omstart av serveren bare noen få sekunder, uansett antall filer eller størrelsen på volumet.

Bakoverkompatibel

Journalført filsystem er del av et sett med inkrementelle forbedringer i Mac OS Extended-filsystemet, og det er bakoverkompatibelt med Mac OS Extended-filsystemet. Brukere kan lese, skrive og få tilgang til journalførte Mac OS Extended-volumer på datamaskiner som ikke har journalføringsfunksjonen.

De fleste diskverktøy som er laget for å fungere sammen med Mac OS Extended-filsystemet, kan også brukes når journalføring slås på. Du bør sjekke med leverandøren av diskverktøyet før du bruker tidligere diskverktøy med et journalført filsystem.

Praktisk bruk og mer informasjon

Du kan se enkelte harmløse «feil»-meldinger når journalføring er slått på. Du kan lese om disse i «Mac OS X: fsck melder om godartede feil når journalføring slås på

Slik slår du journalføring av og på med Diskverktøy:

1. Åpne Diskverktøy (under Programmer/Verktøy).

2. Velg volumet for å aktivere eller deaktivere journalføring.

3. For å aktivere klikker du på Aktiver journalføring-knappen eller velger Aktiver journalføring fra Arkiv-menyen.

• Hvis du vil deaktivere journalføring, velger du Deaktiver journalføring fra Arkiv-menyen.

Merk: I Mac OS X 10.4 og nyere klikker du på Tilvalg for å gjøre Deaktiver journalføring synlig på Arkiv-menyen.

Finn ut mer

Journalføring ble først lansert for Mac OS X Server v10.2.2, og deretter i Mac OS X v10.3 Panther for operativsystemer utenom servere.