Slik bruker du Force Touch-styreflaten

Finn ut mer om Force Touch-styreflaten, funksjonene den har, og hvordan du bruker den.

Klikke hardt med Force Touch-styreflaten

Med Force Touch-styreflaten kan du bruke hardt klikk ved å trykke på styreflaten og deretter øke trykket. På denne måten kan du dra nytte av tilleggsfunksjonalitet i mange apper og systemfunksjoner på Mac-maskinen.

Velg Apple-menyen () > Systemvalg for å se en video av et hardt klikk. Velg deretter Styreflate, klikk på Pek og klikk-fanen, og hold pekeren over avkrysningsruten Oppslag og datadetektorer.

Hva du kan gjøre med et hardt klikk

Her er noen eksempler på hva du kan gjøre med et hardt klikk:

• Oppslag: Klikk hardt på tekst på en nettside eller i en Mail-melding for å få mer informasjon om teksten fra kilder som Ordbok, Wikipedia og så videre.
  • Adresser: Klikk hardt på en adresse for å se en Kart-forhåndsvisning av stedet.
  • Hendelser: Klikk hardt på datoer og hendelser for å legge dem til i Kalender.
  • Flightnumre: Klikk hardt på et flightnummer for et flyselskap for å se detaljer om flyvningen.
  • Forhåndsvisning av koblinger: Klikk hardt på en kobling i Safari eller Mail for å få en integrert forhåndsvisning av nettsiden.
  • Sporingsnumre: Klikk hardt på et sporingsnummer i Safari eller Mail for å se detaljer om forsendelsen i et flytende vindu.
  • Filsymboler: Klikk hardt på et filsymbol for å se en forhåndsvisning av filens innhold i Hurtigvisning.
  • Filnavn: Klikk hardt på et filnavn i Finder eller på skrivebordet for å redigere filnavnet.
  • Dock: Klikk hardt på en app i Dock for å åpne App Exposé. Da vises alle åpne vinduer for den appen.
  • Mail: Når du skriver en melding med et bilde- eller PDF-vedlegg, klikker du hardt på vedlegget for å aktivere Tekstendringer. Da kan du kommentere i vedlegget.
  • Meldinger: Klikk hardt på en samtale i sidepanelet for å se detaljer og vedlegg, og klikk hardt på en venns kjennetegn i samtalehodet for å vise kontaktkortet i et flytende vindu.
  • Påminnelser: Klikk hardt på en påminnelse for å se flere detaljer.
  • Kalender: Klikk hardt på en hendelse for å se flere detaljer. Klikk hardt på en møtedeltaker for å vise kontaktkortet i et flytende vindu.
  • Kartposisjoner: Klikk hardt på et sted på et kart for å sette en kartnål der.
  • iMovie: Hvis en iMovie-tidslinje har et animert kart eller en animert jordklode, kan du klikke hardt på kartet eller jordkloden for å åpne en stilmeny.
  • GarageBand: Du kan klikke hardt på følgende måter:
    • Klikke hardt i et område for å gi det nytt navn
    • Klikke hardt på en note i Pianorull-redigereren eller Noter-redigereren for å slette noten
    • Klikke hardt i et ledig område av et programvareinstrumentspor for å opprette et tomt MIDI-område
    • Klikke hardt i et ledig område av et Drummer-spor for å opprette et Drummer-område
    • Klikke hardt i et ledig område av et lydspor for å legge til en lydfil
    • Klikke hardt i et ledig område av Pianorull-redigereren eller Noter-redigereren for å legge til en note
    • Klikke hardt i automatiseringsområdet for å legge til automatiseringspunkter i områdegrenser
    • Klikke hardt i et område ved draing for å zoome inn på tidslinjen
    • Klikke hardt i området under det siste sporhodet for å åpne en ny spordialog

Andre Force Touch-funksjoner

• QuickTime og iMovie: Du kan variere trykket du bruker på knappene for å spole framover og tilbake. Dette øker hastigheten ved fram- og tilbakespoling.
  • iMovie: Når du drar et videoklipp til maksimal lengde, får du en tilbakemelding om at du har kommet til slutten av klippet. Hvis du legger til en tittel, får du en tilbakemelding når tittelen plasseres på begynnelsen eller slutten av et klipp. Du får også diskré tilbakemeldinger via hjelpelinjene som vises i visningsvinduet når du beskjærer klipp.
  • Zooming i kart: Trykk hardere på en zoomeknapp for å øke hastigheten når du zoomer inn og ut på et kart.
  • Kartrotering: Du føler et hakk når du roterer kompasset mot nord i Kart.
  • Spotlight: Du føler et hakk når du flytter Spotlight-søkefeltet tilbake til vannrett eller loddrett standardposisjon.
  • Forhåndsvisning: Du føler et hakk når du justerer former, tekst og andre markeringsobjekter etter hverandre.
  • Bla i bilder: Når du blar gjennom bilder i et album eller et øyeblikk, kan du bla raskere ved å trykke hardere.
  • Rotere bilder: Når du velger Beskjær i Bilder og deretter roterer et bilde, føler du et hakk i roteringen når bildet passerer null grader.
  • GarageBand: Du får tilbakemeldinger fra Force Touch-styreflaten når du gjør følgende:
    • Flytter skyveknappen for sporvolum til 0 dB-stillingen
    • Stiller knotten for sporpanorering i midtstilling
    • Ordner sporene i en ny slipp-posisjon
    • Flytter kanten av vinduer slik at vinduer skjules eller kommer til syne
    • Flytter kanten av sporhoder slik at elementer i hodet skjules eller kommer til syne
    • Flytter hovedprogramvinduet slik at kontrollknapper skjules eller kommer til syne

Endre styreflateinnstillinger

Følg denne framgangsmåten hvis du vil justere trykket som kreves for å klikke med styreflaten.

1. Velg Apple-menyen > Systemvalg.
  2. Klikk på Styreflate.
  3. Klikk på «Pek og klikk»-fanen.
  4. Finn «Klikketrykk» og juster dette ved hjelp av skyveknappen. Vær oppmerksom på at lyden av klikket endres med innstillingen av klikketrykket.

Hvis du vil slå av hardt klikk, fjerner du markeringen av «Hardt klikk og følbar tilbakemelding». Da deaktiveres funksjonaliteten som er beskrevet i Styreflate-valgpanelet.

Noen få eksempler på hva du kan gjøre med et hardt klikk, fungerer bare hvis «Hardt klikk med én finger» er aktivert. Du kan aktivere og deaktivere denne funksjonen på «Pek og klikk»-fanen under «Oppslag og datadetektorer».

Du kan slå av lyden på styreflatens klikk ved å velge Lydløs klikking på bærbare Mac-maskiner produsert før 2016.

Force Touch-styreflater må ha strøm for å klikke

Force Touch-styreflaten klikker ikke når den er slått av, fordi den trenger strøm for å gi følbare tilbakemeldinger (som klikk). Dette gjelder Magic Trackpad 2 i tillegg til Force Touch-styreflater som er innebygd i bærbare Mac-maskiner.