Konverter sanger til et annet filformat med iTunes

Finn ut hvordan du konverterer sanger til et annet filformat og beholder en kopi av originalfilene.

Du kan bruke iTunes til å konvertere sangfiler mellom komprimerte og ukomprimerte formater. Du kan for eksempel ønske å importere noen ukomprimerte filer til iTunes for å spare lagringsplass. Eksempler på komprimerte formater er MP3 og Apple Lossless Encoder. Eksempler på ukomprimerte formater er AIFF eller WAV.

Du skal ikke merke en reduksjon i lydkvaliteten når du gjør følgende:

• konverterer mellom ukomprimerte formater.
  • går fra et komprimert til et ukomprimert format.

Det kan hende du merker en reduksjon i lydkvaliteten når du gjør følgende:

• konverterer mellom komprimerte formater.
  • går fra et ukomprimert til et komprimert format.

Finn ut mer om lydkomprimering.

For å få best resultat når du ønsker musikken din i et annet format, må du importere på nytt fra den originale kilden med det nye kodeformatet.

Du kan konvertere formatet på sangene i iTunes-biblioteket, i en mappe eller på en lagringsstasjon.

Konvertere sanger som allerede er i iTunes-biblioteket

1. Åpne iTunes.
  2. Mac: Velg iTunes > Valg fra menylinjen øverst på dataskjermen.
    Windows: Velg Rediger > Valg fra menylinjen øverst i iTunes-vinduet.
  3. Klikk på Generelt-fanen. Deretter klikker du på Importer innstillinger nederst i vinduet.
  4. Klikk på menyen ved siden av Importer med, og velg deretter kodeformatet som du vil konvertere sangen til.
  5. Klikk på OK for å arkivere innstillingene.
  6. Velg én eller flere sanger i biblioteket som du ønsker å konvertere.
  7. Velg Fil > Konverter og deretter Opprett [format]-versjon. Formatet som vises, er det du valgte i trinn 4. Hvis du for eksempel valgte Apple Lossless Encoder, velger du Opprett Apple Lossless-versjon.

Nye sangfiler vises i biblioteket ved siden av de originale filene.

Konvertere sanger fra filer i en mappe eller på en lagringsstasjon

Du kan importere sanger til iTunes og konvertere dem samtidig. Dette oppretter en konvertert kopi av filen i iTunes-biblioteket, basert på iTunes-valgene dine.

Slik konverterer du alle sangene i en mappe eller på en lagringsstasjon:

1. Åpne iTunes.
  2. Mac: Velg iTunes > Valg fra menylinjen øverst på dataskjermen.
    Windows: Velg Rediger > Valg fra menylinjen øverst i iTunes-vinduet.
  3. Klikk på Generelt-fanen. Deretter klikker du på Importer innstillinger nederst i vinduet.
  4. Klikk på menyen ved siden av Importer med, og velg deretter kodeformatet som du vil konvertere sangene til.
  5. Klikk på OK for å arkivere innstillingene.
  6. Mens du holder nede Tilvalg-tasten (Mac) eller Skift-tasten (Windows) på tastaturet, velger du Fil > Konverter > Konverter til [importvalginnstilling]. Formatet som vises, er det du valgte i trinn 4. Hvis du for eksempel valgte Apple Lossless Encoder, velger du Konverter til Apple Lossless.
  7. Velg mappen eller lagringsstasjonen som inneholder sangene du ønsker å importere og konvertere. Med iTunes konverteres alle sangene i mappen eller på lagringsstasjonen.

Sangene i det originale formatet og de konverterte sangene vises i biblioteket.

Eldre kjøpte sanger er kodet med et Beskyttet AAC-format som hindrer konvertering. Les om hvordan du oppgraderer disse og deretter konverterer til et annet format.

Les mer

Når du konverterer en fil med iTunes, forblir den originale filen uendret på samme plassering. iTunes oppretter den konvertere filen fra en kopi av den originale.

Om komprimering

Når du konverterer en sang til enkelte komprimerte formater, kan noe data gå tapt. Disse komprimerte formatene gir deg en mye mindre filstørrelse, noe som lar deg lagre flere sanger. Det er riktignok ikke sikkert at lydkvaliteten er like god som i det originale, ukomprimerte formatet.

Det er ikke sikkert du hører en forskjell mellom en komprimert og en ukomprimert sang. Dette kan være avhengig av sangen, høyttalerne dine eller musikkenheten din.

Hvis du komprimerer sanger og mister de tilhørende dataene, kan du ikke oppheve komprimeringen for å få tilbake dataene. Hvis du konverterer sanger fra et komprimert format til et ukomprimert format, blir ikke kvaliteten på sangene forbedret. Filene tar bare opp mer lagringsplass. Et eksempel er når du konverterer en sang i MP3-format (et komprimert format) til AIFF (et ukomprimert format). Sangen tar opp mye mer plass på harddisken, men høres lik ut som den komprimerte filen. For å utnytte fordelene med ukomprimerte formater, bør du importere sanger i disse formatene.

Om opphavsrett

Du kan bruke iTunes-programvaren til å reprodusere materiale. Produktet er lisensiert til deg bare for reproduksjon av:

• materiale som ikke er opphavsrettslig beskyttet.
  • materiale du har opphavsrett til.
  • materiale du har fullmakt eller lovlig tillatelse til å reprodusere.

Hvis du er usikker på om du har rett til å kopiere materiale, bør du ta kontakt med en juridisk rådgiver. For mer informasjon kan du se Vilkår og betingelser for iTunes Store.