Slik rengjør du Apple-produktene dine

Få anbefalinger og retningslinjer for rengjøring av Mac, iPad, iPhone, iPod, skjermer eller eksterne enheter.

Apple-produktene er laget av en rekke ulike materialer, og hvert materiale kan ha bestemte krav til rengjøring. Her er noen tips du kan komme i gang med, som gjelder for alle produkter:

• Bruk alltid en myk og lofri klut. Unngå kluter, håndklær, tørkepapir eller lignende produkter som kan ripe.
  • Unngå å gni for mye. Dette kan skade produktet.
  • Koble fra alle eksterne strømkilder, enheter og kabler.
  • Unngå alle former for væske i nærheten av produktet, med mindre det er angitt for bestemte produkter.
  • Ikke få fukt i noen av åpningene.
  • Ikke bruk rengjøringsmidler på sprayboks, blekemidler eller skuremidler.
  • Ikke spray rengjøringsmidler direkte på produktet.

Kan jeg bruke desinfeksjonsmidler på Apple-produktet mitt?
Du kan bruke en klut med 70 prosent isopropanol eller desinfiserende våtservietter til å tørke av den harde, ikke-porøse overflaten på Apple-produktet, for eksempel skjermen, tastaturet eller andre utvendige overflater. Ikke bruk blekemidler. Unngå å få fukt i noen av åpningene, og ikke dypp Apple-produktet i noen rengjøringsmidler. Ikke bruk dette på overflater i tekstil eller skinn.

Hvis det kommer væske inn i Apple-produktet ditt, bør du be om hjelp hos en Apple-autorisert tjenesteleverandør eller i en Apple Store-butikk så fort som mulig. Væskeskade dekkes ikke av Apple-produktgarantien eller noen AppleCare Protection Plan, men du kan ha rettigheter i henhold til forbrukerlovgivningen. Hvis du skal besøke en Apple Store-butikk, bør du bestille time i en Genius Bar (bare tilgjengelig i enkelte land og regioner).

Velg Apple-produktet ditt nedenfor for å få mer detaljerte instruksjoner:

Bærbare datamaskiner

Finn ut hvordan du rengjør en bærbar Mac.

MacBook, MacBook Pro og MacBook Air

Når du skal rengjøre utsiden av en MacBook, MacBook Pro eller MacBook Air, må du først slå av datamaskinen og koble fra strømadapteren. Deretter bruker du en fuktig, myk og lofri klut til å rengjøre maskinen på utsiden. Unngå å få fukt i åpningene på maskinen. Spray aldri rengjøringsmidler direkte på maskinen. Ikke bruk rengjøringsmidler på sprayboks, løsemidler, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid, som kan skade overflaten.

Når du skal rengjøre skjermen på en MacBook, MacBook Pro eller MacBook Air, må du først slå av datamaskinen og koble fra strømadapteren. Fukt en myk, lofri klut lett med rent vann, og bruk den til å rengjøre skjermen på datamaskinen.

MacBook Pro-modeller fra 2016 og nyere med Touch Bar og Touch ID: Rengjør Touch Bar og Touch ID (av/på-knappen) på disse datamaskinene på samme måte som du rengjør skjermen. Slå av Macen, og koble fra strømadapteren. Fukt en myk, lofri klut lett med rent vant og bruk den til å rengjøre Touch Bar og Touch ID.

MacBook (13-tommers, sent 2009) og MacBook (13-tommers, midten av 2010): Bunndekselet på disse datamaskinene har et mykt, sklisikkert materiale. Rengjør bunndekselet med en 3M grå mikrofiberklut eller en myk, lofri klut uten fargestoffer.

Tilbake til toppen.

Stasjonære datamaskiner

Finn ut hvordan du rengjør en stasjonær Mac.

Mac Pro, Mac mini og iMac

Slå først av Macen, og koble fra strømkabelen og andre tilkoblede enheter. Deretter bruker du en fuktig, myk og lofri klut til å rengjøre maskinen på utsiden. Unngå å få fukt i åpningene på maskinen. Spray aldri rengjøringsmidler direkte på maskinen. Ikke bruk rengjøringsmidler på sprayboks, løsemidler, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid, som kan skade overflaten.

Slik rengjør du skjermen på iMac: Fukt kluten som fulgte med iMac – eller en annen ren, myk og lofri klut – med rent vann, og tørk av skjermen.

Ikke rengjør skjermen på iMac med et rengjøringsmiddel som inneholder aceton. Bruk et rengjøringsmiddel som er beregnet på skjermer. Spray aldri rengjøringsmiddel direkte på skjermen. Det kan komme på innsiden av skjermen og forårsake skade.

Tilbake til toppen.

Skjermer

For hjelp med Pro Display XDR kan du se Slik rengjør du Pro Display XDR fra Apple. De følgende retningslinjene er for rengjøring av Apple Thunderbolt Display og tidligere Apple-skjermer.

Først kobler du skjermen fra strømuttaket, datamaskinen og eventuelle eksterne enheter. Bruk deretter kluten som fulgte med skjermen, eller en annen myk, tørr klut til å tørke av støv på skjermen.

Hvis det er nødvendig med ytterligere rengjøring av skjermpanelet eller innfatningen, må du bruke en myk, lett fuktet og lofri klut. Unngå fuktighet i åpningene. Ikke rengjør skjermen med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

Ikke rengjør skjermen med et rengjøringsmiddel som inneholder aceton. Bruk et rengjøringsmiddel som er beregnet på skjermer. Spray aldri rengjøringsmiddel direkte på skjermen. Det kan komme på innsiden av skjermen og forårsake skade.

Tilbake til toppen.

Eksterne enheter

Trådløse tastaturer eller USB-tastaturer, mus og styreflater fra Apple

Slå først av enheten. Hvis enheten har batterier som kan tas ut, tar du ut batteriene. (Hvis enheten er kablet, kobler du den bare fra datamaskinen.)

Rengjør deretter utsiden av enheten med en lofri klut som er lett fuktet med vann. Ikke få fuktighet i noen åpninger eller bruk aerosolspray, løsemidler, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

Hvis Magic Mouse eller Magic Mouse 2 ikke beveger seg som den skal, kan det være et hår eller annet smuss på sensorlinsen. Snu musen, og inspiser sensorvinduet under et skarpt lys. Hvis du ser smuss, kan du bruke trykkluft til å rengjøre sensorvinduet forsiktig.

Tilbake til toppen.

iPhone-deksler

iPhone-deksel – silikon

Når du skal rengjøre et iPhone-deksel i silikon, må du ta iPhonen ut av dekselet. Bruk en myk, lett fuktet og lofri klut til å tørke av iPhone-dekselet på innsiden og utsiden. Ikke rengjør iPhone-dekselet med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

iPhone-deksel – skinn

iPhone-dekselet i skinn er laget av ekte skinn. Utseendet endrer seg med bruk. Det kan få en patina og også endre farge på grunn av fett fra fingrene dine og direkte sollys, slik at det naturlige utseendet blir ytterligere forsterket.

Rengjøring av skinnet kan påvirke fargen. Hvis du velger å rengjøre dette etuiet, må du først ta ut iPhone. Bruk en ren klut med varmt vann og mild håndsåpe til å rengjøre iPhone-dekselet forsiktig. Du kan også bruke et mildt rengjøringsmiddel sammen med en tørr, ren klut. Bruk av rengjøringsmidler og kremer for skinn kan endre fargen på skinnet.

Ikke utsett iPhone-dekselet for direkte sollys, varme eller fuktighet over lengre perioder. Hvis skinnet utsettes for vann, olje, sminke og fargede materialer (som dongeri), kan det få flekker.

iPhone-deksel – klart

Når du skal rengjøre et klart iPhone-deksel, må du fjerne iPhonen fra dekselet. Bruk en myk, tørr, lofri klut til å tørke over utsiden og innsiden av dekselet. Ikke rengjør dekselet med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

iPhone Smart Battery Case

Når du skal rengjøre et Smart Battery Case, må du ta iPhonen ut av dekselet. Bruk en myk, lett fuktet, lofri klut til å tørke over utsiden av dekselet. Ikke rengjør dekselet med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

Bruk en myk, tørr og lofri klut når du rengjør den interne Lightning-kontakten, og ikke bruk væsker eller rengjøringsprodukter.

Finn ut hvordan du rengjør iPhonen.

Tilbake til toppen.

iPad-tilbehør

Apple Pencil

Når du skal rengjøre Apple Pencil, må du bruke en myk, lett fuktet, lofri klut. Tørk av Apple Pencil fra tuppen med den fuktige kluten – men ikke selve tuppen – mot den andre enden av Apple Pencil. Ikke få fuktighet på innsiden av sømmen mellom tuppen og hoveddelen av Apple Pencil.

Smart Keyboard, Smart Keyboard Folio, Smart Cover og Smart Case for iPad – polyuretan

Fjern Smart Keyboard, Smart Keyboard Folio, Smart Cover eller Smart Case fra iPaden før du rengjør dekselet i polyuretan. Bruk en myk, lett fuktet og lofri klut. Tørk over forsiden og innsiden med en myk, lofri klut.

Ikke rengjør dette produktet med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

Smart Cover og Smart Case for iPad – skinn

iPad-dekselet eller -etuiet i skinn er laget av ekte skinn. Utseendet endrer seg med bruk. Det kan få en patina og også endre farge på grunn av fett fra fingrene dine og direkte sollys, slik at det naturlige utseendet blir ytterligere forsterket.

Rengjøring av skinnet kan påvirke fargen. Hvis du velger å rengjøre skinnet, må du først fjerne dekselet/etuiet fra iPaden. Bruk en ren klut med varmt vann og mild håndsåpe til å rengjøre skinnet forsiktig. Tørk av innsiden og utsiden med en myk, lofri klut for å fjerne eventuell skitt. Du kan også bruke et mildt rengjøringsmiddel sammen med en tørr, ren klut. Milde rengjøringsmidler eller kremer kan hjelpe til å fjerne noen flekker, men kan også endre fargen på skinnet.

Ikke la iPad-dekselet/-etuiet i skinn utsettes for direkte sollys, varme og fuktighet over lengre perioder. Hvis skinnet utsettes for vann, olje, sminke og fargede materialer (som dongeri), kan det få flekker.

Silikondeksel for iPad

Når du skal rengjøre et silikondeksel for iPad, må du fjerne iPaden fra dekselet. Bruk en myk, lett fuktet, lofri klut til å tørke over utsiden og innsiden av dekselet. Ikke rengjør iPad-dekselet med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

Tilbake til toppen.

iPad

Behandle iPaden forsiktig for å bevare utseendet. Du kan beskytte enheten mot riper og slitasje ved å bruke et av de mange dekslene som selges separat. Når du skal rengjøre en iPad, kobler du fra alle kabler og slår av enheten (trykk og hold på Dvale/våkne-knappen, og skyv på skyveknappen på skjermen). Bruk en myk, lett fuktet og lofri klut. Unngå fuktighet i åpningene. Ikke rengjør iPaden med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, trykkluft, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid. iPad har et belegg på skjermen som er motstandsdyktig mot fingermerker og fett, og du kan bare tørke av iPad-skjermen med en myk og lofri klut for å fjerne fettrester fra berøring med hendene. Den fettavstøtende egenskapen til dette belegget forsvinner over tid ved normal bruk, og skrubbing av skjermen med skuremidler reduserer denne egenskapen ytterligere, i tillegg til at skjermen kan ripes opp.

Tilbake til toppen.

iPod

iPod touch

Når du skal rengjøre iPod touch, kobler du fra alle kabler og slår av enheten (trykk og hold på Dvale/våkne-knappen, og skyv på skyveknappen på skjermen). Deretter bruker du en myk, lett fuktet og lofri klut. Unngå fuktighet i åpningene. Ikke rengjør iPod touch med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, trykkluft, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

iPod classic

Når du skal rengjøre iPod classic, kobler du fra alle kabler, slår av iPod classic og skyver Hold-bryteren til HOLD. Deretter bruker du en myk, lett fuktet og lofri klut. Unngå fuktighet i åpningene. Ikke rengjør iPod classic med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, trykkluft, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

iPod nano

Når du skal rengjøre iPod nano, kobler du fra alle kabler, slår av iPod nano og skyver Hold-bryteren til HOLD. Deretter bruker du en myk, lett fuktet og lofri klut. Unngå fuktighet i åpningene. Ikke rengjør iPod nano med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, trykkluft, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

På iPod nano 6. generasjon som ikke har noen Hold-bryter, må du trykke på Dvale/våkne-knappen for å slå av enheten før rengjøring.

iPod shuffle

Når du skal rengjøre iPod shuffle, kobler du fra alle kabler, slår den av (skyv bryteren til AV) og bruker en myk, lett fuktet og lofri klut. Unngå fuktighet i åpningene. Ikke rengjør iPod shuffle med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, trykkluft, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

iPod mini

Når du skal rengjøre iPod mini, kobler du fra alle kabler, slår av iPod mini og skyver Hold-bryteren til HOLD. Deretter bruker du en myk, lett fuktet og lofri klut. Unngå fuktighet i åpningene. Ikke rengjør iPod mini med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, trykkluft, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

Tilbake til toppen.

Finn ut mer

Informasjon om produkter som ikke er laget av Apple, samt uavhengige nettsteder som ikke kontrolleres eller testes av Apple, er gitt uten anbefaling eller godkjenning. Apple påtar seg ikke noe ansvar for utvalget av, bruken av eller ytelsen til nettsteder og produkter fra tredjeparter. Apple garanterer ikke for nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparters nettsteder. Kontakt leverandøren for mer informasjon.