Slik kan du aktivere rotbrukeren eller endre rotpassordet på Mac-maskinen

Mac-administratorer kan bruke rotbrukerkontoen til å utføre oppgaver som krever tilgang til flere områder av systemet.

Brukerkontoen som heter «root», er en superbruker med lese- og skriverettigheter til flere områder av systemet, inkludert filer på andre macOS-brukerkontoer. Rotbrukeren er som standard deaktivert. Hvis du kan logge på Mac-maskinen med en administratorkonto, kan du aktivere rotbrukeren, og deretter logge på som rotbrukeren for å fullføre oppgaven.

Rotbrukerkontoen er ikke ment for rutineoppgaver. Rotbrukeren kan blant annet endre filer som Mac-maskinen trenger for å fungere. For å angre slike endringer må du kanskje installere systemprogramvaren på nytt. Du bør deaktivere rotbrukeren når du har fullført den aktuelle oppgaven.

Det er tryggere å bruke sudo-kommandoen i Terminal i stedet for å aktivere rotbrukeren. For å finne ut mer om sudo, kan du åpne Terminal-programmet og skrive man sudo.

Aktivere eller deaktivere rotbrukeren

1. Velg Apple-menyen () > Systemvalg og klikk på Brukere og grupper (eller Kontoer).
  2. Klikk på låsesymbolet og oppgi et administratornavn og -passord.
  3. Klikk på Påloggingsvalg.
  4. Klikk på Koble til (eller Rediger).
  5. Klikk på Åpne Katalogverktøy.
  6. Klikk på låsesymbol i Katalogverktøy-vinduet og oppgi et administratornavn og -passord.
  7. Fra menylinjen i Katalogverktøy:
    • Velg Rediger > Aktiver rotbruker, og skriv inn passordet du vil bruke for rotbrukeren.
    • Eller velg Rediger > Deaktiver rotbruker.

Logge på som rotbruker

Når rotbrukeren er aktivert, har du rettighetene til rotbrukeren bare mens du er logget på som rotbrukeren.

1. Velg Apple-menyen > Logg av for å logge deg av den aktive brukerkontoen.
  2. I påloggingsvinduet logger du på med brukernavnet «root» og passordet du opprettet for rotbrukeren.
    Hvis påloggingsvinduet er en liste med brukere, klikker du på Andre og logger inn.

Husk å deaktiver rotbrukeren når du har fullført oppgaven.

Endre rotpassordet

1. Velg Apple-menyen () > Systemvalg og klikk på Brukere og grupper (eller Kontoer).
  2. Klikk på låsesymbolet og oppgi et administratornavn og -passord.
  3. Klikk på Påloggingsvalg.
  4. Klikk på Koble til (eller Rediger).
  5. Klikk på Åpne Katalogverktøy.
  6. Klikk på låsesymbol i Katalogverktøy-vinduet og oppgi et administratornavn og -passord.
  7. På menylinjen i Katalogverktøy-vinduet velger du Rediger > Endre rotpassord…
  8. Oppgi et nytt rotpassord når du blir bedt om det.