Blokker forgrunnsannonser og -vinduer i Safari

Finn ut hvordan du kan blokkere forgrunnsvinduer (popupvinduer) og håndtere irriterende annonser på iPhone, iPad eller Mac.

Forgrunnsvinduer kan være annonser, varsler, tilbud eller meldinger som åpnes i det aktive nettleservinduet, i et nytt vindu eller i en annen fane. Noen vinduer er tredjepartsannonser som bruker phishing-metoder – f.eks. advarsler eller premier – for å lure deg til å tro at de kommer fra Apple eller et annet pålitelig selskap, slik at du skal dele personlige eller økonomiske opplysninger. Alternativt kan de påstå at de tilbyr gratis nedlastinger, programvareoppdateringer eller programtillegg, for å prøve å lure deg til å installere uønsket programvare.

Bruk disse tipsene til å administrere forgrunnsvinduer og andre uønskede forstyrrelser.

Unngå å samhandle med forgrunnsvinduer

Med mindre du er sikker på at de inneholder legitime annonser, bør du unngå å samhandle med forgrunnsvinduer og nettsider som prøver å ta over skjermen.

• Hvis du ser en irriterende annonse i Safari, kan du gå til Søk-feltet og skrive inn en ny nettadresse eller et nytt søkeord for å gå til et nytt nettsted. Hvis du ikke ser Søk-feltet på iPhone eller iPad, trykker du øverst på skjermen for å få det til å vises.

• Noen vinduer og annonser har falske knapper som ligner på lukkeknapper, så vær påpasselig når du prøver å lukke dem. Hvis du ikke er sikker, bør du unngå å samhandle med innholdet og heller lukke Safari-vinduet eller -fanen.

• På Mac kan du avslutte Safari og deretter trykke og holde inne Skift-tasten mens du åpner Safari igjen. Dette forhindrer at Safari automatisk gjenåpner vinduer og faner som var åpne sist.

Oppdater programvaren

Installer alltid de nyeste programvareoppdateringene Mange programvarelanseringer har viktige sikkerhetsoppdateringer og kan inneholde forbedringer som hjelper til med å kontrollere forgrunnsvinduer.

Den tryggeste måten å laste ned apper til Mac på, er via App Store. Hvis du trenger programvare som ikke er tilgjengelig i App Store, bør du laste den ned direkte fra utvikleren eller en annen pålitelig kilde, ikke via annonser eller koblinger.

Sjekk Safari-innstillingene

På iPhone eller iPad går du til Innstillinger > Safari.

• Slå på Blokker popupvinduer.

• Slå på Advarsel om forfalsket nettsted.

På Mac åpner du Safari og velger Safari > Innstillinger (eller Valg) i menylinjen.

Hvis annonseprogrammer eller annen uønsket programvare er installert på maskinen

Hvis det vises forgrunnsvinduer som rett og slett ikke vil forsvinne, kan du utilsiktet ha lastet ned og installert et annonseprogram (annonsestøttet programvare) eller annen uønsket programvare. Enkelte nedlastingsnettsteder som drives av tredjeparter, kan inneholde programvare du ikke vil ha, sammen med programvaren du faktisk ønsker.

Hvis du tror at du kanskje har skadelig programvare eller annonseprogrammer på maskinen:

• Oppdater til den nyeste versjonen av macOS. Hvis du allerede bruker den nyeste versjonen, starter du maskinen på nytt. macOS har et innebygd verktøy som fjerner kjent skadelig programvare når du starter på nytt.

• Se i mappen Programmer om du har apper du ikke forventer å ha. Du kan avinstallere disse appene.

• Gåt til fanen Utvidelser i Safari-innstillingene for å se om du har installert unødvendige utvidelser. Du kan slå av utvidelser.

Hvis du fortsetter å se annonser eller andre uønskede programmer på Macen, kontakter du Apple.

Finn ut mer

Informasjon om produkter som ikke er laget av Apple, samt uavhengige nettsteder som ikke kontrolleres eller testes av Apple, er gitt uten anbefaling eller godkjenning. Apple påtar seg ikke noe ansvar for utvalget av, bruken av eller ytelsen til nettsteder og produkter fra tredjeparter. Apple garanterer ikke for nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparters nettsteder. Kontakt leverandøren for mer informasjon.