Slik blokkerer du popupvinduer i Safari

Finn ut hvordan du blokkerer irriterende popupvinduer på iPhone, iPad, iPod touch eller Mac.

Popupvinduer kan være annonser, varsler, tilbud eller andre meldinger som åpnes over eller under nettleservinduet, i en annen fane eller i det gjeldende vinduet. Noen popupvinduer bruker phishing-metoder – som for eksempel advarsler eller premier – til å lure deg til å tro at de er fra Apple eller et annet pålitelig selskap, slik at du skal dele personlige eller finansielle opplysninger. Andre kan hevde at de tilbyr gratis nedlastinger, programvareoppdateringer eller programtillegg, for å lure deg til å installere uønsket programvare.

Så fremt du ikke er sikker på at en annonse er ekte, bør du unngå å trykke i popupvinduer eller nettsider som ser ut til å ta over skjermen din. Her er noen flere tips som kan hjelpe deg med å administrere popupvinduer og andre uønskede forstyrrelser.

Sjekk og oppdater programvaren din

Du må alltid sørge for å installere de nyeste programvareoppdateringene for alle Apple-produktene dine. Mange programvarelanseringer har viktige sikkerhetsoppdateringer og kan inneholde forbedringer som hjelper til med å kontrollere popupvinduer.

Det tryggeste stedet å laste ned apper for Mac er fra Mac App Store. Hvis du trenger tredjeparts programvare for Mac-maskinen din, og den ikke er tilgjengelig i App Store, må du hente den direkte fra utvikleren eller en annen pålitelig kilde, i stedet for fra en annonse eller en kobling.

Sjekk innstillinger og sikkerhetsvalg i Safari

Kontroller at sikkerhetsinnstillingene i Safari er slått på, spesielt Blokker popupvinduer og Advar om forfalsket nettsted.

På iPhone, iPad eller iPod touch går du til Innstillinger > Safari og slår på Blokker popupvinduer og Advar om forfalsket nettsted.

På Mac finner du disse samme valgene under Sikkerhet-fanen til Safari-valg. Du kan også klikke på Utvidelser-fanen i Safari-valg for å se om du har noen utvidelser installert som du bør slå av.

Popupvinduer og annonser i Safari

Hvis du ser et irriterende popupvindu i Safari, kan du gå til Søk-feltet og skrive inn en ny nettadresse eller et nytt søkeord for å gå til et nytt nettsted. Hvis du ikke ser Søk-feltet på iPhone, iPad eller iPod touch, trykker du øverst på skjermen for å vise det.

Noen popupvinduer og annonser har falske knapper som ligner på lukkeknapper, så vær forsiktig hvis du prøver å lukke et popupvindu eller en annonse. Hvis du er usikker, bør du unngå å klikke på popupvinduet eller annonsen og lukke Safari-vinduet eller -fanen.

Hvis du kan ha installert et annonseprogram eller annen uønsket programvare på Mac-maskinen

Hvis du ser popupvinduer på Mac-maskinen som ikke forsvinner, kan du ved en feiltakelse ha lastet ned og installert et annonseprogram (annonsestøttet programvare) eller annen uønsket programvare. Enkelte tredjeparts nedlastingsnettsteder kan inneholde programmer du ikke vil ha sammen med programvaren du installerer.

Hvis du tror du kan ha skadelig programvare eller annonseprogram på Mac-maskinen, må du oppdatere til nyeste versjon av macOS. Hvis Mac-maskinen allerede kjører den nyeste versjonen, omstarter du den. macOS inneholder et innebygget verktøy som fjerner kjent skadelig programvare når du omstarter Mac-maskinen.

Sjekk Programmer-mappen for å se om du har noen programmer du ikke forventet og avinstaller dem. Hvis du fortsetter å se annonser eller andre uønskede programmer på Mac-maskinen, kontakter du Apple.

Informasjon om produkter som ikke produseres av Apple, eller om uavhengige nettsteder som ikke styres eller testes av Apple, gis uten anbefalinger eller bifall. Apple påtar seg ikke noe ansvar med hensyn til utvalg, ytelse eller bruk av tredjeparts nettsteder eller produkter. Apple har ingen forestillinger angående nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparts nettsteder. Det finnes en iboende risiko ved bruk av Internett. Ta kontakt med leverandøren for å få mer informasjon. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for de respektive innehaverne.