Om popupannonser og -vinduer i Safari

Finn ut hvordan du kan blokkere popupvinduer og håndtere irriterende annonser på iPhone, iPad, iPod touch eller Mac.

Popupvinduer kan være annonser, varsler, tilbud eller meldinger som åpnes i det aktive nettleservinduet, i et nytt vindu eller i en annen fane. Noen popupvinduer er tredjepartsannonser som bruker phishing-metoder – som for eksempel advarsler eller premier – til å lure deg til å tro at de er fra Apple eller et annet pålitelig selskap, slik at du skal dele personlige eller finansielle opplysninger. Eller de kan hevde at de tilbyr gratis nedlastinger, programvareoppdateringer eller programtillegg, for å lure deg til å installere uønsket programvare.

Så fremt du ikke er sikker på at en annonse er ekte, bør du unngå å trykke i popupvinduer eller nettsider som ser ut til å ta over skjermen din. Her er noen flere tips som kan hjelpe deg med å administrere popupvinduer og andre uønskede forstyrrelser.

Sjekk og oppdater programvaren din

Du må alltid sørge for å installere de nyeste programvareoppdateringene for alle Apple-produktene dine. Mange programvarelanseringer har viktige sikkerhetsoppdateringer og kan inneholde forbedringer som hjelper til med å kontrollere popupvinduer.

Det tryggeste stedet å laste ned apper for Mac er fra Mac App Store. Hvis du trenger tredjeparts programvare for Macen din, og den ikke er tilgjengelig i App Store, må du hente den direkte fra utvikleren eller en annen pålitelig kilde, i stedet for fra en annonse eller en kobling.

Sjekk innstillinger og sikkerhetsvalg i Safari

Kontroller at sikkerhetsinnstillingene i Safari er slått på, spesielt Blokker popupvinduer – for popupvinduer – og Advar om forfalsket nettsted.

På iPhone, iPad eller iPod touch går du til Innstillinger > Safari og slår på Blokker popupvinduer og Advar om forfalsket nettsted.

På Macen finner du disse alternativene i Safari > Valg. Nettsteder-fanen inkluderer alternativer for å blokkere noen eller alle popupvinduer, og du kan slå på advarsler om forfalskede nettsteder i Sikkerhet-fanen.

Popupvinduer og annonser i Safari

Hvis du ser en irriterende popupannonse i Safari, kan du gå til Søk-feltet og skrive inn en ny nettadresse eller et nytt søkeord for å gå til et nytt nettsted. Hvis du ikke ser Søk-feltet på iPhone, iPad eller iPod touch, trykker du øverst på skjermen for å vise det.

Noen popupvinduer og annonser har falske knapper som ligner på lukkeknapper, så vær forsiktig hvis du prøver å lukke et popupvindu eller en annonse. Hvis du er usikker, bør du unngå å klikke på popupvinduet eller annonsen og lukke Safari-vinduet eller -fanen.

På Macen kan du også oppdatere innstillingene for å forhindre at vinduer åpnes på nytt etter at du har lukket Safari, eller du kan bare trykke og holde nede Skift-tasten når du åpner Safari.

Hvis du kan ha installert et annonseprogram eller annen uønsket programvare på Macen

Hvis du ser popupvinduer på Macen som ikke forsvinner, kan du ved en feiltakelse ha lastet ned og installert et annonseprogram (annonsestøttet programvare) eller annen uønsket programvare. Enkelte tredjeparts nedlastingsnettsteder kan inneholde programmer du ikke vil ha sammen med programvaren du installerer.

Hvis du tror du kan ha skadelig programvare eller annonseprogram på Macen, må du oppdatere til nyeste versjon av macOS. Hvis Macen allerede kjører den nyeste versjonen, omstarter du den. macOS inneholder et innebygget verktøy som fjerner kjent skadelig programvare når du omstarter Macen.

Sjekk Programmer-mappen for å se om du har noen programmer du ikke forventet og avinstaller dem. Du kan også sjekke Utvidelser-fanen i Safari-valg for å se om du har noen utvidelser installert som du bør slå av. Hvis du fortsetter å se annonser eller andre uønskede programmer på Macen, kontakter du Apple.

Informasjon om produkter som ikke er laget av Apple, samt uavhengige nettsteder som ikke kontrolleres eller testes av Apple, er gitt uten anbefaling eller godkjenning. Apple påtar seg ikke noe ansvar for utvalget av, bruken av eller ytelsen til nettsteder og produkter fra tredjeparter. Apple garanterer ikke for nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparters nettsteder. Kontakt leverandøren for mer informasjon.