Løse problemer som er forårsaket av endringer på rettigheter på objekter i Hjem-mappen

Hvis du endrer lese- eller skriverettighetene på objekter i Hjem-mappen, kan det hende du må tilbakestille rettighetene for å unngå enkelte problemer.

Hjem-mappen  inneholder mange filer og mapper som programmer på Macen har rettighet til å lese eller endre. Hvis du bruker Få info eller andre metoder for å endre disse rettighetene, kan du for eksempel oppleve følgende problemer:

• Endringer du gjør i Systemvalg lagres ikke etter at du lukker Systemvalg.
  • Endringer du gjør til Dock blir ikke lagret etter at du logger ut av brukerkontoen.
  • Vinduer som var åpne sist du logget ut eller lukket et program (før du endret rettighetene), åpnes igjen etter at du logger inn eller åpner programmet.
  • Du blir bedt om administratornavn og -passord når du flytter enkelte objekter i Hjem-mappen.
  • Du får gjentatte meldinger om at macOS må reparere biblioteket for å kunne kjøre programmer.
  • Når du lagrer endringer til et objekt, får du en melding om at filen er låst eller at du ikke har rettighet til å lagre.
  • Preview, TextEdit eller andre sandkasseprogrammer avsluttes uventet når de åpnes.
  • Du får et varsel om at det ikke er mer ledig plass på oppstartdisken til programminne.
  • Aktivitetsovervåkningen viser at Safari eller SafariDAVClient bruker store mengder systemressurser.
  • Macen er treg.
  • iTunes sier at enheten ikke kan synkroniseres.
  • Bilder og videoer du importerer til Bilder eller iPhoto vises ikke i programmet, men vises i Finder. Eller biblioteket ditt må oppdatere eller velges på nytt hver gang du åpner Bilder eller iPhoto.

Tilbakestille rettigheter

Hvis problemet begynte etter at du endret rettighetene for elementene i Hjem-mappen, tilbakestiller du rettighetene:

1. Velg Gå > Hjem fra menylinjen i Finder. Hjem-mappen din åpnes.
  2. Velg Fil > Få info. Det åpnes et Info-vindu for Hjem-mappen din.
  3. Hvis delen Deling og rettigheter nederst i vinduet ikke er åpen, klikker du på trekanten for å åpne den.
  4. Hvis låseknappen nederst i vinduet viser en låst lås , klikker du på låsen og angir administratornavn og -passord.
  5. Klikk på Handlinger-menyen  nederst i hjørnet av vinduet, og velg «Bruk på underliggende objekter». Klikk på OK for å bekrefte handlingen. En fremdriftslinje vises øverst i vinduet.
  6. Når fremdriftslinjen fullfører, åpner du Terminal-programmet fra Verktøy-mappen under Programmer-mappen.
  7. Lim inn eller skriv denne kommandoen i Terminal, og trykk deretter på returtasten:

diskutil resetUserPermissions / `id -u`

På tastaturer med amerikansk oppsett er tegnet ` rett over tabulatortasten. Etter å ha angitt diskutil-kommandoen, hvis Terminal sier at tilbakestilling av rettigheter på hjemmappen feilet (feil -69841), skriver du chflags -R nouchg ~, og deretter angir du diskutil-kommandoen igjen.

8. Avslutt Terminal når prosessen er fullført.
  9. Omstart datamaskinen, og deretter tester du for å se om problemet er løst.