OS X: Overføre data manuelt fra en annen Mac-maskin

Hvis datamaskinen er for gammel til å fungere med Overføringsassistent, kan du kopiere data manuelt fra en datamaskin til en annen med denne framgangsmåten.

Overføringsassistent er den enkleste metoden for å flytte brukere, dokumenter, datamaskininnstillinger og andre objekter fra en eldre datamaskin til en ny Mac-maskin. Du kan bruke den til å overføre data fra en annen Mac-maskin eller til og med en Windows PC. Hvis datamaskinen er for gammel til å fungere med Overføringsassistent, kan du bruke framgangsmåten i denne artikkelen til å kopiere mange av dokumentene til den nyere datamaskinen manuelt.

Før du begynner

Før du begynner å kopiere filer fra den gamle datamaskinen til den nye, utfører du disse trinnene.

Konfigurere den nye Mac-maskinen

Gå gjennom Oppsettassistent på den nye Mac-maskinen hvis du ikke allerede har gjort det. Deretter oppretter du en ny brukerkonto for hver bruker som du vil ha på den nye Mac-maskinen.

Finne ut hvilke filer du vil kopiere

Før du kopierer noe fra den gamle datamaskinen til den nye, bør du vurdere hva du vil overføre og hvor filene hører hjemme på Mac-maskinen.

Dokumenter og andre data

Stort sett kan du flytte alle dokumenter, musikk, filmer og andre filer fra en datamaskin til en annen. Du kopierer bare filene til de samme plasseringene på den nye Mac-maskinen. Eksempel:

• Finn Hjem-mappen ved å se i Brukere-mappen på øverste nivå på oppstartsdisken til Mac-maskinene. Hver brukers Hjem-mappe har navnet til brukeren og inneholder dokumenter, filmer, bilder og andre data som er knyttet til den brukeren.
  • Kopier dokumentene til Dokumenter-mappen i den nye Hjem-mappen.
  • Plasser iTunes-musikkmappen fra den gamle Hjem-mappen i den nye Musikk-mappen. Musikken skal bli registrert automatisk når du åpner iTunes.
  • Plasser iPhoto-biblioteket i Bilder-mappen på den nye Mac-maskinen. iPhoto skal registrere den automatisk når du åpner den. Hvis ikke, må du kanskje oppgradere biblioteket først.

Apper

Noen programmer må installere støttefiler med bestemte plasseringer for å fungere. I stedet for å kopiere apper fra en datamaskin til en annen følger du denne framgangsmåten:

• Kontroller at appen ikke allerede er installert. Mange Apple-apper som iPhoto, Pages og iTunes er allerede installert når du får Mac-maskinen.
  • Åpne App Store fra Apple-menyen og logg deg på med samme konto som du brukte på den gamle datamaskinen. Du kan laste ned eventuelle apper du har kjøpt tidligere, fra fanen Purchases (Kjøp).
  • Bruk Programvareoppdatering til å se etter eventuelle gratis oppdateringer som er tilgjengelig for appene du har kjøpt. Noen apper kan kreve oppdateringer for å fungere best mulig på nyere datamaskiner.
  • Last ned og installer eventuelle andre programmer du har kjøpt fra tredjeparter, på nytt ved å følge instruksjonene fra utvikleren av programvaren du bruker.

Kopiere filene

Velg en av metodene nedenfor til å flytte filer fra den gamle datamaskinen til den nye.

Bruke en ekstern stasjon

Hvis begge datamaskinene har USB- eller FireWire-tilkoblinger, kan du kopiere viktige filer til en ekstern stasjon for å flytte filene mellom dem.

1. Koble den eksterne stasjonen til den gamle Mac-maskinen.
  2. Finn den eksterne stasjonen i Finder. Hvis du ikke ser den, velger du Gå > Datamaskin for å få en oversikt over alle stasjonene som er koblet til Mac-maskinen.
  3. I Finder drar du de filene som du vil flytte til den datamaskinen, over til den eksterne stasjonen for å lage en kopi.
  4. Når du har kopiert alle filene dine, mater du ut den eksterne stasjonen og kobler den fra den gamle Mac-maskinen.
  5. Deretter kobler du den eksterne stasjonen til den nye Mac-maskinen.
  6. Finn stasjonen i Finder.
  7. Dra filene fra den eksterne stasjonen til Hjem-mappen eller en annen plassering på den nye Mac-maskinen.

Bruke Måldiskmodus

Hvis begge datamaskinene har FireWire- eller Thunderbolt-porter, kan du bruke Måldiskmodus til å koble til en av datamaskinene som en ekstern stasjon. Du trenger kanskje ekstra kabler, som en Thunderbolt til FireWire-adapter, avhengig av hvor gammel den opprinnelige Mac-maskinen er.

1. Omstart den gamle datamaskinen og hold T-tasten på tastaturet nede. Når du ser FireWire-logoen på skjermen, kan du slippe tasten.
  2. Koble FireWire-portene på de to datamaskinene sammen med en FireWire-kabel og eventuelle nødvendige adaptere.

Oppstartsstasjonen på den gamle datamaskinen skal nå vises i Finder når du er logget på den nye datamaskinen. Bruk framgangsmåten i avsnittet "Bruke en ekstern stasjon" til å kopiere filene fra den gamle datamaskinen til den nye Mac-maskinen.

Bruke Fildeling

Hvis begge datamaskinene er koblet til det samme nettverket, kan du bruke Fildeling til å kopiere objekter mellom dem.

Først kobler du Mac-maskinene til det samme nettverket ved bruk av Wi-Fi eller Ethernet. Hvis du ikke har tilgang til et større nettverk, kan du ganske enkelt koble en Ethernet-kabel mellom de to datamaskinene. Hvis datamaskinen ikke har en Ethernet-tilkobling, kan du se om du har en USB-til-Ethernet-adapter du kan bruke, eller en Thunderbolt-til-Ethernet-adapter.

Deretter aktiverer du Fildeling på en av datamaskinene.

1. Åpne Systemvalg.
  2. Velg Deling.
  3. Legg merke til navnet på denne datamaskinen i feltet Maskinnavn.
  4. Marker alternativet Fildeling.

Koble det to datamaskinene sammen ved å følge denne framgangsmåten på den andre Mac-maskinen:

1. Klikk på Finder-symbolet i Dock for å bytte til Finder.
  2. Velg Gå > Koble til tjener.
  3. Klikk på Bla gjennom-knappen.
  4. Finn den andre datamaskinen i vinduet som vises. Dobbeltklikk på symbolet for datamaskinen.
  5. Hvis du blir bedt om det, oppgir du brukernavn og passord for brukerfilene du skal kopiere.

Nå kan du kopiere filer mellom de to datamaskinene for denne brukeren. Gjenta trinnene ovenfor for eventuelle andre brukere du har på datamaskinen.

Når du er ferdig

Når du er ferdig med å kopiere over alle filene, kan du vurdere å fjerne iTunes-autoriseringen på den gamle Mac-maskinen, hvis du ikke skal bruke den mer. Se "Hva du bør gjøre før du selger eller gir bort Mac-maskinen din" for å få mer informasjon.