Grunnleggende om Mac: Kalender holder avtalene dine

Kalender-appen i OS X hjelper deg å holde tidsplanen. Den viser avtaler, fødselsdager, kart, reisetider og andre viktige hendelser.

Bruke Kalender

Kalender i Mavericks inkluderer kart, vær og reisetider og gjør det enkelt å registrere og dele hendelser. Lær hvordan du oppretter hendelser, abonnerer på andre personers kalendere og kobler deg til Facebook og andre tjenester ved hjelp av Kalender-appen.

Du kan finne Kalender i Dock eller Programmer-mappen.

kalendersymbol

Bytte kalendervisninger

Du kan bytte kalendervisning ved å klikke på fanene Dag, Uke, Måned eller År øverst i vinduet.

kalendervisninger

Tidfeste en hendelse i en kalender

Du kan legge til hendelser i Kalender på flere måter:

• Dobbeltklikk hvor som helst på kalenderen for å legge til en hendelse på det tidspunktet. Inspektørvinduet som vises gir deg mulighet til å legge til inviterte og angi klokkeslett, sted med mer.
  • Dra en hendelse for å endre tidspunktet.
  • Dobbeltklikk på en hendelse i inspektøren for å redigere den.

legge til en hendelse

Ved hjelp av Hurtighendelse-feltet i Kalender-appen kan du legge inn hendelser i naturlig språk. Klikk på Legg til hendelse-knappen og skriv teksten som beskriver hendelsen, for eksempel "Lunsj denne fredagen med Karl på Apple-kafeen 17.00". Kalender-appen bruker ordene du skriver til å opprette en ny hendelse med klokkeslett-, kontakt- og stedsfeltene fylt ut for deg.

Hurtighendelse

Velg et emne nedenfor for å lære mer om Kalender-funksjoner.

Minimer alle | Utvid alle

Lage nye kalendere

Som standard følger det to kalendere med Kalender-appen i OS X – Arbeid og Hjem. Hvis du vil lage en ny kalender, velger du Ny kalender fra Arkiv-menyen. Skriv et navn på kalenderen i tekstfeltet. Hvis du har barn, kan du for eksempel lage en egen kalender for hvert av dem for å følge med på deres aktiviteter. Du kan også se og styre hvordan kalenderne vises ved å klikke på Kalendere-knappen.

Hvis du vil endre farge eller navn på en kaldender, markerer du den på kalenderlisten og velger Rediger > Hent info. Hvis du vil fjerne en kalender og alle hendelsene i den, høyreklikker eller Kontroll-klikker du på kalendernavnet og velger Slett på direktemenyen som vises.

Bruke iCloud-kontoen i Kalender-appen

iCloud er inkludert i OS X. Når du har registrert deg for en gratis iCloud-konto, kan du overføre kalenderoppdateringer mellom enhetene dine, dele iCloud-kalenderen og se kalenderen din på iCloud-nettstedet.

Hvis du har en iCloud-konto, kan du bruke iCal til å åpne og administrere iCloud-kalendere. Hvis du konfigurerer en iCloud-kalendertjeneste på flere enheter og datamaskiner, kan iCloud-kalender- og påminnelsesinformasjon holdes oppdatert på alle enhetene og datamaskinene.

Konfigurer iCloud-kalenderkontoen under Systemvalg for å vise de iCloud-baserte kalenderne i Kalender-vinduet.

• Under Systemvalg:
    1. Klikk på iCloud.
    2. Logg deg på iCloud.
    3. Hvis det er første gang du logger deg på fra denne datamaskinen, vil du få spørsmål om du vil bruke iCloud til kontakter, kalendere og bokmerker. Påse at kalenderalternativet er markert (med en hake), og klikk på Neste.
    4. Hvis du har logget deg på iCloud tidligere, vil du se en liste over iCloud-tjenester. Marker ruten ved siden av Kalendere.

Legge til kalendere fra andre tjenester

Du kan også legge inn avtaler fra andre populære tjenester i kalenderen i Kalender-appen, blant annet Exchange, CalDAV, Facebook og Yahoo.

1. Velg Apple-menyen () > Systemvalg.
  2. Velg Internett-kontoer.
  3. Klikk på Legg til konto (+)-knappen nederst i vinduet.
  4. Velg kontotypen du vil bruke, og oppgi kontolegitimasjonen.
  5. Påse at alternativet "Kalendere" er markert (med en hake) for å vise hendelsene som er knyttet til denne kontoen, i Kalender-appen.

Redigere avtaledetaljer med inspektøren

Inspektørvinduet vises når du legger til en ny hendelse eller dobbeltklikker på en eksisterende hendelse. Det viser alle detaljer om hendelsene dine, inkludert hvem som er invitert, og hvor og når du vil at hendelsen skal finne sted.

inspektør

I Mavericks hjelper inspektøren deg med å fylle ut hendelsene ved hjelp av automatisk utfylling. Når du begynner å skrive en adresse, vil Kalender foreslå passende steder. Når du begynner å skrive navnet på en kontakt i Adressebok, vil Kalender foreslå passende navn på grunnlag av kontaktene du har lagt inn i Kontakter-appen.

Steder, vær, reisetider og kart

I Mavericks kan du se stedene for hendelsene på et miniatyrkart i inspektøren. Hvis du klikker på dette minikartet, åpnes en visning i full størrelse i Karter-appen.

kart og kalender

Minikartet inkluderer en anslått reisetid til avtalestedet fra det nåværende stedet i hendelsesinspektøren, i tillegg til en værmelding for den dagen.
Merk: Når det gjelder anslåtte reisetider, veivisning og vær, må du slå på Stedstjenester under Systemvalg.

Legge inn middagsavtaler

I tilfelle du skal møte noen til lunsj eller middag kan Kalender i Mavericks komme med forslag til spisesteder.

1. Lag en invitasjon og gi den et navn.
  2. I stedsdelen av hendelsesinspektøren skriver du hva slags mat du ønsker, for eksempel pizza, burgere eller sushi.
  3. Da vises navnene på restauranter i nærheten som serverer den typen mat.
  4. Marker en restaurant for å legge den til i din hendelse.

Varslinger

Varslinger i OS X sørger for å informere deg om hendelser som kommer snart. Hvis du er opptatt, kan du be Kalender-varslinger om å vises på nytt ved å sveipe dem mot høyre, eller ved å klikke på slumreknappen. Klikk på og hold slumreknappen for å se flere alternativer.

slumre

Bursdager og høytider

Kalender i Mavericks viser bursdager som er hentet direkte fra Kontakter-appen. Alle endringer du gjør i bursdagsfeltet til den kontakt, blir automatisk vist i Bursdager-kalenderen.

bursdager

Kalender i Mavericks viser også automatisk lokale høytider.

kalenderinnstillinger

Merk: Hvis høytidene som vises i den innebygde høytidskalenderen, ikke stemmer med høytidene i det aktuelle området, kan du undersøke om Stedstjenester er slått på under Systemvalg. OS X bruker det gjeldende stedet til å vise høytider basert på det gjeldende området.

Bursdags- og høytidskalenderen vises under Annet i kalenderlisten. Hvis du ikke ser kalenderlisten, klikker du på Kalendere-knappen () i Kalender-appvinduet for å vise listen over tilgjengelige kalendere. Marker eller opphev markeringen av hver kalender i listen alt etter hvilke kalendere du vil vise i Kalender-vinduet. Hvis du ikke ser bursdager eller høytider oppført her, må du påse at disse alternativene er markert i Generelt-panelet for Kalender-valg:

bursdags- og høytidsinnstilling

Publisere kalenderen

Følg denne framgangsmåten for å gjøre kalenderen synlig for andre.

1. Velg Rediger > Del kalender.
  2. Oppgi navnene på personer i kontaktlisten din eller e-postadresser som du vil dele denne kalenderen med.
  3. Hvis du vil at noen skal kunne abonnere på kalenderen fra Internett, markerer du alternativet Offentlig kalender.
  4. Du får en URL-adresse som du kan sende til andre, slik at de kan se kalenderen. Klikk på deleknappen ved siden av URLen for å sende den direkte til en mottaker med de innebygde delingsalternativene i OS X.

del-meny

Tips: Alle kalenderprogrammer som er kompatible med icalendar-standarden, kan abonnere på kalenderen ved hjelp av denne URLen.

Abonnere på andre kalendere

Du kan bruke Kalender-appen til å abonnere på noens publiserte kalender, som et familiemedlem eller arbeidsgruppen.

1. Velg Arkiv > Nytt kalenderabonnement…
  2. Oppgi nettadressen til kalenderen (URL) du vil abonnere på, og klikk deretter på Abonner.

Kalenderen du abonnerte på, vises på lokalmenyen Kalendere under overskriften "Abonnementer". Hvis du vil endre noe i kalenderen – for eksempel fargen på hendelser eller navnet som vises i kalenderlisten – markerer du kalenderen i kalenderlisten og velger Rediger > Hent info.

Finn ut mer om bruk av iCloud med kalenderabonnementer.

Oppdatere kalendere med iPhone, iPod eller iPad

Hvis du har en iCloud-konto, kan du bruke den til automatisk å holde kalenderinformasjonen oppdatert på flere datamaskiner eller enheter, inkludert iPhone, iPod touch og iPad. Se informasjonen nedenfor for å få mer informasjon:

Les mer

Tips: Vil du lære mer om Kalender-appen? Se den innebygde hjelpen som finnes i OS X. I Kalender-appen velger du Kalender-hjelp fra Hjelp-menyen.

Informasjon om produkter som ikke produseres av Apple, eller om uavhengige nettsteder som ikke styres eller testes av Apple, gis uten anbefalinger eller bifall. Apple påtar seg ikke noe ansvar med hensyn til utvalg, ytelse eller bruk av tredjeparts nettsteder eller produkter. Apple har ingen forestillinger angående nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparts nettsteder. Det finnes en iboende risiko ved bruk av Internett. Ta kontakt med leverandøren for å få mer informasjon. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for de respektive innehaverne.