Bruk og tilpass Kontrollsenter på iPhone, iPad og iPod touch

I iOS 11 kan du bruke Kontrollsenter til å raskt ta et bilde, slå på lys og kontrollere Apple TV med mer. Du kan til og med tilpasse Kontrollsenter slik at du har umiddelbar tilgang til det du gjør oftest.

Åpne Kontrollsenter

Sveip opp fra bunnen uansett hvilket skjermbilde som er åpent. På iPhone X sveiper du ned fra øvre høyre hjørne av skjermen. På iPad kan du også dobbelttrykke på Hjem-knappen.

Lukke Kontrollsenter

Sveip ned, trykk øverst på skjermen, eller trykk på Hjem-knappen. På iPhone X sveiper du opp fra bunnen av skjermen eller trykker på skjermen.

Tilpasse Kontrollsenter

Du kan tilpasse Kontrollsenter slik at du raskt kan endre innstillingene for de tingene du gjør oftest. Vil du være klar når inspirasjonen kommer over deg? Legg til en kontroll for Taleopptak. Vil du dempe belysningen i spisesalen med et trykk? Legg til Hjem-kontroller. Slik gjør du det:

1. Gå til Innstillinger > Kontrollsenter.
  2. Trykk på Tilpass kontroller.
  3. For å legge til kontroller trykker du på . For å fjerne kontroller trykker du på  og deretter på Fjern.

Vil du endre rekkefølge på kontrollene i Kontrollsenter? Bare gå til Innstillinger > Kontrollsenter, trykk på Tilpass kontroller, trykk og hold  ved siden kontrollene, og dra dem til den rekkefølgen du vil ha dem i.

Kontroller innstillinger og bruk apper raskt

Her er appene og innstillingene du får rask tilgang til i Kontrollsenter.

Slå på nettverksinnstillinger

Åpne Kontrollsenter og trykk hardt eller trykk og hold på nettverksinnstillinger-kortet øverst til venstre for å slå på:

• Flymodus: Slå av tilkoblinger til mobilnett umiddelbart på iOS-enheten.
  • Mobildata:* Tillat eller begrens appenes og tjenestenes bruk av mobilnettverk for å koble til Internet.
  • Wi-Fi: Surf på nettet, strøm musikk og last ned filmer med mer.
  • Bluetooth: Koble til hodetelefoner, bilsett, trådløse tastaturer og andre enheter der Bluetooth er aktivert.
  • AirDrop: Del umiddelbart bilder, videoer, posisjonen din og annet med andre Apple-enheter i nærheten.
  • Delt Internett:* Del enhetens Internett-forbindelse med en datamaskin eller andre iOS-enheter.

*Tilgjengelig på iPhone og iPad (Wi-Fi + Cellular)-modeller.

Styr lyden

Trykk hardt eller trykk og hold på lydkortet øverst til høyre i Kontrollsenter for å raskt spille av, sette på pause og styre volumet på en yndlingssang eller podkast med mer. Hvis du bruker høyttalere, hodetelefoner, Apple TV eller en annen lydenhet sammen med iOS–enheten, trykker du på  for å endre Lyd ut.

Kontroll med ett trykk

Trykk på de følgende appene og innstillingene for å slå dem på, bruke dem eller justere dem raskt.

Alarm: Trykk for å stille en alarm som vekkerklokke.

Lysstyrke: Dra lysstyrkekontrollen oppover eller nedover for å justere lysstyrken på skjermen.

Kalkulator:Bruk den vanlige kalkulatoren til å beregne tall raskt, eller roter enheten for å bruke den vitenskapelige kalkulatoren med mer avanserte funksjoner.

Ikke forstyrr: Slå raskt av lyden på oppringninger, varsler og meldinger du mottar på enheten.

Ikke forstyrr mens jeg kjører:* iPhone kan merke når du antagelig kjører bil, og vil dempe anrop, tekstmeldinger og varslinger. Personer som prøver å få tak i deg, blir varslet om at du kjører.

Begrenset tilgang: Bruk Begrenset tilgang for å begrense enheten din til én enkelt app og styre hvilke appfunksjoner som er tilgjengelige for bruk.

Spareblussmodus:* Bytt til Spareblussmodus når iPhone-batteriet er lavt eller når du ikke har tilgang til nettstrøm.

Lupe: Forvandle iPhone til et forstørrelsesglass slik at du kan zoome inn på objekter i nærheten.

Retningslås: Hindre skjermbildet fra å rotere når du beveger enheten.

Lydløsmodus:* Slå raskt av lyden på en sang, en film eller noe annet med kun et trykk.

Stoppeklokke: Mål hvor lang tid en hendelse tar og spor rundetider.

Tekststørrelse: Trykk, og dra deretter skyveknappen opp eller ned for å gjøre teksten på enheten din større eller mindre.

Taleopptak:* Lag et taleopptak med den innebygde mikrofonen på enheten din.

Volum: Dra volumkontrollen opp eller ned for å justere volumet på anrop, varsler og andre lydeffekter.

*Kalkulator og Taleopptak er kun tilgjengelige på iPhone og iPod touch. Ikke forstyrr mens jeg kjører og Spareblussmodus er kun tilgjengelige på iPhone. Lydløsmodus er kun tilgjengelig på iPad og iPod touch.

Trykk for å kontrollere mer

På iPhone 6s eller nyere kan du trykke hardt på følgende apper og innstillinger for å se flere kontroller. Hvis du har en iPhone 6 eller tidligere, iPad eller iPod touch, kan du trykke på og holde de følgende appene for å se flere kontroller.

Snarveier for tilgjengelighet: Slå raskt på tilgjengelighetsfunksjoner som AssistiveTouch, Bryterkontroll og VoiceOver med mer.

Apple TV Remote: Styr Apple TV 4K eller Apple TV (4. generasjon) med iPhone, iPad eller iPod touch.

Kamera: Ta et bilde eller en selfie eller ta opp video raskt.

Lommelykt:* Gjør LED-blitsen på kameraet om til en lommelykt. Trykk hardt eller trykk og hold på lommelykten for å justere lysstyrken.

Høreapparat: Sammenkoble eller fjern sammenkoblingen mellom høreapparatet ditt og en iPhone, iPad eller iPod touch.

Hjem:* Hvis du konfigurerer tilbehør i Hjem-appen, kan du styre yndlingsenhetene og -stemningene dine hjemme.

Night Shift: I Lysstyrke-kontrollen slår du på Night Shift for å endre fargene på skjermen til den varmere delen av spekteret om natten.

Like skjermer: Strøm musikk, bilder og video trådløst til Apple TV og andre enheter der AirPlay er aktivert. Finn ut hva du kan gjøre hvis du ikke ser AirPlay.

Skjermopptak: Trykk for å ta opp skjermen. Trykk hardt eller trykk og hold på Skjermopptak, og trykk på Mikrofonlyd for å bruke mikrofonen på enheten til å ta opp lyd mens du tar opp skjermen.

Nedtelling: Dra skyveknappen opp eller ned for å angi et tidsintervall, og trykk på Start.

True Tone:* I lysstyrkekontrollen, kan du slå på True Tone slik at fargen og intensiteten på skjermen automatisk justeres slik at den passer til lyset i omgivelsene.

Wallet:* Få rask tilgang til betalingskort til Apple Pay eller boardingkort og filmbilletter med mer.

*Lommelykt er kun tilgjengelig på iPhone, 12,9-tommers iPad Pro (2. generasjon), 10,5-tommers iPad Pro, 9,7-tommers iPad Pro og iPod touch. Home er kun tilgjengelig på iPhone og iPad. True Tone er tilgjengelig på 12,9-tommers iPad Pro (2. generasjon), iPad Pro (10,5 tommer), iPad Pro (9,7 tommer), iPhone 8 og iPhone X. Wallet er bare tilgjengelig på iPhone og iPod touch.