Unngå bildefastbrenning på Apple-skjermer

Finn ut hvordan du unngår og fjerner «bildefastbrenning» eller «ghosting» på visse Apple-skjermer.

Om IPS-teknologi

Apple Cinema- og Thunderbolt-skjermer, samt skjermene som er integrert i iMac og bærbare Mac-maskiner med Retina-skjerm, bruker IPS-teknologi («in-plane switching»).

IPS-teknologi forbedrer skjermopplevelsen ved å gi hele 178-graders innsynsvinkel i alle retninger. Dette gjør IPS-skjermer ideelle når flere personer skal se på innhold sammen, og de passer perfekt til arbeid med bilder, trykt materiell og videoproduksjon.

Når et bilde, for eksempel et påloggingsvindu, blir værende på en IPS-skjerm i lang tid, kan du midlertidig se bleke rester av bildet selv etter at det er erstattet av et nytt bilde. Dette kalles «bildefastbrenning» eller «ghosting». Dette er helt normalt på IPS-skjermer, og det bleke bildet vil forsvinne etter hvert.

Du kan hindre bildefastbrenning ved å bruke skjermens dvalefunksjon til å slå av skjermen når den ikke er i bruk. Du kan også bruke en skjermsparer for å sikre at et statisk bilde ikke forblir på skjermen over lang tid. Begge disse funksjonene er som standard slått på i OS X, men du kan justere innstillingene etter behov.

Unngå bildefastbrenning

Du kan aktivere eller justere skjermens dvalefunksjon på Mac-maskinen for å hindre bildefastbrenning:

1. Fra Apple ()-menyen velger du Systemvalg og klikker på Strømsparing.

2. Klikk på Batteri-fanen hvis du bruker en bærbar datamaskin.

3. Sett skyveknappen «Skjerm i dvale» til et kort tidsintervall (f.eks. 15 minutter).

4. Klikk på Strømforsyning-fanen og gjør den samme endringen der, hvis du bruker en bærbar datamaskin.

Fjerne bildefastbrenning

Hvis du ser et fastbrent bilde på skjermen, kan du bruke skjermspareren til å fjerne det:

1. Fra Apple-menyen velger du Systemvalg og klikker på «Skrivebord og skjermsparer».

2. Klikk på Skjermsparer-fanen.

3. Velg en skjermsparer.

4. Bruk menyen ved siden av «Start etter» til å velge et intervall som er kortere enn det du har satt for skjerm- og maskindvale i Strømsparing-ruten i Systemvalg.

5. For å fjerne det fastbrente bildet lar du skjermspareren kjøre omtrent like lenge som det aktuelle bildet ble vist.