Åpne apper trygt på Mac

macOS kommer med teknologi som kalles Gatekeeper, som er utformet for å sørge for at bare godkjent programvare kjører på Macen.

Det sikreste stedet å hente apper til Macen er fra App Store. Apple gjennomgår hver app i App Store før de blir godtatt, og vi signerer dem for å sikre at de ikke har blitt manipulert eller endret. Apple kan fjerne en app fra butikken raskt hvis det noen gang oppdages et problem med den.

macOS fortsetter å beskytte Macen hvis du laster ned og installerer apper fra internett eller direkte fra en utvikler. Når du installerer Mac-apper, programtillegg og installasjonspakker fra andre steder enn App Store, sjekker macOS ID-signaturen til utvikleren og attestert-status for å bekrefte at programvaren er fra en identifisert utvikler, og at den ikke er endret. Med macOS Mojave kan utviklere også få appen attestert av Apple – en indikasjon på at appen ble lastet opp til Apple og sikkerhetsklarert før distribusjon.

Vis sikkerhetsinnstillingene for apper på Mac

Sikkerhet og personvern-valgpanelet for Mac er satt til å tillate apper fra App Store og identifiserte utviklere som standard. Du kan velge å bare legge til apper fra App Store for ekstra sikkerhet.

Klikk på Sikkerhet og personvern i Systemvalg, og så på Generelt. Klikk på låsen og skriv inn passordet for å gjøre endringer. Velg App Store under toppteksten «Tillat programmer lastet ned fra:»

Åpne en app som er signert eller attestert av en utvikler

Første gang du åpner en app fra en identifisert utvikler, vil Macen spørre deg om du er sikker på at du vil åpne den hvis Macen er satt til å tillate apper fra App Store og identifiserte utviklere.

En app som er attestert av Apple indikerer at den har blitt godkjent i en sikkerhetskontroll:

Apper som ikke er attestert, viser et gult varselsymbol:

Hvis du ser en advarsel og ikke kan installere en app

Hvis du har konfigurert Macen til å bare tillate apper fra App Store, og du forsøker å installere appen fra et annet sted, vil Mac gi beskjed om at appen ikke er fra App Store.

Hvis Macen er satt til å tillate apper fra App Store og identifiserte utviklere, og du prøver å installere en app som ikke er registrert av Apple for en identifisert utvikler, får du også en advarsel.

Disse beskjedene betyr ikke nødvendigvis at det er noe feil med appen. Noen apper ble for eksempel skrevet før Utvikler-ID-registreringen. Hvis du ser en advarsel, betyr det at appen ikke er signert av en utvikler, slik at macOS ikke kan sjekke om appen er endret eller ødelagt etter utgivelse.

Du vil kanskje se etter en nyere versjon av appen i App Store eller se etter en alternativ app.

Hvis macOS identifiserer en skadelig app

Hvis macOS oppdager et problem med en app – for eksempel at den har skadelig innhold eller ble endret etter at den ble sjekket – gir macOS deg beskjed når du prøver å åpne den eller flytte den til søppelkurven.

Installere en app fra en ukjent utvikler

Hvis du er sikker på at appen du vil installere, er fra en sikker kilde og ikke er manipulert, kan du overstyre sikkerhetsinnstillingene for Macen midlertidig og åpne den.

Kontroll-klikk på appen i Finder, velg Åpne fra menyen, og klikk på Åpne i dialogboksen som vises. Skriv inn administratornavnet og passordet når du blir bedt om det.

Appen er nå lagret som et unntak i sikkerhetsinnstillingene, og du kan åpne den senere ved å dobbeltklikke på den, akkurat som med en hvilken som helst annen autorisert app.

Informasjon om produkter som ikke produseres av Apple, eller om uavhengige nettsteder som ikke styres eller testes av Apple, gis uten anbefalinger eller bifall. Apple påtar seg ikke noe ansvar med hensyn til utvalg, ytelse eller bruk av tredjeparts nettsteder eller produkter. Apple har ingen forestillinger angående nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparts nettsteder. Det finnes en iboende risiko ved bruk av Internett. Ta kontakt med leverandøren for å få mer informasjon. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for de respektive innehaverne.