Om vifter og viftestøy i Apple-produkter

Finn ut hvordan Apple-produktet ditt overvåker interne temperaturer og bruker vifter til å kjøle ned viktige komponenter.

Noen Apple-produkter inneholder sensorer som reagerer når de oppdager temperaturendringer inni systemet eller enheten ved å slå på vifter for å sende kald luft til viktige komponenter.

Om viftestøy

Hvis prosessoren i enheten jobber med intensive oppgaver – som for eksempel å komprimere HD-videoer, spille et spill med krevende grafikk eller indeksere harddisken med Spotlight etter at du har migrert data – kjører viftene raskere for å gi mer luftstrøm. Du hører kanskje støy fra viftene når dette skjer, spesielt hvis det er stille rundt deg. Lyden av luft som sendes rundt raskt, er en vanlig del av nedkjølingsprosessen.

Omgivelsestemperaturen – temperaturen i enhetens omgivelser – spiller også en rolle når det gjelder viftenes reaksjon. Hvis omgivelsestemperaturen er høy, slås viftene på tidligere og de kjører raskere.

Sørg for at luftehullene på Apple-produktet ikke blokkeres

Noen Apple-produkter har luftehull som gjør at viftene kan ta inn kald luft og sende ut varm luft. Sørg for at luftehullene ikke blokkeres, slik at enheten kan yte sitt beste.

• Apple TV 4K har en vifte og luftehull i bunnen.
  • AirPort Extreme og AirPort Time Capsule har vifter og luftehull i bunnen.
  • iMac har luftehull nederst og på baksiden.
  • iMac Pro har luftehull nederst og på baksiden.
  • Mac mini har luftehull i bunnen for å få inn kald luft under enheten og ventilere ut varm luft fra baksiden.
  • Mac Pro (sent 2013) har luftehull i bunnen for å få inn kald luft og ventilere ut varm luft fra toppen.
  • MacBook Pro har luftehull langs siden og på baksiden. MacBook Air-maskiner har luftehull langs baksiden i nærheten av hengslet.

Overflaten enheten er plassert på, kan blokkere luftehullene. Dette påvirker viftefunksjonen. Hvis du bruker enheten din på en myk overflate, for eksempel en sofa, pute, seng eller fanget ditt, kan det hende at viftene kjører mer. Enheten får lettest kontroll over temperaturen når du bruker den på en hard, flat overflate, for eksempel et bord eller en pult.

Finn ut mer

Hvis viftene i Mac-maskinen kjører raskt også når maskinen ikke brukes til tunge oppgaver og den har god ventilasjon, må du kanskje tilbakestille SMC (systemadministreringskontroll) på Mac-maskinen. Hvis du opplever dette problemet på Apple TV 4K, AirPort Extreme eller AirPort Time Capsule, kobler du fra enheten og kobler den til igjen.

Finn ut mer om brukstemperaturer for bærbare Apple-datamaskiner.