Om pikseluregelmessigheter på LCD-skjermer for Apple-produkter som er lansert i 2010 og senere

Finn ut mer om pikseluregelmessigheter, hvorfor slike uregelmessigheter oppstår og hva du må gjøre hvis du tror LCD-skjermen har mer enn et akseptabelt nivå av pikseluregelmessigheter.

Mange Apple-produkter bruker LCD-skjermer. LCD-teknologi bruker rader og kolonner med adresserbare punkter (piksler) som viser tekst og bilder på skjermen. Hver piksel har tre separate delpiksler – rød, grønn og blå – som gjør at et bilde kan vises med full farge. Hver delpiksel har en tilhørende transistor som er ansvarlig for å slå delpikselen av og på.

Avhengig av skjermstørrelsen kan det være tusenvis eller millioner av delpiksler på LCD-skjermen. LCD-skjermen på iMac (Retina 5K, 27-tommers, 2019) har for eksempel en skjermoppløsning på 5120 x 2880, som betyr at det er mer enn 14,7 millioner piksler. Hver piksel består av en rød, en grønn og en blå delpiksel, som betyr at det er mer enn 44 millioner individuelle bildeelementer på en 27-tommers skjerm. Noen ganger fungerer ikke en transistor som den skal, noe som gjør at den påvirkede delpikselen forblir av (mørk) eller på (lys). Med millioner av delpiksler på en skjerm er det mulig å ha et lavt antall slike transistorer på en LCD-skjerm. I noen tilfeller kan støv eller andre fremmedelementer se ut som en pikseluregelmessighet. Apple streber etter å bruke LCD-skjermer av høyeste kvalitet i produktene sine, men likevel kan det oppstå pikseluregelmessigheter i en liten prosentandel skjermer.

I mange tilfeller skyldes pikseluregelmessigheter fremmedelementer som sitter fast i skjermen eller på forsiden av glasspanelet. Fremmedelementer har vanligvis en ujevn form, og de ses best når de vises mot en hvit bakgrunn. Fremmedelementer på forsiden av glasspanelet kan enkelt fjernes med en lofri klut. Fremmedelementer som sitter fast i skjermen må fjernes av en Apple-autorisert tjenesteleverandør eller Apple Store-butikk.

Hvis du er bekymret for pikseluregelmessigheter på skjermen, kan du ta med Apple-produktet ditt til en Apple Store, en Apple-autorisert tjenesteleverandør eller en uavhengig reparasjonsleverandør for å få det undersøkt. En slik vurdering kan innebære en kostnad. Originale Apple-deler er også tilgjengelige for reparasjoner utenfor garantien gjennom selvbetjent reparasjon.*

Mørk pikseluregelmessighet     Lys pikseluregelmessighet        Fremmedelement

Eksempler på pikseluregelmessigheter

Finn ut mer

Finn ut mer om pikseluregelmessigheter på tidligere Apple-produkter.

* Uavhengige reparasjonsleverandører har tilgang til originale Apple-deler, verktøy, opplæring, serviceveiledninger, diagnostikk og ressurser. Reparasjoner fra uavhengige reparasjonsleverandører dekkes ikke av Apples garanti eller AppleCare-abonnementer, men kan være dekket av leverandørens egen reparasjonsgaranti. Selvbetjent reparasjon gir tilgang til originale Apple-deler, verktøy og reparasjonshåndbøker slik at kunder som har erfaring innen reparasjon av elektroniske enheter, kan utføre sine egne reparasjoner utenfor garantien. Selvbetjent reparasjon er for øyeblikket tilgjengelig i bestemte land og regioner for spesifikke modeller av Mac-maskiner som kom ut i 2020 eller senere. Hvis du vil se reparasjonshåndbøker og bestille deler for kvalifiserte modeller, kan du gå til siden for selvbetjent reparasjon.