Om pikseluregelmessigheter på LCD-skjermer for Apple-produkter som er lansert i 2010 og senere

Finn ut mer om pikseluregelmessigheter, hvorfor slike uregelmessigheter oppstår og hva du må gjøre hvis du tror LCD-skjermen har mer enn et akseptabelt nivå av pikseluregelmessigheter.

Mange Apple-produkter bruker LCD-skjermer. LCD-teknologi bruker rader og kolonner med adresserbare punkter (piksler) som viser tekst og bilder på skjermen. Hver piksel har tre separate delpiksler – rød, grønn og blå – som gjør at et bilde kan vises med full farge. Hver delpiksel har en tilhørende transistor som er ansvarlig for å slå delpikselen av og på.

Avhengig av skjermstørrelsen kan det være tusenvis eller millioner av delpiksler på LCD-skjermen. LCD-skjermen på iMac (Retina 5K, 27-tommer, 2017) har for eksempel en skjermoppløsning på 5120 x 2880, som betyr at det er mer enn 14,7 millioner piksler. Hver piksel består av en rød, en grønn og en blå delpiksel, som betyr at det er mer enn 44 millioner individuelle bildeelementer på en 27-tommers skjerm. Noen ganger fungerer ikke en transistor som den skal, noe som gjør at den påvirkede delpikselen forblir av (mørk) eller på (lys). Med millioner av delpiksler på en skjerm er det mulig å ha et lavt antall slike transistorer på en LCD-skjerm. I noen tilfeller kan støv eller andre fremmedelementer se ut som en pikseluregelmessighet. Apple streber etter å bruke LCD-skjermer av høyeste kvalitet i produktene sine, men likevel kan det oppstå pikseluregelmessigheter i en liten prosentandel skjermer.

I mange tilfeller skyldes pikseluregelmessigheter fremmedelementer som sitter fast i skjermen eller på forsiden av glasspanelet. Fremmedelementer har vanligvis en ujevn form, og de ses best når de vises mot en hvit bakgrunn. Fremmedelementer på forsiden av glasspanelet kan enkelt fjernes med en lofri klut. Fremmedelementer som sitter fast i skjermen må fjernes av en Apple-autorisert tjenesteleverandør eller Apple Store-butikk.

Hvis du er bekymret for pikseluregelmessigheter på skjermen din, kan du ta med Apple-produktet til en Apple-autorisert tjenesteleverandør eller Apple Store-butikk for en nærmere undersøkelse. En slik vurdering kan innebære en kostnad.

Mørk pikseluregelmessighet     Lys pikseluregelmessighet        Fremmedelement

Eksempler på pikseluregelmessigheter