Om "Er du sikker på at du vil åpne den?"- varselet (Filkarantene / deteksjon av kjente skadeprogrammer) i OS X

OS X forbedrer nedlastingskontroll ved å tilby filkarantene i programmer som laster ned filer fra Internett. Dette betyr at nedlastinger sikkerhetskontrolleres (kjente skadeprogrammer) når du prøver å åpne dem.

Filkarantene

Programmer som benytter seg av filkarantene og laster ned filer fra Internett, eller mottar filer fra eksterne kilder (slik som e-postvedlegg), legger ved karanteneattributter.

• Programmer som benytter seg av karantene, inkluderer Safari, Meldinger, iChat og Mail.
  • Disse attributtene inkluderer dato, klokkeslett og informasjon om hvor filen ble lastet ned fra.

Når du åpner en fil som er mottatt gjennom et program som benytter seg av karantene, vil OS X varsle deg om hvor filen kom fra. Du ser et varsel som spør "Er du sikker på at du vil åpne den?". Du bør klikke på Avbryt hvis du er i tvil om sikkerheten.

Hvis du har flere brukerkontoer på Mac-maskinen, vil brukerkontoen som lastet ned filen, være den eneste brukerkontoen som kan fjerne karanteneattributtet fra filen. Alle andre brukerkontoer kan åpne karantenefilen, men de vil bli vist en varselmelding med spørsmålet "Er du sikker på at du vil åpne den?" hver gang de åpner filen.

Sjekk for kjente skadeprogrammer

Mac OS X Snow Leopard v10.6 og nyere sjekker også for kjente forekomster av "skadeprogrammer" eller ondsinnet programvare. Når du åpner en fil i karantenen, sjekker OS X den for å se om den inneholder kjent skadelig programvare. I så fall vises en varselmelding tilsvarende denne:

Hvis du ser "(filnavn) er skadelig for datamaskinen", bør du klikke på Flytt til papirkurv.

Hvis filen er en diskfil, må du klikke på "Mat ut diskfil" og deretter slette kildefilen.

Tips: Klikk på Hjelp-symbolet nede i venstre hjørne av varselmeldingen for å få mer informasjon om skadelig programvare.

Blokkere nettprogramtillegg

For å hjelpe til å begrense eksponering for potensielle "zero day"-utnyttere via innhold som aktiveres med nettprogramtillegg, blokkerer OS X også spesifikke versjoner av nettprogramtillegg, inkludert Java-nettprogrammer og Adobe Flash-innhold. Vanligvis vil en oppdatering til nettprogramtillegget være tilgjengelig samme dag eller kort tid etter at OS X har blokkert nettprogramtillegget. Installer den nye oppdateringen for å gjenopprette nettprogramtillegget.

Gatekeeper

OS X Lion v10.7.5 og nyere inkluderer Gatekeeper, som er en teknologi som tillater at utviklere signerer programmer. Signerte programmer vil vanligvis ikke presentere noe varsel når du laster dem ned og åpner dem. Internett-filer som lastes ned med andre programmer, vil få filkaranteneattributter, men uten dato, klokkeslett og lenke for filen som lastes ned.

Bare for avanserte brukere

Du kan slå Filkarantene-funksjonen av og på for å motta oppdateringer fra Apple om skadeprogrammer og nettprogramtillegg.

Viktig: Hvis du opphever dette valget, deaktiveres muligheten til å identifisere nye skadeprogrammer, og Mac-maskinen blir sårbar for nye skadeprogrammer uten at du varsles.

OS X Mavericks

1. Velg Apple ()-menyen > Systemvalg.
  2. Klikk på App Store-symbolet i Systemvalg-vinduet.
  3. Velg eller opphev valget av "Installer systemdatafiler og sikkerhetsoppdateringer".

OS X Mountain Lion eller eldre

1. Velg Apple ()-menyen > Systemvalg.
  2. Klikk på symbolet Sikkerhet og personvern i Systemvalg-vinduet.
  3. Hvis hengelåsen nederst til venstre i panelet Sikkerhet og personvern er låst, klikker du på den og skriver inn et administratornavn og -passord.
  4. Klikk på Avansert-knappen.
  5. Velg eller opphev valget av innstillingen "Oppdater liste over sikre nedlastinger automatisk" for å slå Filkarantene-oppdateringer på og av.

Informasjon om produkter som ikke produseres av Apple, eller om uavhengige nettsteder som ikke styres eller testes av Apple, gis uten anbefalinger eller bifall. Apple påtar seg ikke noe ansvar med hensyn til utvalg, ytelse eller bruk av tredjeparts nettsteder eller produkter. Apple har ingen forestillinger angående nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparts nettsteder. Det finnes en iboende risiko ved bruk av Internett. Ta kontakt med leverandøren for å få mer informasjon. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for de respektive innehaverne.