Grunnleggende om Mac: Dashboard gir deg rask tilgang til ofte brukt informasjon

Dashboard gir deg en rask oversikt over informasjon du bruker daglig, som det lokale været, korte notater, en kalkulator med mer.

Dashboard-symbol

Dashboard gir deg tilgang til flere morsomme og funksjonelle miniprogrammer som kalles widgeter. OS X inneholder widgeter for noen av favorittappene dine for Mac, som Kontakter og Kalender. Disse widgetene gir deg rask tilgang til kontakter og hendelser uten at du må åpne appen. Du kan legge til flere widgeter i Dashboard, og du kan også opprette dine egne.

Arbeide med Dashboard og widgeter

Slik åpner du Dashboard:

• Klikk på Dashboard-symbolet i Dock, eller åpne det fra Programmer-mappen.
  • Hvis Dashboard er angitt som et eget arbeidsområde, drar du fra høyre mot venstre over styreflaten med to fingrer.
  • Gå til Mission Control. Velg Dashboard-arbeidsområdet for å bytte til det.

Når du er i Dashboard, bør du se enkelte widgeter, som Verdensklokke eller Kalkulator. Du kan flytte disse widgetene hvor som helst ved ganske enkelt å dra dem med pekeren.

Dashboard med widgeter

Hvis du vil aktivere en widget, markerer du den bare. Hvis du for eksempel klikker på Ordliste-widgeten, er du klar til å skrive et ord i widgetens søkefelt. Klikk på Huskelapper-widgeten for å skrive et notat eller to.

Legge til Dashboard-widgeter

Hvis du vil se alle widgeter på Mac-maskinen, klikker du på legg til (+)-knappen nede i venstre hjørne av skjermen. Da åpnes widgetleseren. Den viser alle widgetene som er installert på Mac-maskinen.

Knapp for å legge til widget

Hvis du vil legge en widget i Dashboard, klikker du på et symbol i widgetleseren. Eller begynn å skrive navnet på widgeten i søkefeltet og klikk på widgeten for å legge den til i Dashboard. Du kan også legge til mer enn ett eksemplar av samme widget. Det kan være nyttig hvis du må følge med på tiden i flere tidssoner, eller hvis du vil lage flere huskelapper.

Last ned og installer flere widgeter ved å klikke på Flere widgeter-knappen. Da kommer du til nedlastingssiden for Apple Dashboard.

Opprette egne widgeter

Bruk Safari til å opprette en egen widget fra en funksjon på favorittnettstedet ditt. Hvis du for eksempel vil holde et øye med ordrestatusen på et nettsted:

1. Gå til nettstedet med Safari.
  2. Velg Arkiv > Åpne i Dashboard.
  3. Uthev det området du vil lage en widget av.
  4. Klikk på Legg til øverst i Safari-vinduet.

Fjerne widgeter

Hvis du vil fjerne en widget fra Dashboard, klikker du på Fjern (–)-knappen nede i venstre hjørne av Dashboard, og klikker deretter på den uønskede widgetens lukkeknapp (X).

Tilpasse widgeter

Enkelte widgeter kan tilpasses, slik at de viser informasjon som gjelder for deg. Du kan for eksempel legge til og fjerne aksjer fra Aksjer-widgeten eller velge en tidssone eller by i Verdensklokke-widgeten.

Når du skal tilpasse en widget, ser du etter info (i)-knappen. Klikk på denne knappen for å vise widgetens innstillinger:

1. Åpne Dashboard som beskrevet ovenfor.
  2. Flytt markøren over hver enkelt widget. Widgeter med innstillinger eller alternativer har en liten info (i)-knapp i et hjørne.
  3. Klikk på Info-knappen for å få se innstillingene du kan endre.

Gå ut av Dashboard

Når du er klar til å avslutte Dashboard, gjør du et av følgende:

• Trykk på Esc-knappen.
  • Bruk Mission Control eller Programveksler for å bytte til et annet program.
  • Dra fra høyre mot venstre med to fingrer på styreflaten.

Lær mer

Vil du lære mer om Dashboard? Bruk den innebygde hjelpen som følger med OS X. Velg Mac-hjelp fra Hjelp-menyen i Finder, og skriv deretter Dashboard i søkefeltet.

Informasjon om produkter som ikke produseres av Apple, eller om uavhengige nettsteder som ikke styres eller testes av Apple, gis uten anbefalinger eller bifall. Apple påtar seg ikke noe ansvar med hensyn til utvalg, ytelse eller bruk av tredjeparts nettsteder eller produkter. Apple har ingen forestillinger angående nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparts nettsteder. Det finnes en iboende risiko ved bruk av Internett. Ta kontakt med leverandøren for å få mer informasjon. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for de respektive innehaverne.