Identifisere portene på en Mac

Hvis du ikke er sikker på hvilken port du skal bruke med en ekstern skjerm, en harddisk, et kamera, en skriver, iPhone, iPad eller en annen enhet, kan portformene og symbolene i denne veiledningen være til hjelp.

Informasjon om disse og andre typer Mac-porter er tilgjengelig i spesifikasjonene for Macen din:

1. Velg Apple-menyen  > Om denne maskinen, dobbeltklikk på serienummeret, og trykk deretter på Kommando-C for å kopiere det.
  2. Gå til siden med tekniske spesifikasjoner, klikk på Søk i tekniske spesifikasjoner-linjen, trykk på Kommando-V for å angi datamaskinens serienummer, og klikk deretter på Søk.
  3. Klikk på spesifikasjonssiden for Macen din.

Thunderbolt 4 (USB-C)

Følgende Mac-modeller har Thunderbolt 4 (USB-C)-porter:

Du kan koble til eksterne skjermer og andre enheter som kobles til med en Thunderbolt 4 -kabel, Thunderbolt 3 -kabel eller USB-C-kabel. Du kan også koble til en USB-C-ladekabel for å lade den bærbare datamaskinen eller en USB-C-til-Lightning-kabel for å lade en iPhone eller iPad. Hvis du har en enhet som ikke kan kobles til denne porten, kan du bruke en adapter for å koble til enheten.

Hvis du har en Mac Studio med M1 Ultra, kan du også koble til en skjerm eller Thunderbolt-enhet til Thunderbolt 4-portene på forsiden av datamaskinen.

Thunderbolt / USB 4

Følgende Mac-modeller har Thunderbolt / USB 4-porter:

Du kan koble til en enkelt ekstern skjerm og andre enheter som kobles til med enten en Thunderbolt 3 -kabel eller en USB-C-kabel. Du kan også koble til en USB-C-ladekabel for å lade den bærbare datamaskinen eller en USB-C-til-Lightning-kabel for å lade en iPhone eller iPad. Hvis du har en enhet som ikke kan kobles til denne porten, kan du bruke en adapter for å koble til enheten.

En iMac fra 2021 sett bakfra, med forstørrede porter

På iMac (24-tommers, M1, 2021) vises -symbolet over hver Thunderbolt / USB 4-port. For å koble til en skjerm bruker du en av portene med Thunderbolt-symbolet .

Thunderbolt 3

Følgende Mac-modeller har Thunderbolt 3-porter:

• iMac (Retina 5K, 27-tommers, 2020)
  • iMac (Retina 5K, 27-tommers, 2019)
  • iMac (Retina 4K, 21,5-tommers, 2019)
  • iMac (Retina 5K, 27-tommers, 2017)
  • iMac (Retina 4K, 21,5-tommers, 2017)
  • iMac (21,5-tommers, 2017)
  • iMac Pro
  • Mac Pro (2019)
  • Mac Pro (rack, 2019)
  • Mac mini (2018)
  • MacBook Air (Retina, 13-tommers, 2020)
  • MacBook Air (Retina, 13-tommers, 2019)
  • MacBook Air (Retina, 13-tommers, 2018)
  • MacBook Pro (13-tommers, 2020, to Thunderbolt 3-porter)
  • MacBook Pro (13-tommers, 2020, fire Thunderbolt 3-porter)
  • MacBook Pro (16-tommers, 2019)
  • MacBook Pro (13-tommers, 2019, to Thunderbolt 3-porter)
  • MacBook Pro (15-tommers, 2019)
  • MacBook Pro (13-tommers, 2019, fire Thunderbolt 3-porter)
  • MacBook Pro (15-tommers, 2018)
  • MacBook Pro (13-tommers, 2018, fire Thunderbolt 3-porter)
  • MacBook Pro (15-tommers, 2017)
  • MacBook Pro (13-tommers, 2017, fire Thunderbolt 3-porter)
  • MacBook Pro (13-tommers, 2017, to Thunderbolt 3-porter)
  • MacBook Pro (15-tommers, 2016)
  • MacBook Pro (13-tommers, 2016, fire Thunderbolt 3-porter)
  • MacBook Pro (13-tommers, 2016, to Thunderbolt 3-porter)

Bruk disse portene med skjermer og andre enheter som kobles til med en Thunderbolt 3 -kabel eller USB-C-kabel. Du kan også koble til en USB-C-strømadapter og -kabel for å lade den bærbare datamaskinen. Hvis du har en enhet som ikke kan kobles til denne porten, kan du bruke en adapter for å koble til enheten.

Hvis Macen (bærbar eller stasjonær) har mer enn én port som ser ut som dette, støtter hver av portene Thunderbolt 3 og USB-C.

USB 3

Følgende Mac-modeller har USB 3-porter:

• Mac Studio (2022)
  • iMac (24-tommers, M1, 2021) med fire porter
  • MacBook (Retina, 12-tommers, 2017)
  • MacBook (Retina, 12-tommers, tidlig 2016)
  • MacBook (Retina, 12-tommers, tidlig 2015)

På Mac Studio-modeller med M1 Max bruker du USB 3-portene på forsiden av datamaskinen med eksterne enheter som kobles til via USB-C-kabel. Hvis du vil koble til en ekstern skjerm, bruker du portene på baksiden av datamaskinen med Thunderbolt-symbolet .

På iMac (bare på modellen med fire porter) bruker du USB 3-portene med eksterne enheter som kobles til med en USB-C-kabel. For å koble til en ekstern skjerm bruker du en av portene med Thunderbolt-symbolet .

På MacBook bruker du denne porten med skjermer og andre enheter som kobles til med en USB-C-kabel. Du kan også koble til en USB-C-strømadapter og -kabel for å lade den bærbare datamaskinen. Hvis du har en enhet som ikke kan kobles til denne porten, kan du bruke en adapter for å koble til enheten.

HDMI

Følgende Mac-modeller har en HDMI-port:

• Mac Studio fra 2022
  • MacBook Pro fra 2021
  • MacBook Pro fra 2012 til 2015
  • Mac mini fra 2010 eller senere
  • Mac Pro fra 2013 eller nyere

Bruk HDMI med skjermer og TV-er som kobles til med en HDMI-kabel.

SD-kort

Disse Mac-modellene har en SDXC-kortplass:

• Mac Studio fra 2022
  • MacBook Pro introdusert i 2021
  • MacBook Pro introdusert fra 2011–2015
  • Mac mini introdusert fra 2011–2014
  • 13-tommers MacBook Air-modeller fra 2013–2017
  • 27-tommers iMac-modeller fra 2010 eller nyere
  • 21,5-tommers iMac-modeller fra 2010 eller nyere

Bruk SD-kortplassen med SD-, SDHC-, SDXC-, MMC- og UHS-II-mediekort, som for eksempel de som brukes i digitale kameraer.

Ethernet

Bruk Ethernet  med nettverk og enheter som kobles til med en Ethernet (RJ45)-kabel.

På noen iMac-modeller finner du Ethernet-porten på datamaskinens strømadapter. Hvis Macen eller strømadapteren ikke har Ethernet-port, kan du bruke en Ethernet-adapter.

Strøm

Bruk strømporten på den bærbare Macen for å koble datamaskinen til nettstrøm med en USB-C-til-MagSafe 3-kabel og USB-C-strømadapter, MagSafe 2-strømadapter eller MagSafe-strømadapter. Noen bærbare Macer har en dedikert ladeport, mens andre bare bruker USB-C-porter til å lade.

Finn ut mer om Mac-strømadaptere.

MagSafe 2- og MagSafe-strømadaptere er ikke kompatible med MagSafe 3.

Lyd

Bruk Lyd ut –  eller  – med hodetelefoner, høyttalere og andre enheter som spiller av lyd, og som kobles til med en lydkabel med 3,5 mm lydplugg. På 14-tommers og 16-tommers MacBook Pro-modeller med Apple-chip og på Mac Studio kan du koble til hodetelefoner med høy impedans via 3,5 mm-lydkontakten.

Bruk Lyd inn  med en mikrofon eller en annen enhet som fanger opp lyd, og som kobles til med en lydkabel med 3,5 mm lydplugg.

USB-A

Bruk disse portene med enheter som kobles til med en USB-A -kabel. USB-porter er noen ganger merket med USB-spesifikasjonene til porten, som for eksempel USB 2 eller USB 3.

Fra venstre til høyre: strøm, to Thunderbolt, USB-A og Lyd ut.

Thunderbolt

Følgende Mac-modeller har Thunderbolt- eller Thunderbolt 2-porter:

Bruk disse portene med skjermer og andre enheter som kobles til med en Thunderbolt -kabel.

Thunderbolt og Thunderbolt 2 er ikke det samme som Mini DisplayPort . De har samme form, men bruker forskjellige symboler på kabelen og porten. Denne porten støtter riktignok Mini DisplayPort for videoutgang, så du kan bruke en Mini DisplayPort-kabel for å koble til en Mini DisplayPort-skjerm.

Mini DisplayPort

Følgende Mac-modeller har Mini DisplayPort:

Bruk denne porten med skjermer som kobles til med en Mini DisplayPort -kabel.

Mini DisplayPort er ikke det samme som Thunderbolt eller Thunderbolt 2 . De har samme form, men bruker forskjellige symboler på kabelen og porten.

FireWire

FireWire 400

FireWire 800

Bruk FireWire  med enheter som kobles til med en FireWire 400- eller FireWire 800-kabel.

Informasjon om produkter som ikke er laget av Apple, samt uavhengige nettsteder som ikke kontrolleres eller testes av Apple, er gitt uten anbefaling eller godkjenning. Apple påtar seg ikke noe ansvar for utvalget av, bruken av eller ytelsen til nettsteder og produkter fra tredjeparter. Apple garanterer ikke for nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparters nettsteder. Kontakt leverandøren for mer informasjon.