Bærbare Macer: Om Sudden Motion Sensor

Sudden Motion Sensor (SMS)-teknologi er en innebygd beskyttelse for harddisken som skal forhindre diskproblemer hvis datamaskinen mistes i gulvet eller utsettes for kraftige vibrasjoner.

Alle Intel-baserte bærbare Macer har Sudden Motion Sensor-teknologi. Disse inkluderer:

• MacBook

• MacBook Pro

• MacBook Air

• PowerPC-datamaskiner fra og med PowerBook G4 (12-tommers, 1,5 GHz), PowerBook G4 (15-tommers, 1,67/1,5 GHz), PowerBook G4 (17-tommers, 1,67 GHz) og iBook G4-datamaskiner fra og med iBook G4 (midten av 2005).

Merk: Datamaskiner med SSD-enheter (Solid State Drives) eller flashlagring bruker ikke SMS ettersom enhetene ikke har bevegelige deler.

Sudden Motion Sensor er utviklet for å registrere uvanlig sterke vibrasjoner, plutselige endringer i posisjon og akselererte bevegelser. Hvis sensoren oppdager noen av disse, vil den umiddelbart låse harddiskhodene for å redusere risikoen for skade på harddisken dersom den utsettes for støt. Låsingen av hodene kan være ledsaget av en liten klikk- eller "tink"-lyd, noe som er normalt og forventet. Hvis du aktivt spiller av video og lydopptak, eller utfører andre lignende oppgaver, kan det hende du merker en pause i oppgaven når SMS-en aktiveres. Oppgaven vil gjenopptas så snart SMS-en er i en tilstand der den kan kobles fra.

Når SMS registrerer at datamaskinens posisjon igjen er stabil, låser den opp harddiskhodene og går tilbake til normal drift. Vanligvis endrer ikke SMS-beskyttelse harddiskens ytelse ved vanlig bruk. For best mulig resultat bør du unngå å løfte eller flytte datamaskinen fra arbeidsflaten mens den er på og aktiv. Hvis du må flytte den, kan du sette den i hvilemodus ved å lukke lokket eller ved hjelp av Apple-menyen.

Hva om jeg må deaktivere Sudden Motion Sensor?

Apple har justert Sudden Motion Sensor-funksjonen med omhu for å finne den beste balansen mellom beskyttelse av harddisken og forhindring av uønsket aktivering av Sudden Motion Sensor. De fleste brukere av bærbare Macer trenger aldri å slå av denne funksjonen. Apple anbefaler at du ikke endrer innstillingene med mindre det er absolutt nødvendig.

I enkelte omgivelser, for eksempel i konsertsaler, innspillingsstudioer eller danseklubber, kan eksterne vibrasjoner være kraftige nok til at modulen uventet låser harddiskhodene, noe som resulterer i avbrutt lyd- eller videoavspilling. I slike situasjoner kan det være lurt å deaktivere funksjonen midlertidig.

Fastslå først statusen til Sudden Motion Sensor

1. Velg Verktøy fra Gå-menyen i Finder.

2. Åpne Terminal fra Verktøy-mappen.

3. Når kommandolinjen vises, skriver du sudo pmset -g og trykker på returtasten.

4. Angi administratorpassordet når du blir bedt om det, og trykk på returtasten. Denne kommandoen henter inn gjeldende innstilling for Sudden Motion Sensor fra datamaskinen. Du kan fastslå innstillingen ved å finne oppføringen Sudden Motion Sensor i Mac OS X v10.4 og nyere, og se til høyre for å finne verdien. Standardinnstillingen er «1» (slått på). Hvis sensoren er av vil innstillingen være «0».

Slik deaktiverer du Sudden Motion Sensor i Mac OS X v10.4 og nyere:

1. Hvis Sudden Motion Sensor er slått på, kan du deaktivere den ved å skrive sudo pmset -a sms 0 i Terminal-vinduet og trykk på returtasten.

2. Angi administratorpassordet når du blir bedt om det.

3. Skriv kommandoen sudo pmset -g for å være sikker på at innstillingen returneres som «0».

Eventuelle endringer du gjør i Sudden Motion Sensor-innstillingen, gjelder også etter at du starter datamaskinen på nytt. Hvis du velger å deaktivere Sudden Motion Sensor, anbefaler Apple at du aktiverer den igjen så snart som mulig for å få full nytte av funksjonen.

Slik aktiverer du Sudden Motion Sensor på nytt i Mac OS X 10.4 og nyere:

1. Hvis Sudden Motion Sensor er slått av og statusen returnerer «0», kan du aktivere Sudden Motion Sensor på nytt ved å skrive sudo pmset -a sms 1 i Terminal og trykke på returtasten.

2. Angi administratorpassordet når du blir bedt om det.

3. Skriv kommandoen pmset -g for å være sikker på at innstillingen returneres som «1».